Πολιτικό κενό επί έναν μήνα (!) στην ΕΡΤ

Σε πολιτικό και νομικό κενό βρίσκεται η ΕΡΤ. Η επί έναν μήνα σιωπή της νέας ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την πρώτη δημόσια αναφορά του Γ. Παπανδρέου στο ύψος των αποδοχών του Χρ. Παναγόπουλου, δημιουργεί στην ΕΡΤ μια εκρηκτική κατάσταση. Μετά την παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, ενώ ταυτόχρονα κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει τοποθετηθεί για το μέλλον της ΕΡΤ. Επί της ουσίας, ύστερα από έναν μήνα απραξίας υπάρχει ένα καθεστώς διπλής «ομηρίας» στην ΕΡΤ, για τους 1.300 συμβασιούχους της εταιρείας αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρό της.
Το πολιτικό κενό είναι πασιφανές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είδαν το προηγούμενο διάστημα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ακόμη και να κόβεται, «λόγω διάρκειας», η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού τους δεν μπορούν εύκολα να εξηγήσουν την καθυστέρηση στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Η ΕΡΤ ανήκει μόνο τυπικά μέχρι σήμερα στο υπουργείο
Εσωτερικών, αλλά με απόφαση του πρωθυπουργού μεταφέρεται η αρμοδιότητά της στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ «αόρατος» αλλά καθοριστικός είναι ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών, που ελέγχει τις πιστώσεις για τους συμβασιούχους και πρέπει να διορίσει εκπρόσωπό του στο μελλοντικό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Την ίδια ώρα, ο Χρ. Παναγόπουλος με επιστολές του ζητάει οδηγίες για τα επόμενα βήματά του, αν και ως τώρα δήλωνε πως είναι μάνατζερ, επιλεγμένος με διαγωνισμό (δύο φορές) και ανεξάρτητος από πολιτικές καθοδηγήσεις.
Δεν εμφανίζονται οι υπουργοί
Ο Χρ. Παναγόπουλος δηλώνει πως δεν βρίσκει υπουργό να συνεννοηθεί και το υπουργείο Εσωτερικών,
από τη μεριά του, απαντά πως στην περίπτωση του ΟΠΑΠ τοποθετήθηκε γραπτώς, μόνο που πρώτα δημοσιοποίησε τη στάση του στον Τύπο. Το
υπουργείο Πολιτισμού, πάλι, επαναλαμβάνει μονότονα πως αναμένει τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων, γιατί αλλιώς δεν έχει αρμοδιότητα… Ανώνυμη κυβερνητική πηγή σημειώνει στο «Π» πως για τη συνέχεια, εφόσον δημοσιευτούν τα Προεδρικά Διατάγματα και διοριστούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι: «Ο πρόεδρος της ΕΡΤ να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως αυτά περιγράφονται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει». Το δεύτερο: «Να παραμείνει στη θέση, αλλά να μην ασκεί τα καθήκοντά του, οπότε και θα καταγγελθεί η σύμβαση» και το τρίτο ενδεχόμενο είναι: «Να υποβάλει την παραίτησή του». Σε αυτήν την περίπτωση το ζητούμενο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης, αν και υπάρχει εισήγηση περί του αντιθέτου.
