υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Είναι να απορεί κανείς: Την Τετάρτη
έπεσε γραμμή, καθώς φαίνεται, και υπήρχε σχεδόν θριαμβευτικό κλίμα για την επιστολή του κ. Τ. Ερντογάν και την «καλή πρόθεσή του να λυθούν τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι σχέσεις». Μα ξεχνούν ότι ουδέποτε οι Τούρκοι ήταν εναντίον της λύσης των προβλημάτων; Το αντίθετο, πάντοτε ήθελαν τη λύση τους. Το πρόβλημα ήταν ακριβώς ότι μόνοι και αυθαίρετα αποφάσιζαν ποια είναι… προβλήματα. Και συνήθως αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα προβλήματα αφορούν απλώς την ελληνική εθνική κυριαρχία.
8Ο τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το «Ανατολή», ζήτησε διάλογο για
όλα τα θέματα και μάλιστα υπέβαλε προτάσεις στις οποίες ουδείς γνωρίζει εάν επιμένει στη διαχρονική τουρκική θέση ότι πρέπει να υπάρξει απευθείας και εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση, ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή προσέγγιση για τον κοινό παρονομαστή, την αποδοχή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών ως άξονα επίλυσης των προβλημάτων…
DΗ γενική και ασαφής πρόσκληση σε «διάλογο για όλα τα θέματα» δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ευγενική πρόταση να αποδεχθεί η Ελλάδα τη βασιμότητα όλων των
εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας. Και καθώς η Ελλάδα τίποτε δεν διεκδικεί από την Τουρκία, δυστυχώς δεν θα υπάρχει η ευκαιρία ούτε για το θλιβερό «πάρε – δώσε» που επιχειρείται εδώ και δεκαετίες να παιχθεί στην Κύπρο.
-Δεν μπορεί να ξεφύγει η κυβέρνηση από τις κακές συνήθειες των ελληνικών κυβερνήσεων όταν μπλέκουν με τα Ελληνοτουρκικά. Έτσι, την επιστολή του κ. Τ. Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου, που εστάλη στις 30 Οκτωβρίου, η ελληνική κοινή γνώμη την πληροφορήθηκε μέσω του κρατικού τουρκικού πρακτορείου «Ανατολή». Όσο για το περιεχόμενό της, το αποκάλυψε ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα.
8Συμπτωματικά, λίγη ώρα πριν, ακόμη και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μάθαιναν για την ύπαρξη επιστολής και πρόσκλησης του σκοπιανού Προέδρου Γκεόργκι
Ιβανόφ προς τον κ. Κ. Παπούλια, από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ!
DΔεν θέλουμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα, αλλά κάτι πάει να μπει στο μυαλό μας, ότι και οι δύο επιστολές, εκτός των ουσιαστικών αποτελεσμάτων που επιδιώκει ο κ. Ερντογάν, έχουν και το νόημα να πεισθεί η Ευρώπη ότι σχεδόν όλα βαίνουν καλώς στις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια και την Τουρκία. Με ό,τι αυτό σημαίνει εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.
-Με την ευκαιρία: Δεν φαίνεται να αλλάζει προς το παρόν ο διαπραγματευτής της χώρας για το Σκοπιανό Α. Βασιλάκης. Υπήρξαν ορισμένες φήμες ότι τον αντικαθιστά ο
Αλέξ. Μαλιάς, αλλά ο κ. Βασιλάκης ήταν αυτός που πήγε στο τραπέζι με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και αυτός βρέθηκε και στο υπουργείο Εξωτερικών την ημέρα της συνάντησης του κ. Μπαν Κι Μουν με τον Δ. Δρούτσα. Εξάλλου ο κ. Βασιλάκης πάντοτε κρατά ανοικτούς διαύλους με όλες τις πλευρές και αυτό καθιστά πιο εύκολη την επιβίωσή του, ακόμη και εν μέσω κυβερνητικών αλλαγών.
8Μια και μιλήσαμε για Σκοπιανό, θα ήταν χρήσιμο να ζητηθεί από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει με πλήρη και απόλυτη σαφήνεια τι εννοεί με το «για όλες τις χρήσεις». Γιατί το
ίδιο έλεγε και η κ. Μπακογιάννη, αλλά τουλάχιστον τον πρώτο καιρό της θητείας της όταν λέγαμε «για όλες τις χρήσεις» εννοούσαμε μόνο για χρήση έναντι της Ελλάδας και σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς… Στα απλά ελληνικά, δηλαδή, «για όλες τις χρήσεις, πλην μερικών εξαιρέσεων».
DΜία ακόμη ερώτηση: Φαντάζομαι ότι δεν είχε τηλεπάθεια ο κ. Νίμιτς ώστε πριν σχεδόν προλάβει να βγει από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωνε στη Νέα Υόρκη ότι καλεί τους εκπροσώπους των δύο χωρών για νέο γύρο συνομιλιών. Κάτι άλλο συνέβη και ας ελπίσουμε ότι δεν προσφέρθηκαν εγγυήσεις της Αθήνας για αποδοχή των γνωστών προτάσεων του κ. Νίμιτς.
-Παρεμπιπτόντως, πολλά ερωτήματα προκάλεσε η άρνηση του εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρα να πει εάν είναι ή όχι αποδεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς. Ο ίδιος μάλλον έχει πρόσθετη δυσκολία, καθώς είχε απαντήσει σε ανάλογες ερωτήσεις και όταν ήταν υφιστάμενος της κ. Μπακογιάννη. Απλώς να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει κριτική για την πρόταση Νίμιτς και για τη σπουδή της κ. Μπακογιάννη να την αποδεχθεί ως βάση για συζήτηση.
