Σηφουνάκης: Το 2012 η μετάβαση στην ψηφιακή TV

Την έναρξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης το 2012 επαναπροσδιόρισε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα δημόσια διαβούλευση για την κατανομή και τη χρήση του ψηφιακού μερίσματος. Η δήλωση
έγινε στο συνέδριο της Infocom την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται πως ικανοποιεί κυρίως τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που έχουν ήδη ζητήσει να επισπευσθούν οι διεργασίες για την ψηφιακή τηλεόραση προκειμένου να αποδεσμευτεί το φάσμα συχνοτήτων στα UHF, από το οποίο απαιτούν σημαντικό μερίδιο για την ανάπτυξη εμπορικών υπηρεσιών και κινητής τηλεφωνίας 3ης και 4ης γενιάς.
Το φάσμα των συχνοτήτων 60 ως 66 στα UHF είναι σήμερα κατειλημμένο από τους αναλογικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της τηλεοπτικής ψηφιακής εκπομπής κανείς δεν μπορεί να διανείμει τις συχνότητες αυτές για άλλον σκοπό. Στη συζήτηση που έγινε για το «ψηφιακό μέρισμα» στο πλαίσιο της Infocom ο καθηγητής Χρήστος Καψάλης, παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα, μίλησε για πολύπλοκα προβλήματα και ιδιαιτερότητες, σημειώνοντας πως πρέπει να αλλάξει ο χάρτης της ψηφιακής, τον οποίο βέβαια ο ίδιος είχε φτιάξει και είχε δώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητες τον καθορισμό του φάσματος για την ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή με προϋπόθεσης την κάλυψη όλης της περιφέρειας, τη χωροθέτηση πάρκων κεραιών και την αδειοδότηση των καναλιών.
Στη συζήτηση έγινε για μια ακόμη φορά εμφανής η αντιπαλότητα μεταξύ τηλεοπτικών σταθμών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που ερίζουν για τη χρησιμοποίηση των συχνοτήτων 60 ως 66, αφού οι συχνότητες 66 ως 69 χρησιμοποιούνται ήδη από τον Στρατό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Καναλιών Πανελλαδικής Εμβέλειας Κώστας Κιμπουρόπουλος ξεκαθάρισε τη θέση της ιδιωτικής τηλεόρασης, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίξει με το δικαίωμα της τηλεθέασης και το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας», ενώ αντέδρασε έντονα όταν έγινε ερώτηση για το ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν πληρώνουν ενοίκιο για τη συχνότητα, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πλήρωσαν 450 εκατ. ευρώ για τις δικές του.
Ο κ. Κιμπουρόπουλος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση που υπηρετεί η ελεύθερη τηλεόραση, επιμένοντας πως καμία λύση για το ψηφιακό μέρισμα δεν μπορεί να δοθεί αν προηγουμένως δεν λήξει η εκκρεμότητα της ψηφιακής αδειοδότησης.
«Άλλοι έχουν λεφτά, άλλοι επιρροή στην κοινωνία και άλλοι έχουν φωνή», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας τους τρεις πόλους: την κινητή τηλεφωνία, το κράτος και τα ιδιωτικά κανάλια. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, από τη δική τους πλευρά, πιέζουν να γίνει έναρξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης το 2012 και όχι το 2015, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος των συχνοτήτων για αυτές.


Σχολιάστε εδώ