Μέχρι τον Ιούνιο φτάνουν τα λεφτά για συντάξεις!

Στα χέρια της κυβέρνησης έσκασε η ωρολογιακή βόμβα του Ασφαλιστικού. Τα Ταμεία είναι άδεια λόγω της πλήρους κατάρρευσης που παρουσιάζουν. Για να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειώσουμε ότι, ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες η εκτίμηση ήταν ότι τα Ταμεία θα αντέξουν οικονομικά μέχρι το 2030, τώρα δεν θα μπορούν να καταβάλλουν συντάξεις από τον Ιούνιο του 2010.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Απασχόλησης χρειάστηκε να αναζητήσει ποσόν ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε στο ΙΚΑ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο, καθώς και το δώρο των Χριστουγέννων.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία, αφού λόγω και της οικονομικής κρίσης η προσπάθεια για την εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων για τα Ταμεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής φαντάζει σχεδόν αδύνατη, καθώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους στα Ταμεία ή καθυστερούν να το κάνουν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για τον κίνδυνο να βρεθούν κάποια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο είχε προειδοποιήσει πρώτος, το μακρινό 1987, ο τότε υφυπουργός Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γρ. Σολωμός, όταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο Σημίτης. Από τότε μέχρι σήμερα το πρόβλημα όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε, αλλά επιδεινώθηκε και τώρα δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις.


Σχολιάστε εδώ