Ποιος θα πάρει τις ψήφους του Αβραμόπουλου
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ παραμένουν τα ερωτήματα που προκάλεσε η αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, τη στιγμή μάλιστα που δήλωνε με έμφαση ότι θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους.
Οι λόγοι που προέβαλε ο ίδιος, ότι δηλαδή δεν θέλει να είναι μέρος της κρίσης που θα προκαλέσει η αντιπαράθεση Μπακογιάννη – Σαμαρά, ελάχιστους έπεισε και πολλούς περισσότερους προβλημάτισε. Πόσω μάλλον που δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα θριαμβολογούσε ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία κι εκείνοι που θα γραφτούν μέλη την ύστατη ώρα, συνιστούσε «προσωπική δικαίωση» – έστω κι αν η τελική απόφαση απείχε της δικής του θέσης και ο ίδιος γκρίνιαζε για το ότι ο κ. Σαμαράς δεν στήριξε μέχρι τέλους την πρότασή του.
Δικαίως λοιπόν αρκετά στελέχη της παράταξης αναρωτιούνται τι μεσολάβησε και ο κ. Αβραμόπουλος αποφάσισε να αποσυρθεί.
Οι εξηγήσεις που δίνονται ποικίλλουν. Είναι γεγονός ότι όλες οι μέχρι εκείνη τη στιγμή δημοσκοπήσεις τον έφερναν σταθερά στην τρίτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, άρα δεν είχε ελπίδες να εκλεγεί αρχηγός. «Φοβήθηκε ότι αν κατέβαινε υποψήφιος θα τσαλακωνόταν πολιτικά», σχολίαζαν κομματικοί παράγοντες. Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι στη Νέα Δημοκρατία με την εκτίμηση αυτή. Κάποιοι αναζητούν… μυστικές συμφωνίες και παρασκηνιακές διεργασίες, ενώ δεν ξεχνούν ότι η πρώτη κίνηση που έκανε ο κ. Αβραμόπουλος μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ήταν να… σκεφτεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο διάστημα που ακολούθησε είχε κι άλλες συναντήσεις με τον τέως πρωθυπουργό, οι οποίες δεν έγιναν γνωστές.
Ο κ. Αβραμόπουλος αποκρούει μετά βδελυγμίας τα περί μυστικής συμφωνίας με την κ. Μπακογιάννη και επισημαίνει ότι την κατάλληλη στιγμή θα ξεκαθαρίσει τη στάση του, αν και μέχρι πρότινος έλεγε ότι δεν θα τοποθετηθεί δημόσια υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Σημειώνεται πάντως ότι και στο μήνυμα που έστειλε στα στελέχη που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητά του, τους προέτρεπε να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Ποικίλες ερμηνείες προκάλεσε στο μεταξύ η κίνησή του να συναντήσει, εν μέσω Συνεδρίου, τους τρεις υποψήφιους, χωρίς να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών.
Πάντως, τα πιο προβεβλημένα στελέχη που ήταν μαζί του αρχίζουν πλέον να εκδηλώνουν τις προτιμήσεις τους. Συγκεκριμένα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ λοξοκοιτάζει προς τον Αντ. Σαμαρά, ενώ οι πρώην βουλευτές Τσιάρας και Δερμετζόπουλος φαίνεται ότι στοιχίζονται πίσω από την Ντ. Μπακογιάννη.
Το ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξουν τα λιγότερο γνωστά στελέχη, αλλά και η μάζα των ψηφοφόρων της παράταξης που «πόνταρε» στον Δ. Αβραμόπουλο, δηλώνοντας την αντίθεσή του στο δίπολο Μπακογιάννη – Σαμαρά. Το ποσοστό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις ήταν αρκετά υψηλό (πάνω από 20%), κατά συνέπεια το πώς θα μοιρασθεί θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι περισσότεροι θα προσχωρήσουν στην κ. Μπακογιάννη, με το σκεπτικό ότι ο κ. Αβραμόπουλος κινείται περισσότερο στον κεντρώο χώρο, ενώ οι απόψεις του στα εθνικά θέματα είναι εξίσου λάιτ με της τέως υπουργού Εξωτερικών. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι στο στρατόπεδό του είχαν ενταχθεί πολλοί αντιμητσοτακικοί, που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται αρχηγό την Ντόρα, άρα λογικά θα καταλήξουν στον κ. Σαμαρά.