Ολιγαρχική διακυβέρνηση;

Απαρχής να επισημάνουμε τον κίνδυνο που εμπεριέχει η καινοτομία του αποκλεισμού του κόμματος από το κράτος, καθώς και η καινοτομία της υπεροχής της τεχνοκρατικής επάρκειας έναντι της πολιτικής επάρκειας, να οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός ολιγαρχικού πλαισίου διακυβέρνησης. Δηλαδή να ασκεί τη διακυβέρνηση μια «ομάδα εξουσίας» ερήμην τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και του κόμματος – και μάλιστα ενώ η προνομιούχα ολιγαρχική ομάδα δεν έχει εκλεγεί, αλλά έχει επιλεγεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Επίσης απαρχής να επισημάνουμε ότι η διαβούλευση μετατρέπεται σε κενή περιεχομένου έννοια, όπως και η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, όταν (όπως έγινε με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και την απόσυρση των αυτοκινήτων) επιχειρείται κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της «ομάδας εξουσίας». Διαβούλευση σημαίνει ότι τόσο στην κοινωνία όσο και στο Κοινοβούλιο εισάγεται ένα πλαίσιο προς απόφαση που δύναται διορθωθεί μέσω της διαβούλευσης – και όχι μια τελική απόφαση, όπως έγινε με τα εν λόγω νομοσχέδια, τα οποία πληροφορήθηκαν βουλευτές και κοινωνία από τα ΜΜΕ.
•Καλώς ο Γιώργος Παπανδρέου αναχαίτισε την εισβολή του κόμματος στο κράτος. Κακώς όμως πέρασε στο άλλο άκρο, διαμορφώνοντας μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ώστε η πολιτική προσφορά ενός στελέχους του κόμματος να θεωρείται μειονέκτημα για την κατάληψη μιας θέσης ευθύνης στο κράτος. Έτσι δημιουργείται αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ «ομάδας εξουσίας» και κόμματος, όπως ενδέχεται να δημιουργηθεί χάσμα και ανάμεσα στην «ομάδα εξουσίας» και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
•Διά ταύτα, ο πρωθυπουργός οφείλει να διευκρινίσει ότι η πολιτική προσφορά ενός στελέχους δεν είναι ντεζαβαντάζ για να αναλάβει θέση ευθύνης εφόσον διαθέτει και την κατάλληλη τεχνοκρατικά επάρκεια. Επίσης, ο πρωθυπουργός να υποχρεώσει τους υπουργούς του, πριν από την ανακοίνωση νομοσχεδίων, να ενημερώνουν πρώτα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να ακούν τις παρατηρήσεις τους και κατόπιν τους βουλευτές του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