Ποιοι θα πληρώσουν

Η κυβέρνηση δεν αποφεύγει την «πεπατημένη» των μεγάλων αυξήσεων στην έμμεση φορολογία τσιγάρων, ποτών (αύξηση φόρων 10%) και τελών κυκλοφορίας, που θίγουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, ούτε και τις έκτακτες «επιδρομές» που ακόμη και στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα αποφύγει. Για να εξωραϊσθούν πολιτικά αυτές οι πρωτοβουλίες, τονίζεται ότι τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν φιλολαϊκά μέτρα. Επίσης, η κυβέρνηση δεν αποφεύγει να θέσει φιλόδοξους στόχους είσπραξης οφειλών προηγούμενων ετών, άνω των 3,2 δις. ευρώ συνολικά, παρότι είναι πολύ αμφίβολο αν μπορούν να επιτευχθούν.
– Πολιτικός στόχος είναι να φορολογηθούν όλα τα εισοδήματα με βάση τη νέα, τιμαριθμοποιημένη και προοδευτικότερη φορολογική κλίμακα και ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι από αυτήν την κατεύθυνση δεν θα εξαιρεθούν τα εισοδήματα δικαστικών, βουλευτών και άλλων «προνομιούχων» κατηγοριών, που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με χαμηλούς συντελεστές. Στην «τσιμπίδα» του μέτρου αυτού πέφτουν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι εφοριών και τελωνείων, που κατά μέσο όρο αναμένεται ότι θα χάσουν γύρω στα 2.000 ευρώ ετησίως από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων και ήδη βρίσκονται σε αναβρασμό. Με βάση την κλίμακα θα φορολογηθούν και τα έσοδα από μερίσματα, ενώ θα επανεξετασθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα αποδειχθεί συνεπής στη δέσμευσή της για αποφυγή της αύξησης συντελεστών του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν πιέζει για μια άμεση αύξηση των συντελεστών κατά 1-2%, ενώ το ίδιο εισηγούνται και ορισμένοι κορυφαίοι υπουργοί, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εισπράξεων του ΦΠΑ μέσα στο 2010.


Σχολιάστε εδώ