Ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα επίπεδα από το ΚΚΕ

Πρόκειται για μια τακτική που εκφράζει τη σταθερή άποψη του ΚΚΕ ότι η εναλλαγή των κομμάτων του δικομματισμού στη διακυβέρνηση της χώρας δεν σημαίνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά στην ουσία συνέχιση με άλλα λόγια και άλλο περιτύλιγμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία εν πολλοίς υπαγορεύεται από την ΕΕ και τις δεσμεύσεις που έχει απέναντί της η χώρα μας.
Ήδη το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της στήριξης των εργαζομένων με το καθεστώς των Stage και με κάθε μέσο υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις τους, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους και την κατάργηση κάθε μορφής ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας, όπως αυτή προβλέπεται από τα πολυποίκιλα προγράμματα κατάρτισης. Μάλιστα, η ίδια η Α. Παπαρήγα έδωσε το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι των Stage την περασμένη Πέμπτη και έκανε δηλώσεις απερίφραστης συμπαράστασης στον αγώνα τους.
Την ίδια αγωνιστικότητα και συμπαράσταση δείχνει το ΚΚΕ και στους εργαζομένους του
Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) οι οποίοι με τις συνεχιζόμενες απεργίες τους ζητούν να ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης του σταθμού κοντέινερ στην κινεζική πολυεθνική Cosco.
Μέσα στον μήνα το ΚΚΕ προγραμματίζει μαζικές συγκεντρώσεις, στις οποίες θα επιδιωχθεί να τονιστεί ότι και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες της ΝΔ. Έτσι, το ΠΑΜΕ στις 24 Νοεμβρίου διοργανώνει συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα προκειμένου να «δοθεί αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά και προστασία των ανέργων», ενώ νωρίτερα, στις 9 Νοεμβρίου, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Επαγγελματοβιοτεχνών (ΕΒΕ) διοργανώνει κινητοποιήσεις με αίτημα την απόκρουση των μέτρων της κυβέρνησης που ωφελούν το μεγάλο κεφάλαιο και συνθλίβουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσπάθεια της παράταξης της ΚΝΕ μέσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ να προχωρήσει στην «ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος» κατά τα πρότυπα του ΠΑΜΕ στον εργατικό χώρο, μετά την αποτυχία των παρατάξεων να ανασυγκροτήσουν την ΕΦΕΕ και την ΕΣΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων 102 Επιτροπών Αγώνα και 14 συλλόγων από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας.
Στο ΚΚΕ θεωρούν ότι δικαιώθηκε από νωρίς η θέση τους ότι και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει τα αντιλαϊκά χνάρια των προηγούμενων, παρά την κριτική που δέχθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης εξήγγειλαν τόσες κινητοποιήσεις, που δεν είχαν κάνει όλο το διάστημα που κυβερνούσε η ΝΔ. Για τη στήριξη των επιχειρημάτων τους επικαλούνται το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2010 που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και το οποίο όχι μόνο συνεχίζει τη λιτότητα στα εισοδήματα των εργαζομένων (1,5% αύξηση), αλλά και διαιωνίζει την αφαίμαξη των νοικοκυριών με την αύξηση των έμμεσων φόρων, πολιτική την οποία το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά καταδίκαζε επειδή, όπως έλεγε τότε, επιβαρύνει υπέρμετρα τα λαϊκά στρώματα.
Την ίδια αντιμετώπιση είχαν εκ μέρους του ΚΚΕ και τα μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη τα οποία χαρακτηρίστηκαν «συνέχιση της κοροϊδίας της ΝΔ» και ελεημοσύνη «ενός ευρώ σε εξαθλιωμένους». Σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, ο Περισσός τονίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων προκειμένου να φανεί ότι η κυβέρνηση προχωράει σε πολιτική αναδιανομής των εισοδημάτων σε προοδευτική κατεύθυνση. Πρόκειται, λένε στελέχη του ΚΚΕ, για θράσος, αφού μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά τα δεκάδες δισεκατομμύρια που κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τα 300, 400 ή και 700 ευρώ που θα δοθούν σε όσους βρίσκονται στο κατώφλι της πλήρους ανέχειας με φανερή επιδίωξη να πεισθούν οι εργαζόμενοι ότι εν τέλει επικρατεί κοινωνική δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Τελικός στόχος, λένε, να προσφερθεί άσυλο στο μεγάλο κεφάλαιο και στο σύστημα για την οικονομική κρίση που προκάλεσαν, την οποία πληρώνει ο λαός.


Σχολιάστε εδώ