140.000 θα μείνουν άνεργοι!

Η προσθήκη της νέας αυτής στρατιάς ανέργων θα αυξήσει τουλάχιστον κατά 2% την ήδη υψηλή ανεργία στη χώρα μας και η καθυστέρηση στη λήψη μιας κοινωνικού χαρακτήρα απόφασης θα οδηγεί στην κλιμάκωση τόσο της πολιτικής όσο και της κοινωνικής όξυνσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό επίπεδο πληθαίνουν οι φωνές που πιέζουν για επανεξέταση της άκαμπτης κυβερνητικής απόφασης και θεωρούν ως πρώτο δείγμα πολιτικής αναδίπλωσης τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου την Πέμπτη στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί «να ”τονωθεί” η ρύθμιση που δίνει μόρια σε όσους έχουν εργασιακή εμπειρία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα». Η θέση αυτή απορρίφθηκε ήδη από τους εργαζομένους στα Stage, που και αυτήν την εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ την Τετάρτη έχουν εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζεται σχετικά πως:
• Η ΓΣΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημη θέση στο μείζον αυτό πρόβλημα. Η ΠΑΣΚΕ εναρμονίστηκε με την αρχική κυβερνητική απόφαση προτού ακόμη αυτή ανακοινωθεί, ενώ η ΔΑΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση ζητούν να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες το προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Οι εκπρόσωποι των δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων Γ. Τσαλικάκης και Γ. Γαβρίλης (γενικός γραμματέας και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ αντιστοίχως) σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο Γ. Παναγόπουλο ζήτησαν και ορίστηκε συνεδρίαση της ΕΕ για τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μετά την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου στη Βουλή, σε απάντηση που έδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και στον βουλευτή της ΝΔ. Γ. Κοντογιάννη, εμφανίζεται τώρα να υποστηρίζει τη μοριοδότηση των εργαζομένων, «όχι όμως με το 50% που προέβλεπε ο νόμος του Π. Παυλόπουλου».
Η οριστική διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ, ενδεχομένως να υπάρξει με τον νέο εργασιακό νόμο που υπολογίζεται να ψηφιστεί αρχές του 2010. Όμως οι εξελίξεις είναι καθημερινές και έντονες, ενώ το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο για μια τόσο εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή. Ήδη η έλλειψη κάθε διαλόγου πριν από την κυβερνητική απόφαση που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ) οδηγεί καθημερινά σε μεγαλύτερη σκλήρυνση της στάσης των συμβασιούχων κάθε μορφής. Έτσι από τη διεκδίκηση της μη κατάργησης της μοριοδότησης του 50% σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το τωρινό αίτημα είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή και κατευθείαν μονιμοποίηση όλων όσοι απασχολήθηκαν με κάθε μορφής ελαστική εργασία στο Δημόσιο. Και ακριβώς η ολοένα αυξανόμενη κοινωνική ένταση οδηγεί πολλούς να θεωρούν απίθανη την εκδοχή η τελική λύση να δοθεί αρχές του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο ΙΚΑ της πλατείας Αττικής, συναντήθηκε και συνομίλησε με εργαζομένους στα προγράμματα Stage. Ακούγοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία του Οργανισμού τυχόν απόλυσή τους, πέραν των οικογενειακών δραμάτων που τη συνοδεύουν, «ήλθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα» και ζήτησε επανεξέταση της κυβερνητικής θέσης. Σε παρατήρησή μας ότι τυχόν μεταστροφή ή ριζική αλλαγή πλεύσης θα σημαίνει «άδειασμα» των μελών της επιτροπής, η απάντηση ήταν: «Ας τους αδειάσει. Τι να κάνουμε;», επισημαίνοντας ότι και εντός του ΠΑΣΟΚ η αναταραχή που έχει προκληθεί είναι μεγάλη, καθώς πολλοί είναι που μιλούν ανοικτά για αναλγησία που δεν αρμόζει σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα και την κυβέρνησή του.
Αμέτοχη η ΓΣΕΕ
Εκτός από την κυβέρνηση και στη ΓΣΕΕ ξαφνιάστηκαν από τη μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση των απεργών στα προγράμματα Stage την Πέμπτη έξω από τη Βουλή. Μετά τον καθορισμό συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής για τις 16 Νοεμβρίου, έχουν ενταθεί οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις για να κρατηθεί δυνατή η διαμόρφωση κοινής θέσης από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) ώστε να υπάρξει και από πλευράς ΓΣΕΕ επίσημη θέση στο πρόβλημα των μαζικών απολύσεων. Αν οι τρεις παρατάξεις δεν βρουν κοινό στόχο και με την οριακή έστω πλειοψηφία που διαθέτουν δεν συμβάλουν στην τοποθέτηση της ΓΣΕΕ υπέρ των μελλοντικών ανέργων, τότε είναι φανερό ότι σύντομα θα ξεσπάσει συνδικαλιστική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μέχρι στιγμής οι τρεις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις εκδίδουν χωριστές ανακοινώσεις με τις θέσεις τους και με τις διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, όμως
έχουν ως κοινό σημείο την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης. Αν και στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε ενιαία θέση απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα -και εφόσον δεν προλάβουν την όποια απόφασή τους τα ίδια τα γεγονότα- τότε θα βρεθούν υπόλογες απέναντι σε εργαζομένους και ανέργους. Και το επιχείρημα ότι η ΠΑΣΚΕ είναι φιλοκυβερνητική θα εξισωθεί με τη δική τους κομματικοποίηση και συνολικά θα θάψουν κάθε προοπτική για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.
ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ
Υψηλού επιπέδου ήταν οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων της Αριστεράς στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα προγράμματα Stage.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι πρέπει «να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα Stage, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ενώ επέρριψε ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά για τη σημερινή κατάσταση. Η κ. Παπαρήγα όταν ρωτήθηκε για τη θέση του κ. Λοβέρδου για ενδυνάμωση της μοριοδότησης και όχι μονιμοποίηση, απάντησε λακωνικά λέγοντας: «Είναι απάτη».
Επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας ανάμεσα στους απεργούς βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Με δήλωσή τους ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής Δημ. Στρατούλης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει
ότι δεν πρέπει να απολυθεί κανείς μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στον δημόσιο τομέα. Όλοι οι εργαζόμενοι με Stage πρέπει να ασφαλιστούν και να πληρώνονται κανονικά μέχρι να δοθεί λύση που να τους εξασφαλίζει ελπίδα και προοπτική και να μην πάνε χαμένα τέσσερα και πέντε χρόνια ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας.
Παρέμβαση στο μείζον αυτό πρόβλημα έκαναν και οι Οικολόγοι-Πράσινοι, που τάσσονται υπέρ του θεσμού της εργασιακής εμπειρίας και καταδικάζουν τις πελατειακές σχέσεις. Θεωρούν μάλιστα ότι εκτός από πολιτικές υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, ενώ θέτουν ερωτήματα όπως: Με ποιο δικαίωμα κομματάρχες και βουλευτές συνέτασσαν λίστες για ανθρώπους που «έπρεπε» να προσληφθούν μέσα από Stage, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, ή για ποιον λόγο σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα ευρωπαϊκοί πόροι για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων;


Σχολιάστε εδώ