Σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη χωρίς… πυξίδα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ενδεικτικό της δυστοκίας που υπάρχει εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου είναι και το γεγονός ότι και μέσα στον ΣΥΝ έχουν κατατεθεί τέσσερα κείμενα (Φλαμπουράρη, Λικούδη, Κοκκινοπράσινου Δικτύου και Πρωτοβουλίας) που αφορούν τη στάση που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου στο θέμα της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο όλοι λένε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα.
Η διάσταση ανάμεσα στον ΣΥΝ και τους συμμάχους τού ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Νοεμβρίου όπως προκύπτει από τα ανεπίσημα πρακτικά της που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά, μιας κίνησης που προωθεί την πλήρη οργανωτική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιεί συνελεύσεις και προωθεί τη συγκέντρωση υπογραφών που θα κατατεθούν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Από τα πρακτικά προκύπτει ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Α. Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΝ επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμένει πολιτική συμμαχία κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτων. Αυτός ο χαρακτήρας δεν μπορεί να αλλάξει μέσα από μια Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη και θα πρέπει να στηριχθούμε στην αρχή ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σεβασμός μεταξύ των συνιστωσών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Να σταματήσει η λειτουργία που πληγώνει – δηλαδή συμπεριφορές μεταξύ μας για τις οποίες έχουμε όλοι την ευθύνη. Για εμάς είναι σαφές ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα τα μέλη των συνιστωσών και οι ανένταχτοι. Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τα λέμε Σώματα τα οποία θα είναι δύο: Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και η Γραμματεία που θα πρέπει να επιδιωχθεί να λαμβάνουν αποφάσεις με συναίνεση. Για την επόμενη Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη να ορίσουμε ένα αριθμό από κάθε συνιστώσα, να συμμετέχουν οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές και γραμματείς των τοπικών οργανώσεων».
Εκφράζοντας τη νέα μετεκλογική κατάσταση, που έφερε τον ΣΥΝ σε θέση απόλυτης σχεδόν κυριαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Φλαμπουράρης έκλεισε την τοποθέτησή του με την προειδοποίηση: «Όλα αυτά που σας είπα είναι τα όριά μας».
Η τοποθέτηση του Α. Φλαμπουράρη προκάλεσε την αντίδραση των υπόλοιπων μελών της γραμματείας του
ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηριστικά η Α. Χριστοδουλοπούλου και ο Δ. Τσακνιάς που εκπροσωπούν τους ανένταχτους τόνισαν ότι «δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στη λανθασμένη λογική του αναγκαίου αφισοκολλητή» και πρότειναν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει σχήμα των μελών του και η Οργανωτική Συνδιάσκεψη πρέπει να πάρει αποφάσεις με ψηφοφορίες.
Ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς προσπάθησε να παρέμβει πυροσβεστικά λέγοντας ότι «η επόμενη Οργανωτική Συνδιάσκεψη δεν μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Προαπαιτεί συμφωνίες και ανησυχώ γιατί βλέπω ότι δεν τις έχουμε».
Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο Π. Μαντάς πρότεινε τα Πανελλαδικά Σώματα του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζονται και να νομιμοποιούνται από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και οι ανένταχτοι να εκφράζονται σε όλα τα όργανα. Ο Ν. Γαλάνης από την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας
(ΚΟΕ) εκτίμησε ότι για οργανωτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΥΝ κάνει ένα βήμα προς τα πίσω και πρότεινε «όλα τα σημερινά όργανα να ενωθούν σε ένα όργανο ενοποιώντας τις καθημερινές εκφωνήσεις» και να σταματήσει το σημερινό «τσίρκουλο της αμφισημίας στις πολιτικές που εκφράζουμε».
Στη συζήτηση μπήκε και το οικονομικό, για το οποίο έκανε εκτενή αναφορά το «ΠΑΡΟΝ» σε προηγούμενο δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι οι διάφορες συνιστώσες μοιράζονται μεταξύ τους τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης, με τη μερίδα του λέοντος, όπως είναι φυσικό, να καταλήγει στον ΣΥΝ. Μάλιστα υπήρξε μέλος της Γραμματείας, όπως ο Γ. Παντελίδης, που ζήτησε να μάθει πώς «μοιράζονται οι δεκάδες αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ» και ποιος «διαχειρίζεται αυτές τις αποφάσεις και την κατανομή των αποσπασμένων».
Ο πανεπιστημιακός Α. Σπαθής πρότεινε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να είναι όσοι πάρουν μέρος στη διαδικασία για την Οργανωτική Συνδιάσκεψη στις τοπικές γενικές συνελεύσεις και αυτός ο κατάλογος να μείνει ανοιχτός».
Η συνεδρίαση κατέληξε με τη διαμαρτυρία των εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν οι ανένταχτοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ως μια ακόμα συνιστώσα και προειδοποίησαν ότι εάν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη «δεν λυθεί το θέμα της ισότιμης συμμετοχής τους, θα σηκώσουμε το ζήτημα και διαδικαστικά».
Σε αρκετούς όλα τα παραπάνω μπορεί να φαντάζουν ανεξήγητες λεπτομέρειες και «βυζαντινισμοί», αλλά όταν πρόκειται για τη λειτουργία ενός πολιτικού οργανισμού πρέπει να εκτιμήσει ο καθένας ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ότι «η διαδικασία είναι ουσία», όπως έλεγαν παλιότερα οι συνδικαλιστές στα φοιτητικά αμφιθέατρα προκειμένου να δικαιολογήσουν τις πολύωρες διαδικαστικές αψιμαχίες των φοιτητικών παρατάξεων στην έναρξη των γενικών συνελεύσεων. Ο ΣΥΝ θα διαμορφώσει τις τελικές του αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου.


Σχολιάστε εδώ