Στο νήμα θα κριθεί η εκλογή

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα επικρατήσει στο Συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη, «μια σπίθα αρκεί για να πάρουν φωτιά τα πράγματα». Το βέβαιο είναι ότι ο διάδοχος του Κ. Καραμανλή θα περάσει «διά πυρός και σιδήρου» για να φθάσει στον πρώτο όροφο της Ρηγίλλης και να καθίσει στην καρέκλα του προέδρου.
Η μάχη, μετά και την αποχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου, είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και συγκλίνουν στο ότι –αν παραμείνει μέχρι τέλους στην κούρσα ο Π. Ψωμιάδης– τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί και από τον αριθμό των οπαδών-μελών του κόμματος που στις 29 Νοεμβρίου θα προσέλθουν στις κάλπες. Προφανώς στη Ρηγίλλης θα ήθελαν ο αριθμός αυτός να κινηθεί κοντά στις 300.000, ώστε να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με τις αντίστοιχες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, κομματικά στελέχη θεωρούν ανέφικτο έναν τέτοιον αριθμό, καθώς η Νέα Δημοκρατία προέρχεται από βαριά ήττα και κανένας από τους υποψηφίους δεν προκαλεί… ρίγη ενθουσιασμού στους ψηφοφόρους.
Στο στενό επιτελείο της κ. Μπακογιάννη εμφανίζονται αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι δεν θα χρειασθεί δεύτερος γύρος, ενώ εμμέσως αμφισβητούν την εγκυρότητα ορισμένων δημοσκοπήσεων που φέρουν τον κ. Σαμαρά να προηγείται. Βουλευτές, ωστόσο, που τη στηρίζουν είναι περισσότερο επιφυλακτικοί και παραδέχονται ότι οι εκλογές «δεν θα είναι περίπατος, ο νικητής θα κριθεί στο νήμα». Επιπλέον, ανησυχούν για ενδεχόμενες επιθέσεις είτε για την «αποστασία» Μητσοτάκη το 1965 είτε για το σκάνδαλο Ζήμενς. Προειδοποιούν όμως ότι θα… απαντήσουν ανάλογα, με καταγγελίες για την «προδοσία» Σαμαρά το 1993 και την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Από την άλλη, η πλευρά του τελευταίου επισημαίνει ότι η απήχησή του στη βάση της παράταξης μεγαλώνει προϊόντος του χρόνου και ότι διαμορφώνεται ένα «κίνημα κατά των μηχανισμών»! Είναι γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη ο κ. Σαμαράς μίλησε σε ένα κατάμεστο στάδιο του Μπάντμιντον στο Γουδί, ενώ τα μηνύματα από τη Β. Ελλάδα είναι ολοένα και πιο αισιόδοξα. Λέγεται ότι με τον Σαμαρά είναι η πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτό δείχνει ότι στη βάση φυσάει άλλος άνεμος από το κλίμα που υπάρχει στους μηχανισμούς. Αντίθετα, η υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη αντιμετωπίζει προβλήματα στην Πελοπόννησο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συγκέντρωση της Πάτρας έδωσαν το παρών μόλις 600 – 700 άτομα. Κι αυτό παρότι οι περισσότεροι βουλευτές και πολιτευτές στην Αχαΐα (Μπεκίρης, Παπαδημάτος, Ράγιου και Βασιλείου, ενώ παρών ήταν και ο Νικολόπουλος) έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της. Στο στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του κ. Σαμαρά να απευθύνει πρόσκληση προς τα μέλη του Συνεδρίου σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε προχθές (Παρασκευή) σε ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος. Έσπευσαν δε να οργανώσουν ανάλογη εκδήλωση ένα 24ωρο αργότερα. Κομματικοί παράγοντες με μακρά θητεία στην πολιτική χαρακτήριζαν ασυνήθιστες για τα κομματικά ήθη και έθιμα τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, προσθέτοντας ότι συμβαίνουν για πρώτη φορά στα χρονικά της Νέας Δημοκρατίας.
Μεσολαβητής ο Νικήτας
Όπως προαναφέραμε, στα ενδότερα της παράταξης επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η σύγκρουση των δύο πλευρών, με αρκετούς να εκφράζουν την απορία (αγωνία) για το πώς θα συνυπάρξουν την επομένη των εκλογών. Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Κακλαμάνης ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία, με πενιχρά, αν όχι μηδαμινά αποτελέσματα. Συνάντησε την κ. Μπακογιάννη, παρουσία του Κ. Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, να γυρίσει σελίδα, ώστε να υπάρξει μια «μίνιμουμ συνεννόηση» με τον κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το… σχέδιο του κ. Κακλαμάνη προέβλεπε να υπάρξει αμοιβαία δέσμευση ώστε να εκλεγεί τώρα αρχηγός η κ. Μπακογιάννη και όποτε αποχωρήσει να τη διαδεχθεί ο κ. Σαμαράς. Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέθεσε την πρότασή του και στον κ. Σαμαρά, αλλά έπεσε πάνω σε τοίχο, καθώς ο τελευταίος απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να αποσυρθεί. Η συνάντηση μάλιστα δεν έγινε και στο καλύτερο κλίμα, αφού η πλευρά Σαμαρά είναι ενοχλημένη με τις κινήσεις του κ. Κακλαμάνη. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ορθή την πρόταση και τόνισε πως, αν και διαφωνεί πολιτικά με αυτή, θα κρατήσει το στόμα του κλειστό.
Κατά πολύ χειρότερα είναι τα αισθήματα για τον Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιτίθεται συστηματικά στον κ. Σαμαρά, γεγονός που έχει ενοχλήσει ακόμη και στελέχη που παραμένουν «ανένταχτα», καθώς, όπως τονίζουν, εμπρηστικές δηλώσεις αυτού του είδους δυναμιτίζουν το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία και θέτουν εν αμφιβόλω την ενότητα. Ενδεικτικό είναι και το ότι ο κ. Μεϊμαράκης επιχείρησε να συγκεντρώσει από διάφορες περιφέρειες της χώρας υπογραφές στελεχών, αλλά οι περισσότεροι του επισήμαναν ότι είναι για τον εαυτό του και για κανέναν άλλον. Τον προειδοποίησαν δε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τον… καταγγείλουν δημόσια. Κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν αμφιβάλλει ότι οι επιθέσεις του κ. Μεϊμαράκη εναντίον του κ. Σαμαρά είναι σε συνεννόηση με την κ. Μπακογιάννη, κάτι που μάλλον ζημιώνει παρά ωφελεί την τελευταία.
Στο μεταξύ, και στο παρασκήνιο ο Π. Ψωμιάδης δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές να αποσυρθεί από την κούρσα, ούτως ώστε η εκλογή αρχηγού να γίνει από τον πρώτο γύρο, διότι, όπως σημειώνουν έμπειρα κομματικά στελέχη, «η παράταξη δεν θα αντέξει μία ακόμη εβδομάδα με κόντρες και συγκρούσεις». Τις πιέσεις αυτές κατήγγειλε ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης, αλλά ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν κατεβαίνει υποψήφιος για να φύγει, αλλά για να μείνει». Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ποσοστό που κινείται κοντά στο 10%. Ποσοστό που θα αποδειχθεί κρίσιμο αν η εκλογή πάει σε δεύτερο γύρο, αν και εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των οπαδών του νομάρχη Θεσσαλονίκης θα κινηθεί προς την πλευρά Σαμαρά, λόγω των απόψεών του για τα εθνικά θέματα.


Σχολιάστε εδώ