Η κατά Ζακ Ρογκ ηθική της συναλλαγής στον αθλητισμό
Ποτέ δεν αμφέβαλλα ότι στον αθλητισμό ευδοκιμεί η μεγαλύτερη διαφθορά του πλανήτη Γη, τηρουμένων των αναλογιών. Ποτέ δεν αμφέβαλλα ότι οι αθλητικοί παράγοντες, με πρώτους της ΔΟΕ και κορυφαίο τον κ. Ζ. Ρογκ, πίστευαν στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξή τους στα υψηλά αθλητικά αξιώματα, πάντα βέβαια με τις φωτεινές εξαιρέσεις. Στη χώρα μας μάλιστα ο αθλητικός παραγοντισμός έχει καταστεί το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα. Γιατί η χρηματοδότησή του (ομοσπονδίες κ.λπ.) γίνεται σταθερά και πλουσιοπάροχα επί χρόνια τώρα από τον δημόσιο κορβανά (κρατικές επιχορηγήσεις). Έτσι άτομα ανεπάγγελτα κατά το πλείστον, χωρίς ιδιαίτερα ή καθόλου προσόντα, με διάφορες εκλογικές αλχημείες και την κομματική στήριξη καταλαμβάνουν επίζηλες θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα στις ομοσπονδίες και ζουν πλουσιοπάροχα από το χρήμα του φτωχού φορολογούμενου, με τα ταξιδάκια τους κ.λπ. Γι’ αυτό δίνουν λυσσώδη αγώνα να κρατήσουν στο διηνεκές τις καρέκλες τους συναλλασσόμενοι με τα κόμματα εξουσίας και τους διεθνείς αθλητικούς παράγοντες. Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο στη χώρα μας, όπου υπάρχει διαφθορά και αδιαφάνεια και η μη εφαρμογή των νόμων και η εφαρμογή της ατιμωρησίας τούς διευκολύνει στην υπεξαίρεση του δημοσίου χρήματος -π.χ. τα ολυμπιακά έργα.
Τα γράφω αυτά επειδή ο νέος πρωθυπουργός Γιώργιος Παπανδρέου υπεσχέθη ότι παντού θα υπάρχει δημοκρατία, διαφάνεια και αυστηρός έλεγχος σε όλες τις κρατικές επιχορηγήσεις. Αν πράγματι το πιστεύετε και το θέλετε, κ. Παπανδρέου, αρχίστε από τον αθλητισμό, δείξτε έτσι σεβασμό προς τον φορολογούμενο πολίτη και το δημόσιο χρήμα.
Στις 28/9/2008 το «ΠΑΡΟΝ», η εφημερίδα της πραγματικής ενημέρωσης και των αποκαλύψεων, δημοσίευσε άρθρο μου με τίτλο «Η ελληνική Βουλή να σώσει την αξιοπρέπεια της χώρας» και υπότιτλο «Αλίμονο στην Ελλάδα αν εκβιάζεται και στον αθλητισμό». Τότε είχε έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων των ομοσπονδιών στο αθλητικό νομοσχέδιο, που εισήγαγε η τότε αθλητική ηγεσία των κυρίων Λιάπη – Ιωαννίδη. Μέχρι τότε η εκλογή των διοικήσεων (πρόεδρος – αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας, γιατί αυτές οι θέσεις κυρίως ενδιέφεραν), γινόταν με το 50%+1 των ψήφων, που είχε αποτέλεσμα, με τις αλχημείες των εκλογών και τη στήριξη των κομμάτων, να εκλέγονται τα αυτά πρόσωπα για 25-35 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατική διοίκηση, τη διαφάνεια και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η εκλογή των ιδίων συνεχώς προσώπων επιτυγχάνετο διότι τα σωματεία ελάμβαναν τις κρατικές ενισχύσεις μέσω των ομοσπονδιών και με τον φόβο να μην τις λάβουν εκβιάζοντο να ψηφίζουν τους ίδιους. Η τροπολογία διόρθωνε τα πράγματα, γιατί όριζε εκλογή διοικήσεων για ΔΥΟ ΘΗΤΕΙΕΣ και με απλή αναλογική, αποκλειομένου του δικαιώματος τρίτης εκλογής στις αυτές θέσεις των ιδίων προσώπων. Έτσι θα υπήρχε ανανέωση προσώπων και ιδεών στον αθλητισμό κάθε δύο τετραετίες, με απόλυτη δημοκρατική αντιπροσώπευση στα ΔΣ, για να μπορεί να ελέγχεται και η διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Δυστυχώς, καίτοι η ρύθμιση υποστηρίχθηκε συναινούντων των ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ, που μαζί με τη ΝΔ θα μπορούσαν να κάνουν την τροπολογία νόμο, όπως ισχύει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο θητείες, τους πρυτάνεις, τους προέδρους ΤΕΙ και τους νομάρχες, ο Λιάπης με τον Ιωαννίδη πήραν πίσω τη ρύθμιση, με το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος Λιάπη, να δηλώνει ότι η ρύθμιση είναι σωστή, αλλά δεν θα την ψηφίσει.
