Η σύγκρουση των ομίλων πρωί, βράδυ με ραδιόφωνο, εφημερίδες και τηλεόραση

Η κυκλοφοριακή έκρηξη της περασμένης Κυριακής υποκρύπτει τη σκληρή μάχη για τον έλεγχο της κοινής γνώμης στην Ελλάδα μεταξύ έξι μεγάλων ομίλων ΜΜΕ: του Πήγασου, του ΔΟΛ, του Γ. Κουρή και των οικογενειών Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου και Κυριακού. Δίπλα στους επιχειρηματίες αυτούς, που συμπληρώνουν 20 χρόνια στην τηλεόραση και 22 στο ραδιόφωνο, έρχεται η γενιά των αστέρων που δοκιμάζουν την τύχη τους στις εκδόσεις κάνοντας έναν συνδυασμό
αποκαλυπτικής – εκβιαστικής δημοσιογραφίας μαζί με ταινίες και CD πρώτης κυκλοφορίας. Στην τηλεόραση, δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος την κυριαρχία του Mega, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πήγασου σε συνεργασία με τον ΔΟΛ.
Στο ραδιόφωνο, όπου σπεύδουν να αναμετρηθούν ΔΟΛ, Πήγασος (με τη συνδρομή του «Θέματος»), Λαυρεντιάδης και Γ. Κουρής, ο ΣΚΑΪ έχει τον πρώτο λόγο στην ενημέρωση.
Η ανατροπή είναι στις κυριακάτικες εκδόσεις, όπου οι προσφορές αλλά και οι γυμνές φωτογραφίες δίνουν ακόμη περισσότερα φύλλα.
Στην τηλεόραση ο ΔΟΛ είναι ο δεύτερος, σε αριθμό μετοχών, επενδυτής στο Mega, ενώ ο Β. Ρέστης διαθέτει το MTV, μπαίνοντας στον χώρο της μουσικής τηλεόρασης, το B TV στη Θεσσαλονίκη και το Local TV στην Αθήνα.
Ο ΔΟΛ στο μέτωπο των αθλητικών ΜΜΕ διαθέτει την «Εξέδρα» και ο μεγαλομέτοχος του οργανισμού Β. Ρέστης τον Arrena. H επιστροφή του στο πολιτικό-ενημερωτικό ραδιόφωνο γίνεται μέσω του City, ο οποίος και πάλι ανήκει στον Β. Ρέστη. ΔΟΛ και Πήγασος συνεργάζονται στην «Ίριδα» (50% – 50%), στην TVE (Οικογένεια Ελματζιόγλου 50%, Πήγασος 25%, ΔΟΛ 25%) και στη Μέλλον Group (50% – 50%).
Ο Πήγασος επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς. Είναι ο μεγαλομέτοχος του Mega και κάνει αισθητή την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων, κυρίως στα θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές. Ο όμιλος, εξαγοράζοντας το 70% του «Θέματος», διαθέτει ήδη δύο κυριακάτικες εφημερίδες στην Αθήνα και το 33% του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» στη Θεσσαλονίκη. Μέσω του «Θέματος» απέκτησε το 50% του Alpha 9,89, δημιουργώντας τον Θέμα 9,89, ενώ έχει σκέψεις και για Θέμα TV. Στο κομμάτι των αθλητικών ΜΜΕ διαθέτει τοn «Goal News», που αρχικά σχεδιάστηκε για να καλύψει το κενό τhw «Sportime» και αλλάζοντας σχεδιασμό και στρατηγική δίνει μάχη για τη δεύτερη θέση της κυκλοφορίας. Το περσινό εγχείρημα ήταν ο Sentra, ενώ η συμφωνία με τον Δ. Κοντομηνά για τον Alpha 9,89 τον έφερε ακόμη πιο κοντά στον επιχειρηματία.
Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη διαθέτει μια προσεκτική παρουσία στα ΜΜΕ, φροντίζοντας πρωτίστως το οικονομικό του σκέλος. Έχει παρουσία στο Mega, ελέγχει το Star και μια σειρά από μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ έχει ποσοστό και στις Αττικές Εκδόσεις, που ετοιμάζονται σε δύο εβδομάδες για την έκδοση της σαββατιάτικης οικονομικής εφημερίδας «Κεφάλαιο».
Το Φάληρο έχει δύο όψεις που λειτουργούν συμπληρωματικά. Από τη μια πλευρά είναι η «Καθημερινή». Στα αθλητικά media, στην «SportDay» συμμετέχουν με 41% ο Δ. Κοντομηνάς, με 33% ο Θ. Αλαφούζος και με 26% μέτοχοι του NovaΣπορ FM. Στον κύκλο συμφερόντων του Θέμη Αλαφούζου ανήκει το 27,75% του NovaΣπορ FM. Τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων του Ομίλου ΣΚΑΪ έχει ο Γ. Αλαφούζος, που κατέχει το 70% του Ομίλου ΣΚΑΪ, ενώ ο Β. Μαρινάκης κατέχει το 20% και ο Λ. Λαυρεντιάδης λίαν προσφάτως αγόρασε το 10%.
Ο Μ. Κυριακού κινείται μόνο στη ραδιοτηλεόραση. Ο ΑΝΤ1 παραμένει ο δεύτερος σταθμός σε απήχηση, αλλά χάνει έδαφος στη μάχη της ενημέρωσης σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Ο Θ. Αναστασιάδης έχει τηλεοπτική έκφραση στον ΑΝΤ1 TV και ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος στον ΑΝΤ1 FM. Γύρω από το Alter υπάρχει ένας νέος πόλος που δημιουργήθηκε με την έλευση Χατζηνικολάου. Ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων και ο Ανδρέας Γ. Κουρής δημιούργησαν τον Real FM και στη συνέχεια τη «Real News», μπαίνοντας στην αγορά του κυριακάτικου Τύπου και καλύπτοντας με προσφορές το κενό από το «λουκέτο» στον «Ελεύθερο Τύπο».
Ο δεύτερος μέτοχος του Alter, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Γιαννίκος, εκδίδει τον «Κόσμο του Επενδυτή» και μια σειρά από περιοδικά και βιβλία. Από τη συχνότητα του Alter ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έχει και τις εκπομπές του, o οποίος δημιούργησε τo www.zougla.gr και τη «Veto».


Σχολιάστε εδώ