Από τους 88 γενικούς γραμματείς έχουν διοριστεί μόλις 15!

Γκρίνιες και σοβαρές τριβές προκαλεί πλέον η μεγάλη αργοπορία στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι υπάρχει καθυστέρηση και στο θέμα του ορισμού διοικητών σε μεγάλους οργανισμούς και ΔΕΚΟ.
Ήδη πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές διαμηνύουν προς το Μέγαρο Μαξίμου πως, αν δεν κλείσει το θέμα του ορισμού γραμματέων το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας, θα υπάρξουν πολλές και έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο, καθώς η παράλυση των διοικητικών οργανισμών κρίσιμων υπουργείων, λόγω έλλειψης υπογραφής γενικού γραμματέα, προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην καθημερινότητα του πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου τού επισημαίνουν ότι πρέπει αυτή η ιστορία να κλείσει σύντομα, διαφορετικά θα υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις.
Μέχρι τώρα ο διορισμός γενικών γραμματέων γίνεται με το σταγονόμετρο, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζονται οι τριβές μεταξύ υπουργών και Μεγάρου Μαξίμου αλλά και μεταξύ υπουργών και υφυπουργών σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην αρχή της εβδομάδας ανακοινώθηκαν έξι ακόμα γραμματείς σε τρεις υπουργεία. Έχουν καλυφθεί λοιπόν έπειτα από έναν μήνα 15 (μαζί με τους 9 που έχουν ήδη διοριστεί) από τις 88 θέσεις για τις οποίες έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Κάτι που επίσης επιβεβαιώνεται είναι ότι πρόκειται για στελέχη που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ή είναι συνεργάτες υπουργών, όπως είναι αναμενόμενο γιʼ αυτές τις πολιτικές θέσεις.
Πολλοί είναι οι υπουργοί που επιμένουν να αποκτήσουν συνεργάτες της επιλογής τους, ώστε να είναι δυνατή η συνεργασία. Έτσι, τα ονόματα πηγαινοέρχονται από τα γραφεία τους στον Θ. Πάγκαλο ή στον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο, που ανέλαβε τη… β΄ φάση της επιλογής. Συγχρόνως υπάρχουν κατηγορίες ότι η επιλογή γενικού γραμματέα ήταν προαποφασισμένη, όπως φάνηκε από τους 15 που έχουν διοριστεί, αφού από αυτούς οι περισσότεροι είναι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είχαν θητεύσει στην κυβέρνηση του Σημίτη.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι ο Γ. Παπανδρέου, επιστρέφοντας από το Βερολίνο τη Δευτέρα, μάζεψε τους υπουργούς για να τους επισημάνει ότι ο νέος κανόνας της επιλογής διά των βιογραφικών θα εφαρμοστεί είτε το θέλουν είτε όχι.
Το θέμα της νέας δομής και της νέας λειτουργίας της κυβέρνησης δεν φαίνεται να κλείνει τόσο εύκολα. Όχι γιατί τελικώς δεν θα τοποθετηθούν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά γιατί ο πρωθυπουργός έχει στα πλάνα του και άλλες αλλαγές. Προς το παρόν όμως οι καθυστερήσεις είναι επικίνδυνες.


Σχολιάστε εδώ