XΡΗΜΑτιστήριο

> Τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις». Εντός της εβδομάδας αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του εφέτη ανακριτή για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, που κατέληξε υπερτιμολογημένο σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.

> Στο κόκκινο η εγχώρια χρηματαγορά κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς οι απώλειες στην Αμερική, μετά την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την υποβολή αιτήματος πτώχευσης της CIT, σε συνδυασμό με την πτώση που κατέγραψε η Ευρώπη, λόγω του ενεργειακού κλάδου και των αδύναμων τιμών του πετρελαίου, αλλά και του νέου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.646,24 μονάδες, με πτώση 1,49% και μείωση συναλλαγών στα 199,83 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,67%, της μεσαίας έχασε 1,91%, της μικρής κάθισε στο -1,95% και των τραπεζών υποχώρησε κατά 2,41%. Την επομένη τα
άνω των εκτιμήσεων στοιχεία του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, η κερδοφορία της Ford έπειτα από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα ζημιών, η πώληση στοιχείων της Royal Bank of Scotland Group από τη βρετανική κυβέρνηση, τα υψηλότερα των δύο τελευταίων χρόνων επίπεδα νέων παραγγελιών στην Ευρωζώνη και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που θα επιβαρύνουν σημαντικά τις εισηγμένες Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΟΤΕ, κατακρήμνισαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.584 μονάδες, με πτώση 2,35% και τζίρο στα 236,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση τα Χημικά όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι Υγείας, Τραπεζών, Ασφαλειών και Τροφίμων-Ποτών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία τα μεικτά πρόσημα της Wall, λόγω της συνόδου της Νομισματικής Επιτροπής της Fed, η ανάκαμψη των ευρωαγορών, με φόντο τα θετικά αποτελέσματα των Societe Generale & Spencer Group και η επιστροφή των τραπεζικών μετοχών, μετά τις πρόσφατες υποαποδόσεις, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.625,65 μονάδες, ενισχυμένο κατά 2,66% και τον τζίρο στα 227 εκατ. ευρώ. Κέρδη 5,69% για την Alpha Bank, 4,67% για την Εθνική, 4,23% για τη Marfin Popular Bank και 1,67% για την Κύπρου. Την επομένη οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο της Wall Street, οι εκτιμήσεις για την ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών από τη Cisco Systems, η αναβάθμιση των προβλέψεων της Nissan Motor, η υποχώρηση των μεγεθών του ΟΤΕ και οι ανακοινώσεις Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου για έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ, μπέρδεψαν τους εγχώριους επενδυτές οι οποίοι κράτησαν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κινηθεί πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με χαμηλό τζίρο συναλλαγών.
> Αυξημένες όσο ποτέ άλλοτε αναμένονται οι προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια της ATEbank! Μαθαίνουμε ότι οι τοποθετήσεις σε δομημένα προϊόντα και hedge funds έχουν περιοριστεί από 767 εκατ. ευρώ σε περίπου 285, ενώ πληροφορούμαστε ότι ο βασικός υπεύθυνος της ζημίας και της καταβολής προμήθειας σε τρίτους, πρώην υποδιοικητής της τράπεζας και εξάδελφος του κ. Αλογοσκούφη, Π. Βαράγκης, είναι πλέον μόνιμος κάτοικος της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

> Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγχώρια deal ή συμβαίνει κάτι άλλο; Το private equity fund με την επωνυμία Lamda Partners, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, «αναγκάζεται» αφενός να επαναγοράσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Νεοχημικής, περίπου στο ένα τρίτο των κεφαλαίων που είχε χρησιμοποιήσει το Carlyle Group, και αφετέρου να εξαγοράσει με discount μέρος των δανείων των πιστωτριών τραπεζών, εξασφαλίζοντας έτσι τη συναίνεσή τους. Με αφορμή τα ανωτέρω, ρωτάμε: 1) Στο πρόσφατο παρελθόν είχε ελεγχθεί ξένη επενδυτική τράπεζα για πιθανή χειραγώγηση στη μετοχή της Νεοχημικής; 2) Είχε διαπιστωθεί ότι πίσω από την ανωνυμία των χρηματιστηριακών της λογαριασμών κρυβόταν έλληνας επενδυτής που αγόραζε τα εν λόγω χαρτιά;
> Επιτέλους ας μπει ένα τέλος στη «δικτατορία της μετριότητας που διαφέντευε» μέχρι σήμερα τις διοικήσεις των περισσότερων κρατικά εποπτευόμενων εταιρειών, ας τοποθετηθούν οι νέοι μάνατζερ και ας προχωρήσουν αμέσως σε δομικές αλλαγές, τόσο στο επιχειρηματικό προφίλ, όσο και στη χάραξη στρατηγικής.
> Από ό,τι φαίνεται, η «γαλάζια» διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρήκε τον τρόπο να παρατείνει τη θητεία των αξιωματούχων του «ίδιου χρώματος» στις ημικρατικές εισηγμένες επιχειρήσεις! Επικαλούμενη την εταιρική διακυβέρνηση και την παραίτηση των 9 από τα 11 μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης, μετέφερε τις μετοχές της εταιρείας στην κατηγορία Επιτήρησης. Για τις σοβαρές καταγγελίες που προηγήθηκαν των «απομακρύνσεων» και είχαν να κάνουν με υπογραφές συμβάσεων – προκηρύξεις διαγωνισμών, πριν και μετά τις εκλογές, ούτε λόγος.
> Μπορεί το πρόβλημα να είναι πανευρωπαϊκό, στην Ελλάδα όμως έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις! Γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει κατάχρηση των μέτρων της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Σε περίπτωση άμεσης απόσυρσης, θα είναι σε θέση να την αντικαταστήσουν με ίδια κεφάλαια ή θα πρέπει να προσφύγουν σε υπέρμετρο δανεισμό;
> Ανάλογα με τις «αντιστάσεις» του κάθε υπουργού και οι εκάστοτε σχολιασμοί των «εργολάβων» της λάσπης! Μέσα σε μία νύχτα, τα μπουκωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι «γιαλαντζί» πανελίστες και οι «εικονοπλάστες» της πληροφόρησης «λησμόνησαν» τις υπέρογκες αμοιβές των λιμενεργατών και «ξέχασαν» τη σπουδαιότητα της επένδυσης των Κινέζων, αναζητώντας πολιτικές ευθύνες στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά.
> Διά της συνήθους πρακτικής των επιτροπών! Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και την ανάγκη ενίσχυσης του κρατικού κορβανά, πίσω φαίνεται να πηγαίνει η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που δεν αξιοποιείται εμπορικά, με συντελεστή που επιβάλλεται στα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών.
> Γνωρίζει τα ναυτιλιακά και έχει σχέσεις με παράγοντες του χώρου! Με το «καλημέρα» στα δύσκολα ο τέως υπουργός Ναυτιλίας και τμηματάρχης της ATEbank, Γιώργος Ανωμερίτης, καθώς σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο αναλαμβάνει, μετά την επικύρωση από την έκτακτη γενική συνέλευση, καθήκοντα νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ. Έχουμε συνέχεια για τα έργα, τις ημέρες και το επικείμενο «λαμπρό» επιτελείο του.
> Τράπεζες εναντίον οικονομικού επιτελείου… σημειώσατε Χ… όσον αφορά την καταβολή της έκτακτης εισφοράς! Με άλλοθι ότι τα έσοδα από τα μερίσματα των θυγατρικών εξωτερικού συμψηφίζονται με τη φορολογητέα ύλη και επομένως δεν τίθεται θέμα επαναφορολόγησής τους, τα πιστωτικά ιδρύματα θα φορολογηθούν τελικά επί των προ φόρων κερδών που δήλωσαν το 2008 σε επίπεδο μητρικής και όχι ενοποιημένου ομίλου, που θα απέφερε περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.
> Με τον κ. Σαχινίδη να μένει στα λόγια και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να νίπτει τας χείρας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πληρωμή των αιτήσεων εξαγοράς συμβολαίων ζωής της Ασπίς; Γιατί τα συμβεβλημένα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί, προκειμένου να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του κλάδου νοσηλείας;
> Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: 1) στην πτώση του τζίρου που συνθλίβει τα όποια περιθώρια κέρδους, 2) στην αδυναμία χρηματοδότησης αφού έχουν κλείσει οι στρόφιγγες του δανεισμού και 3) στις επισφάλειες, που σε συνδυασμό με τα δύο προηγούμενα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
> Με τους συμβολαιογράφους, τους ταξιτζήδες και τους φορτηγατζήδες τι θα γίνει; Δύο μήνες περιθώριο έχει από τις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ολοκληρώσει, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
> Εκ του ασφαλούς οι «μαγκιές» του κ. Βουρλούμη, καθώς το Δημόσιο έχει χάσει με ευθύνη της γαλάζιας διακυβέρνησης τον έλεγχο της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ! Σε ένα νέο «παραλήρημα» ο πρόεδρος του Οργανισμού, αντί να απολογηθεί για τις αδύναμες επιδόσεις της εταιρείας του και τις μειώσεις στην τιμή -στόχο της μετοχής του, επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση, στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή, στους συνδικαλιστές και στους εργαζομένους, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα της επιχείρησης αντιστοιχούν στο 2,6% του ΑΕΠ, ενώ εισφέρει στα δημόσια οικονομικά περίπου 400 εκατ.
> Εκεί φαίνεται ότι έχουν τις μεγαλύτερες «προσβάσεις»! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την εμμονή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών να εκδικάζονται οι υποθέσεις διαγραφής στα χρέη των δανειοληπτών «κατά αποκλειστικότητα» στα Πολυμελή Πρωτοδικεία της περιφέρειας όπου κατοικεί ο οφειλέτης;
> Σε αντίθεση με κάποια άλλα ημικρατικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στηρίζει εμπράκτως την οικονομία, αλλά και την «τσέπη του»! Γι’ αυτό άλλωστε ήταν από τους πρώτους που υπέβαλαν προσφορά, στη νέα δημοπρασία 15ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
> Άλλη μια «κωλοτούμπα» της «πράσινης» διακυβέρνησης! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών μπορεί να μην προβλέπει νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς εντός του 2009, ωστόσο αναμένεται να προχωρήσει κανονικά σε αυτές που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2010.
> Αν δεν μπει φραγμός στους τόκους υπηρεμηρίας και δεν παγώσει ο ανατοκισμός, τότε κάθε προσπάθεια ρύθμισης στις δανειακές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι μάταια, καθώς θα κεφαλαιοποιούνται οι απλήρωτοι τόκοι και θα επιβαρύνεται εκ νέου με επιτόκιο το σύνολο της εκάστοτε οφειλής.
> Σε μια αγορά που στεγνώνει από ρευστό, που λειτουργεί με μεταφερόμενους χρόνους είσπραξης απαιτήσεων και με πανσπερμία ακάλυπτων επιταγών, κάθε επιδείνωση της κρίσης οδηγεί σε εκτίναξη των δεικτών ασφυξίας, πλήττοντας περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πωλούν κατά κύριο λόγο εντός συνόρων.
> Άλλη μια αρνητική πρωτιά της χώρας! Από τη σύγκριση μεταξύ του επιτοκίου των ομολόγων και των αντίστοιχων της διατραπεζικής αγοράς προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο, στον πρόσφατο δανεισμό του, αναγκάστηκε να καταβάλει το υψηλότερο «καπέλο» στην Ευρωζώνη.
> Παρά την καταγραφή έκτακτων μη επαναλαμβανόμενων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 27,6 εκατομμυρίων ευρώ, η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στα 37,3 οδήγησε σε ζημίες 41,95 εκατoμμυρίων ευρώ. Περί του ομίλου της Aspis Bank ο λόγος.
> Πώς αλλιώς θα «ξεφορτώσουν στην πλάτη» των μικροεπενδυτών; Όσο οι εγχώριες αρμόδιες εποπτικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα, τόσο οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θα πριμοδοτούν ασύστολα τις τιμές-στόχους των ελληνικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
> Την τιμητική τους είχαν και πάλι οι πανεπιστημιακοί! Για να δούμε αν η τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για την αντικατάσταση της διοίκησης στη ΔΕΗ… Θα καλυφθεί με προκήρυξη ή θα γίνει «απευθείας ανάθεση»;
> Οι κυβερνητικές παλινωδίες, η αβεβαιότητα στα φορολογικά, το αλαλούμ στα θεσμικά, η μεγάλη μείωση των οικοδομικών αδειών και κυρίως η οικονομική κρίση οδηγούν πολλούς υποψήφιους επενδυτές στην αναβολή της απόφασης για αγορά κατοικίας.
> «Και ξανά προς τη δόξα τραβά, τραβά, τραβά»! Συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα η ανοδική πορεία της τιμής των καυσίμων, με την αμόλυβδη βενζίνη να αγγίζει κατά μέσο όρο τα 1,082 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με τις αρχές του 2009.
> Ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο του Συλλόγου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Μωραϊτάκη, ο οποίος «έτριξε τα δόντια» στον πρόεδρο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μίχαλο! Με αφορμή την υποβολή υπομνήματος για την οικονομία επισήμανε τις σοβαρότατες, πιθανώς εσκεμμένες, ελλείψεις αναφορικά με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ειδικά των τραπεζών, που δεν διασφαλίζουν την ισορροπία του ανταγωνισμού, δεν αποτρέπουν την ολιγοπωλιακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, δεν σταματούν τις εναρμονισμένες πρακτικές ταυτόχρονης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε βάρος όλων των επιχειρήσεων, επιτρέπουν τον αποκλεισμό των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ από τις πωλήσεις προς τους ξένους πελάτες τους και δίνουν πράσινο φως στις απευθείας αναθέσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών από αλλοδαπές τράπεζες.
> «Τραβάει τα μαλλιά της» η αλλοδαπή διοίκηση! Παρά τις πρόσφατες πωλήσεις ακινήτων του ομίλου, τη μείωση των προβλέψεων και την πιστή εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, διευρυμένες ήταν οι ζημίες που κατάφερε να εγγράψει η Emporiki στο εννεάμηνο.
> Στασιμότητα στην είσοδο νέων εταιρειών! Η καλή πορεία της εγχώριας χρηματαγοράς δεν φαίνεται να συνδυάστηκε με αιτήσεις εισαγωγής επιχειρήσεων, ούτε στην «αφιλόξενη» βασική αγορά του ΧΑ, αλλά ούτε και στην «εύκολη» εναλλακτική. Γιατί άραγε;
> Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά «παράθυρα»; Τι πρόκειται να συμβεί με τις επιχειρήσεις που θα γυρίσουν από κέρδη σε ζημίες; Παρά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, θα είναι σε θέση να ζητήσουν πίσω το ποσό της προκαταβολής του φόρου της προηγούμενης χρήσης, με την προϋπόθεση να γίνει προσωρινός έλεγχος;
> Είναι και αυτό έργο της διοίκησης του ακριβοπληρωμένου και πολυθεσίτη κ. Καπράλου! Πτώση καταγράφηκε στα καθαρά κέρδη της
ΕΧΑΕ, τόσο το γ’ τρίμηνο όσο και το εννεάμηνο, κυρίως λόγω της υποχώρησης του μέσου ημερήσιου τζίρου στο ΧΑ. Και κάτι ακόμα, κύριε πρόεδρε, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ρυθμίσεις, σχετικά με τα νομικά πρόσωπα που θα πρέπει πλέον να κάνουν την εκκαθάριση και την καταχώριση ιδιοκτησίας τίτλων;
> Από την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η επιστροφή ή μη των κεφαλαίων που πήραν οι τράπεζες από το κράτος! Για παράδειγμα, αν ένα πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει υψηλό ποσοστό υβριδικών κεφαλαίων, τότε δεν θα μπορεί να εξέλθει αμέσως από το πρόγραμμα στήριξης.
> Αληθεύει ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έπεσε και σκοτώθηκε, από το πολυώροφο κτίριο της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στη Λ. Συγγρού, 55χρονος υδραυλικός; Αν ναι, ρωτάμε ποιος ήταν εκείνος που επέτρεψε τις εργασίες χωρίς τα στοιχειώδη προστατευτικά μέτρα;
> «Είδαμε το τυρί, αναμένουμε τη φάκα»! Τι κι αν ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης, τι κι αν δεν είχε διαβουλευτεί πρώτα με τα μέλη του, εντούτοις συμφώνησε ανεπιφύλακτα με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα κέρδη. Γιατί άραγε;
> Εύκολες, φθηνές και ασφαλείς συναλλαγές! Ο SEPA είναι ο ενιαίος χώρος πληρωμών, μέσα στον οποίο οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και άλλοι οικονομικοί φορείς θα μπορούν να πραγματοποιούν και να εισπράττουν πληρωμές σε ευρώ, εντός της Ευρώπης, είτε διασυνοριακές είτε εθνικές, υπό τους ίδιους βασικούς όρους, δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

***

δ Μα τι είδους «κόλλημα» είναι αυτό που έχει «φάει» το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της «πράσινης νομεκλατούρας», συνεπικουρούμενο από τους κανιβαλιστές των πρωινάδικων εκπομπών, με τους «ομήρους» των προγραμμάτων μαθητείας stage; Είναι δυνατόν από τη μια να μοιράζει ένα επίδομα που θέλει να το ονομάζει κοινωνικής αλληλεγγύης και από την άλλη να εξαιρεί από αυτό τους νέους που «παρακαλούν» να διατηρηθεί ένα καθεστώς «δουλείας», ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς άδειες, νυχτερινά και αργίες;
***

δ Μήπως να το «κλείναμε το μαγαζί», καθώς εκτός συνόρων τα «πάμε μια χαρά», εντός είναι που αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα; Η Ελλάδα κατατάσσεται μέσα στις 50 πρώτες επενδύτριες χώρες, με τις επιχειρήσεις μας να δηλώνουν δυναμική παρουσία στις ξένες αγορές.
***


Σχολιάστε εδώ