Φουντώνει το κύμα των αντιδράσεων των βουλευτών για το «γερμανικό μοντέλο»
ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ το κύμα αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων ως προς τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, καθιερώνοντας το λεγόμενο «γερμανικό σύστημα». Το σύστημα αυτό αφενός αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την ισχύ του εκάστοτε αρχηγού, ο οποίος παραδοσιακά επιλέγει τους υποψήφιους, και αφετέρου περιορίζει την κοινοβουλευτική δύναμη των μικρότερων κομμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα, και με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ακόμη και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το συγκεκριμένο νομοθέτημα να συγκεντρώσει 200 ψήφους για να ισχύσει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Εκφράζονται μάλιστα αμφιβολίες και για το αν θα βρεθούν 151 βουλευτές να το ψηφίσουν, ώστε να εφαρμοσθεί στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς πλέον των 10 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα συναινέσουν στις νέες ρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, και για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή των Συνταγματολόγων που έχει αναλάβει να συντάξει τον νέο εκλογικό νόμο έλαβε εντολή να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις του αρχικού σχεδίου και να ορίσει ολιγοεδρικές περιφέρειες. Στο μεταξύ αμφισβητείται ζωηρά η άποψη των… οπαδών του «γερμανικού συστήματος» ότι με την εφαρμογή του θα περιορισθούν τα κρούσματα διαπλοκής και εξάρτησης των βουλευτών από τα τοπικά ή τα ευρύτερα οικονομικά συμφέροντα. Όπως σημειώνουν οι αμφισβητίες, τα όποια συμφέροντα θα εμπλακούν στις εκλογές για να στηρίξουν τον υποψήφιο του ενός ή του άλλου κόμματος ακόμη και στις μονοεδρικές περιφέρειες. Πάντως τις εντονότερες διαφωνίες τις έχουν οι βουλευτές που εκλέγονται στην Α΄ και τη Β΄ Αθηνών, καθώς το νέο σύστημα προβλέπει την κατάτμησή τους σε περισσότερες περιφέρειες, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα υποβαθμίσει τον ρόλο τους και θα πλήξει το κύρος τους, αφού ουσιαστικά θα μετατραπούν σε… δημάρχους, π.χ. του Περιστερίου, του Αιγάλεω ή της Καλλιθέας.