Η «ομηρία» των συμβασιούχων
Η απόφαση για την εξουσιοδότηση από το ΔΣ της ΕΡΤ να στείλει ο Χρ. Παναγόπουλος το αίτημα για τις 1.300 συμβάσεις μίσθωσης έργου του 2010 ελήφθη στις 25 Αυγούστου 2009, όπως αποκαλύψαμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα και με τα λεγόμενα στη συνεδρίαση του συμβουλίου, πίεζε για την έγκαιρη αποστολή των αιτημάτων σχετικά με τις συμβάσεις έργου. Από την απομαγνητοφώνηση προκύπτει πως δόθηκε η εξουσιοδότηση, με μόνο τον Σ. Σαζακλόγλου να ψηφίζει λευκό, ζητώντας τη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Σε συνέντευξη που έδωσε στη «Ναυτεμπορική», έπειτα από την αποκάλυψη του «Π», ο Χρ. Παναγόπουλος είπε πως ζήτησε «πριν από τις εκλογές, από την προηγούμενη κυβέρνηση, με σχετικό έγγραφο, την ανανέωση των συμβάσεων». Όμως «οι πολιτικές εξελίξεις πρόλαβαν τη διεκπεραίωση του θέματος και αυτήν τη στιγμή περιμένω απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά και με αυτό το θέμα». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είμαι υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ», καθώς «με την κατάσταση που υπάρχει δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά η εταιρεία». Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ της 25ης Αυγούστου αναφορικά με τους συμβασιούχους ο Χρήστος Παναγόπουλος είχε πει πως «δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρόκειται για συνεργάτες, δουλεύουν σε εκπομπές ή όπου τους χρειάζεται η εταιρεία επί έργω, για συγκεκριμένο διάστημα. Γνωρίζουν πολύ καλά τι υπογράφουν».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Κώστας Κέκης τοποθετήθηκε ως εξής: «Να διευκρινιστεί ότι σε αυτές τις συμβάσεις δεν μιλάμε για ανανέωση. Πρόκειται για νέες συμβάσεις, έστω και αν απασχοληθεί το ίδιο πρόσωπο. Δεν υπάρχει ανανέωση σύμβασης». Οι συμβασιούχοι, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που έχουν δουλέψει ήδη, φοβούνται πως θα υπάρξει τεμαχισμός των θέσεων. Λέγεται πως η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να διατηρήσει τον Χρ. Παναγόπουλο στη θέση του, ορίζοντας και αναπληρωτή πρόεδρο, ώστε να προχωρήσει ο σημερινός πρόεδρος στην επιλογή των προσώπων αυτών, άρα και στη μείωση του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ.
Η «ομηρία» Παναγόπουλου
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, από τη μεριά του, διαμαρτύρεται για το ότι ουδείς εκ των υπουργών μίλησε μαζί του για να τον ενημερώσει για τις απαιτήσεις της κυβέρνησης. Έστειλε ήδη μία επιστολή και προτίθεται να αποστείλει και δεύτερη, με θέματα τον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου για να μπορέσει να κινηθεί η εταιρεία και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2010, τον προσδιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων, το αίτημα των ιδιωτικών καναλιών για χρήση εγκαταστάσεων της ΕΡΤ για την ψηφιακή μετάβαση, το αίτημα της Ομοσπονδίας Μπάσκετ για τη μετάδοση των αγώνων μπάσκετ της Α1, όπως επίσης και ζητήματα που αφορούν τη
EBU. Είναι περίεργη και αξιοσημείωτη η σιωπή των υπουργών, που αποφεύγουν να συνομιλήσουν με τον Χρ. Παναγόπουλο για το μέλλον μιας κρατικής εταιρείας. Ο Χρήστος Παναγόπουλος δηλώνει πως δεν είναι κολλημένος με τις καρέκλες, πως θέλει να ολοκληρώσει το έργο του, όσο δύσκολο και αν είναι, αλλά και πως ποτέ δεν έθεσε θέμα παραίτησης, ούτε ποτέ του ζητήθηκε, ούτε έγινε συζήτηση για το ύψος της αποζημίωσης,
όπως γράφτηκε. Για το ζήτημα των αποδοχών του, που, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, ανέρχονται σε 347.000 ευρώ μεικτά, δηλώνει πως λαμβάνει τον μήνα το καθαρό ποσόν των 12.900 ευρώ, εκ των οποίων τα 11.500 είναι ο μισθός, τα 1.100 έξοδα παράστασης, ενώ 200 ευρώ λαμβάνει ανά συνεδρίαση του ΔΣ. Βεβαίως, για τον υπολογισμό της σύνταξης από το ΤΣΠΕΑΘ λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού.


Σχολιάστε εδώ