Το 2013 έτος κρίσης

Το 2013 καθορίζει ως έτος κρίσης για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας η επιτροπή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η οποία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα παρουσιάσει μελέτη που θα απεικονίζει την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα μέλη της επιτροπής στη συγκέντρωση των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων, σε βαθμό που οι έμπειροι επιστήμονες που εργάζονται για την εκπόνηση της μελέτης να εκφράζουν ανησυχίες για το αν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία τους. Πολλά τα προβλήματα που διαπιστώνονται ως προς την ετοιμότητα και δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να δώσει τους πραγματικούς αριθμούς, καθώς το κάθε Ταμείο, ακόμη και αν διαθέτει στοιχεία για τα αποθεματικά του, οφείλει σε άλλους Οργανισμούς, οπότε τα ποσά αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν στην απογραφή.
Η μελέτη υπενθυμίζεται ότι αφορά τα αποθεματικά κύριας σύνταξης, θα αναπτύσσει «μοντέλα» μέχρι το 2050 και μέσω αυτής θα επιχειρηθεί να υπολογιστεί και το μακροχρόνιο αναλογιστικό έλλειμμα στα επόμενα 10 χρόνια.


Σχολιάστε εδώ