8Λίγο ακόμη και θα ακούγαμε διθυράμβους για τον κ. Ταλάτ που εξομολογήθηκε σε ένα βιβλίο, που τώρα κυκλοφόρησε στην Τουρκία, ότι έκλαψε όταν το κόμμα του ΡΤΚ αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση του Ρ. Ντενκτάς για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του «ψευδοκράτους» το 1983. Ο ίδιος πάντως είναι εντελώς ειλικρινής, καθώς εξηγεί ότι η ανακήρυξη ήταν λάθος γιατί τελικά η Τουρκία πλήρωσε κόστος και δεν προχώρησε η αναγνώριση και από άλλες χώρες, όπως έγινε στο Κόσοβο… Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι γιατί ο κ. Ταλάτ δεν εκμεταλλεύεται τώρα την ευκαιρία, που είναι και ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, να ανατρέψει αυτό το… λάθος! Μήπως μας δουλεύει όλους μαζί;
DΡήγματα στο μέτωπο των ακραίων της μειονότητας, καθώς έχει προκύψει ανταγωνισμός μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δ. Θράκης και των Συλλόγων Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Οι τελευταίοι έχουν πλέον πρόσβαση στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και ανοικτά κανάλια με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ οι «Ευρωπαίοι» είναι πιο κοντά στο βαθύ κράτος και στα διάφορα παρακλάδια της «Εργκένεκον».
-Οι δύο αυτοί πόλοι διαγκωνίζονται τώρα για να διευρύνουν την επιρροή τους μεταξύ των ακραίων στελεχών της μειονότητας και να κατοχυρώσουν τον ρόλο τους. Στο πλαίσιο αυτό και το τουρκικό προξενείο παίζει τον ρόλο του, κλείνοντας το μάτι περισσότερο προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
8Οι της «Αλληλεγγύης» ποντάρουν πολλά στη «νέα εποχή» των σχέσεων του κ. Ερντογάν με τον Γ. Παπανδρέου, ελπίζοντας ότι έτσι θα κατορθώσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να εμφανισθούν στη Θράκη ως οι εκλεκτοί της Άγκυρας, που έχουν όμως και τη διακριτική ανοχή της Αθήνας.
DΧωρίς απάντηση έμειναν οι αρκετά προσβλητικές αιχμές για τη χώρα μας που άφησε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις ανησυχίες που εκφράζουν οργανώσεις για τις συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Δεν είπαμε ότι είναι ο παράδεισος η Ελλάδα για τους ξένους μετανάστες, αλλά ας κοιτάξουν πρώτα τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν σε παράνομους μετανάστες πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ή οι ΗΠΑ και μετά ας επικρίνουν την Ελλάδα, η οποία τελικώς είναι η δεξαμενή στην οποία πέφτουν οι χιλιάδες λαθρομετανάστες που θέλουν να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη…
-Είπε και κάτι άλλο ενδιαφέρον ο Κορεάτης. Μίλησε ο κ. Μπαν Κι Μουν, αν το κατέγραψε σωστά το ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού, για την «ορμή που επετεύχθη πέρυσι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ». Μπα; Και όλοι εμείς είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι όχι μόνο ορμή δεν υπήρχε, αλλά υπήρχε υποβολή δυσμενών προτάσεων και ιδεών από τον κ. Νίμιτς.
Εκτός εάν ο Κορεάτης ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς. Και προφανώς δεν πρόκειται για φαντασία του, αλλά για τα μηνύματα που έδινε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών…
8Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν επισκέπτεται κάθε μήνα την Ελλάδα. Επομένως η επίσκεψη του κ. Μπαν Κι Μουν αποτελούσε μια άριστη ευκαιρία για να ειπωθούν όλα όσα πρέπει να ακούσει ο επικεφαλής του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού για τη γειτονιά μας, τα προβλήματα, παλιά και νέα…
DΑναφέρουμε, για την ιστορία, ότι από τη δήλωση του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση οι εννέα από τις έντεκα παραγράφους αφορούσαν διάφορα θέματα, από το κλίμα και τον ρόλο του ΟΗΕ μέχρι τη μετανάστευση. Το Κυπριακό και το Σκοπιανό στριμώχθηκαν σε μία παράγραφο πριν από το τέλος της τοποθέτησης του κ. Παπανδρέου, με ανούσιες και χωρίς περιεχόμενο αναφορές…
Πιθανόν να είναι τυχαίο περιστατικό ή εμείς να μην είμαστε τόσο… μοντέρνοι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
-Αυτοί που αγωνιούν μάλλον περισσότερο για τυχόν εκλογή της κ. Μπακογιάννη στην ηγεσία της ΝΔ θα είναι και οι τρεις οδηγοί απορριμματοφόρων που είχαν αποσπασθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από τον Δήμο Αθηναίων. Φαντασθείτε να αναγκασθούν μετά τόσα χρόνια στα σαλόνια με την κ. Μπακογιάννη να επιστρέψουν στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου…

***

3Κοντεύει να ερημώσει ο πρώτος όροφος του νεοκλασικού της Β. Σοφίας. Μετά την 4η Οκτωβρίου αποχώρησαν, όπως ήταν φυσικό, οι άνθρωποι που στελέχωναν το Πολιτικό Γραφείο της κ. Μπακογιάννη και τότε και μόνο τότε διαπιστώθηκε ότι καταλάμβαναν σχεδόν όλον τον όροφο. Δεν ξέρουμε εάν ήταν πράγματι κοντά στους σαράντα οι άνθρωποι που στελέχωναν το Πολιτικό Γραφείο της, αλλά καθώς ο κ. Δρούτσας δεν είναι πολιτικός και δεν έχει ανάλογο στρατό να τον ακολουθεί ο όροφος έμεινε κενός.


Σχολιάστε εδώ