Όποιος αντέξει στον πόλεμο των προσφορών…

Νέο τοπίο, πολεμικό στην κυριολεξία, δημιουργήθηκε στον χώρο του Τύπου και βασικά μεταξύ των μεγαλοεφημερίδων, μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, της «VETO», που η κυκλοφορία της πέταξε από το πρώτο φύλλο στα 200.120 φύλλα. Βέβαια και οι άλλες εφημερίδες είχαν πάρει τα μέτρα τους με δελεαστικά δώρα, όμως και πάλι το «Πρώτο Θέμα» (ήρθε πρώτο πουλώντας 300.110 φύλλα) απέδειξε ότι ξέρει να παίζει καλά το παιχνίδι, αντίθετα από το «Βήμα», που υπέστη μεγάλη ήττα, έπεσε στην τρίτη θέση με σημαντικές απώλειες και ήδη από την Κυριακή το βράδυ στη Μιχαλακοπούλου, όπου στεγάζεται ο ΔΟΛ, υπάρχει μεγάλη αναταραχή, σε συνδυασμό και με το ότι και η κυκλοφορία των «Νέων» είναι ανησυχητική (μέσος όρος της περασμένης εβδομάδας ήταν 39.500 φύλλα).
Ψηλά κρατήθηκε και η «Real News», λόγω της καλής προσφοράς που είχε,
ενώ κατέρρευσε και η «Καθημερινή», που πούλησε 112.100 φύλλα.
Ξεκάθαρο πλέον είναι ότι η τελική μάχη δεν θα κριθεί στο πεδίο της ύλης, αλλά στο ποιος θα προσφέρει DVD και CD που θα προκαλέσουν συρροή αγοραστών στα περίπτερα.
Και εδώ βέβαια προϋπόθεση είναι πόσο θα αντέξει το πορτοφόλι τού κάθε μαγαζιού. Γιατί το κόστος της αγοράς των δικαιωμάτων αλλά και της παραγωγής των DVD και CD είναι τεράστιο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το «Πρώτο Θέμα» για να πάρει τα δικαιώματα της ταινίας «El Greco», που πρόσφερε την περασμένη Κυριακή, έδωσε, όπως λένε (κρατηθείτε), γύρω στις 300.000 ευρώ, ενώ το CD με τα νέα τραγούδια του Χατζηγιάννη, που θα προσφέρει σήμερα η «Real News», πλησιάζει τις 150.000 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι δύσκολα θα αντέξουν τουλάχιστον κάποιες από τις μεγαλοεφημερίδες σ’ αυτά τα ποσά που πρέπει κάθε Κυριακή να πληρώνουν και τα οποία δεν καλύπτονται από τις πωλήσεις. Το μόνο που προσφέρουν είναι το… πρεστίζ και η επιρροή στην κατανομή των διαφημιστικών καταχωρίσεων αλλά και στην πολιτική σκηνή…
Κοινή πάντως είναι η εκτίμηση ότι κινδυνεύουν τουλάχιστον ορισμένες από τις πρωταγωνίστριες εφημερίδες, στον σκληρό ανταγωνισμό των προσφορών, να πέσουν στον λάκκο που οι ίδιες άνοιξαν.
Κάποια στιγμή, όπως ακούγεται, θα τεθεί από τις «μικρές» εφημερίδες το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού με προσφυγή όχι στην απαξιωμένη Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και της
ανισότητας που υπάρχει, αντίθετα από τις προβλέψεις του Συντάγματος.
Χαμός στο «Βήμα»
Η κυκλοφοριακή καθίζηση στην τρίτη θέση, με κυκλοφορία τη μισή από το «Πρώτο Θέμα», αλλά και η ήττα από μια νέα εφημερίδα, χωρίς μεγάλα παραδοσιακά ονόματα, έχουν αναστατώσει την ηγεσία του «Βήματος» και φυσικά και όλον τον ΔΟΛ. Περισσότερο ίσως έχει στοιχίσει το γεγονός ότι κλονίζεται πλέον η προσωπικότητα της «ναυαρχίδος» του Συγκροτήματος. Όχι μόνο από την κυκλοφοριακή κατρακύλα, αλλά και από την πολιτική γραμμή, εξαιτίας του παιχνιδιού και της χωρίς επιφυλάξεις στήριξης που προσφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο πριν από δύο χρόνια λοιδορούσε, και αυτό ο αναγνώστης δεν το ξεχνάει.
Η αξιοπιστία της εφημερίδας έχει κι αυτή πληγεί. Έγιναν συσκέψεις, υπήρξαν βαρύτατες αιχμές κατά διευθυντικών στελεχών, που έχουν την ευθύνη της σύνταξης, για κυριολεκτικά… γλειπτικά ρεπορτάζ για στελέχη της κυβέρνησης, για το ότι δεν υπάρχει κριτική στάση. Να σημειωθεί ότι έλειπε σε άδεια ο Γιάννης Πρετεντέρης, που σημαίνει ότι η ευθύνη για το φύλλο της περασμένης Κυριακής καταλογίζεται στους παρακάτω.
– Εκείνο που αναζητούν στο «Βήμα» είναι το… φάρμακο ανάκαμψης και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν.
Τούτη πάντως η Κυριακή θα είναι πολύ κρίσιμη, αφού από τις κυκλοφορίες που θα διαμορφωθούν, πάντα βέβαια με βάση τις προσφορές, θα φανεί ποιες από τις μεγαλοεφημερίδες έχουν πραγματικά πρόβλημα και πόσο θα αντέξουν στον άγριο πόλεμο που με ευθύνη και δική τους άνοιξαν… Συνένοχοι είναι όλοι…


Σχολιάστε εδώ