ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ Άραγε λόγω της οικονομικής κρίσης πάγωσαν πολλοί δήμαρχοι τα δημοτικά τέλη ή προφασίζονται την κρίση για να δείξουν φιλολαϊκό προφίλ εν όψει των δημοτικών εκλογών το 2010; Για παράδειγμα, την εβδομάδα που μας πέρασε δύο δήμοι αποφάσισαν στα δημοτικά τους συμβούλια το πάγωμα των δημοτικών τελών για τη νέα χρονιά. Ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας και ο Δήμος της Πετρούπολης. Ποια η διαφορά τους; Ο δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλφειας Σταύρος Κόντος, με το καλημέρα, το 2007 έκανε αύξηση 76% στα δημοτικά τέλη, εν αντιθέσει με τον συνάδελφό του στην Πετρούπολη, τον Στέφανο Βλάχο, που κρατάει τα τέλη παγωμένα για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές! Τα σχόλια περιττεύουν.
QQQ Έφυγε την Πέμπτη για το ταξίδι χωρίς γυρισμό ο πρώην δήμαρχος Γλυφάδας και μέχρι πρότινος επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Θεόδωρος Σπονδυλίδης. Γνωστός για την πολύχρονη δράση του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Θεόδωρος Σπονδυλίδης έδωσε άνιση μάχη επί οκτώ μήνες με την «επάρατο», μάχη που τελικά έχασε. Δήμος και πολίτες αποχαιρέτισαν έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους σε προσφορά δημάρχους της πόλης. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
QQQ Οριστική πλέον είναι η ρήξη ανάμεσα στη δημοτική αρχή του Γαλατσίου και τους περιοίκους της οδού Αιγοσθενών, λόγω του άλυτου προβλήματος της κυκλοφοριακής φόρτισης του συγκεκριμένου δρόμου. Στις αρχές της λεωφόρου Βεΐκου, στο ρεύμα προς Αθήνα, η Αιγοσθενών αποτελεί «πονηρή» λύση παράκαμψης των οδηγών που θέλουν να αποφύγουν την κίνηση της κεντρικής λεωφόρου, φορτίζοντας όμως τις εκεί γειτονιές του Γαλατσίου. Ο δήμος, πριν από λίγους μήνες, αντέστρεψε την πορεία της Αιγοσθενών, αποκλείοντας την είσοδο από Βεΐκου, πρόσφατα όμως αναίρεσε την απόφαση αυτή! Οι περίοικοι της Αιγοσθενών, οι οποίοι είδαν την ανακούφιση να διαρκεί μονάχα λίγες ημέρες, αντέδρασαν. Και έβγαλαν την οργή τους στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να λείψουν τα παρατράγουδα και οι διαπληκτισμοί. Το «άνθος του κακού»; Η προθεσμία του ενός μηνός που έθεσε η δημοτική αρχή για να επανεξετάσει ή καλύτερα να «ξαναεπανεξετάσει» τη φορά του πολύπαθου αυτού δρόμου.
QQQ Στα χέρια του Δήμου της Πεύκης δείχνει να περνάει, οριστικά πλέον, το Δάσος Μορέλλα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στη δικαστική περιπέτεια της υπόθεσης, με τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης να ευνοούν τον δήμο έναντι των ιδιωτών που διεκδικούν τον χώρο. Αυτό όμως που πλέον έχει ανάψει φωτιές είναι ένα πόρισμα σχετικό με την υπόθεση, που πριν από λίγες ημέρες έβγαλε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος φέρει ευθύνη για την απώλεια ενός δικογράφου του 2006, απώλεια που οδήγησε στην ερημοδικία από πλευράς δήμου. Ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ερίζει με τον παλαιό Παύλο Καμάρα για το ποιος φταίει και κόντεψε να χαθεί το Δάσος Μορέλλα…
QQQ Φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα παιδιά της Μεταμόρφωσης που μπήκαν στην γ΄ λυκείου παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχός της Δημήτρης Τζίτζιφας, διευρύνοντας το μέτρο που εφαρμόζει το κράτος και αφορά μόνο τα πρωτάκια του γυμνασίου.
QQQ Παραιτήθηκε και από δημοτικός σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας ο Λάμπρος Μίχος. Θυμίζουμε πως έχει ήδη παραιτηθεί από πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και από δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και μάλιστα έχουν εκλεγεί και οι αντικαταστάτες του! Όπως δήλωσε μάλιστα ο ίδιος, το ότι θα παραιτείτο απ’ όλα τα αιρετά αξιώματά του, είτε εκλεγόταν βουλευτής είτε όχι, το είχε ξεκαθαρίσει πριν από τις εκλογές και τώρα απλώς υλοποιεί τις δεσμεύσεις του. Άλλωστε ποτέ δεν ήθελε να έχει κάτι… δίπορτο, μια και ήταν πάντα υπέρ της διαφάνειας και των ξεκάθαρων θέσεων. Όσον αφορά την επανακαταμέτρηση των ψήφων, ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα και θα ακολουθήσει η διαδικασία στο Εκλογοδικείο, μια και έχουν εντοπισθεί πολλά ψηφοδέλτια (πάνω από 300) στα οποία είχε μεν σταυροδοτηθεί, αλλά δεν έχουν προσμετρηθεί υπέρ του. Αυτές οι εξελίξεις πείθουν πως το κεφάλαιο τοπική αυτοδιοίκηση έχει κλείσει για τον Λάμπρο Μίχο και πλέον θα είναι προσανατολισμένος μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή.
QQQ Πριν από λίγες ημέρες μοιράστηκαν δωρεάν ρούχα, παπούτσια και λευκά είδη σε άτομα που εντάσσονται στα προγράμματα Πρόνοιας του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και σε φτωχές οικογένειες της πόλης. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με μεγάλη
επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο Μαρούσι, η οποία συνεργάζεται με τον δήμο στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Εξάλλου, με εντολή του δημάρχου Γ. Πατούλη στάλθηκε ανθρωπιστική βοήθεια στο Πρότυπο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Σάμο.
QQQ Περισσεύει η γκρίνια από τους κατοίκους του κέντρου της Νέας Ερυθραίας για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος διάλεξε να κατασκευάσει το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Έμποροι και περίοικοι θεωρούν ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις έγιναν σε δρόμους κομβικής σημασίας, που εξυπηρετούσαν την καθημερινή κίνηση των οχημάτων, και τώρα πλέον έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Δεν θέλουμε πάντως να πιστέψουμε ότι σ’ έναν από τους δρόμους που έκλεισαν για να μετατραπεί σε ποδηλατόδρομο μένει η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, γιατί τότε υπάρχει και ηθικό πρόβλημα…


Σχολιάστε εδώ