Τι συνέβη τότε; Οι μαφιόζοι παράγοντες, προ του κινδύνου να χάσουν τη μάσα και τη δόξα που χρόνια εκμεταλλεύονταν διά του αθλητισμού, ζήτησαν τη βοήθεια του κ. Ζακ Ρογκ επικαλούμενοι ψευδώς ότι δήθεν καταργούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής στις ομοσπονδίες στην Ελλάδα. Ο Ρογκ με περίσσιο θράσος, καίτοι εγνώριζε, αντιδράσεως μη ούσης από τον Λιάπη, επενέβη και του υπέδειξε ότι η Ελλάδα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία του αθλητικού κινήματος, όπως ορίστηκε στη συμφωνία της Νίκαιας, ενώ την ίδια στιγμή γίνονταν οι Ολυμπιακοί στην Κίνα, που ουδέποτε σεβάστηκε την ανεξαρτησία του αθλητικού κινήματος. Παράλληλα, οι μαφιόζοι παράγοντες με τους δημοσιογράφους που ταΐζουν τόσα χρόνια (και αυτούς από το δημόσιο χρήμα) φοβέριζαν ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες θα αποκλείσουν από τα διεθνή πρωταθλήματα τις εθνικές μας ομάδες κ.λπ., φυσικά και αυτοί ψευδόμενοι. Γιατί μια ματιά στα καταστατικά των διεθνών ομοσπονδιών στις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος π.χ. της FIBA εκλέγεται για 4 χρόνια, της IAFA για 8 και γενικά όλες οι ομοσπονδίες έχουν θητείες, πέραν του γεγονότος ότι όλα τα ολοκληρωτικά κράτη μετέχουν των διεθνών εκδηλώσεων ελέω Ρογκ και αναλαμβάνουν και τους Ολυμπιακούς, όπως η Κίνα. Ας δούμε όμως με την ευκαιρία το ποιόν και την ηθική του επικεφαλής του διεθνούς αθλητισμού, του κ. Ρογκ.
Να τι ισχυρίζεται ο υπουργός Αθλητισμού της Κίνας Γιουάν Γουεϊμίν στο βιβλίο του με τον εύγλωττο τίτλο «Οι άνεμοι και τα σύννεφα πάνω από τον κόσμο του αθλητισμού»που έφερε στο φως το «Βήμα»στις 21/10/09. Ο κινέζος υπουργός ισχυρίζεται ότι μαζί με τον δήμαρχο του Πεκίνου είχαν μυστική συνάντηση με τον ισχυρό άντρα της ΔΟΕ σε διαμέρισμα της Γενεύης πριν από την «κρίσιμη στιγμή». «Εκφράσαμε την ελπίδα ότι ο κ. Ρογκ και οι φίλοι του θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Πεκίνου. Ομοίως εκείνος εξέφρασε την επιθυμία να υποστηριχθεί η δική του υποψηφιότητα από τους τρεις αντιπροσώπους της Κίνας και τους φίλους της ΔΟΕ». Ο πρόεδρος της ΔΟΕ είχε ευχαριστήσει προκαταβολικά τους Κινέζους για την υποστήριξή τους, ζητώντας τους όμως να μην κοινοποιηθεί η προτίμησή του υπέρ του Πεκίνου. Με τη «συμφωνία κυρίων»η Κίνα εξασφάλισε την πολύτιμη υποστήριξη των ευρωπαίων αντιπροσώπων, των οποίων πρόεδρος ήταν ο Ρογκ, και ο μετέπειτα πρόεδρος τις ψήφους των ασιατικών χωρών που επιθυμούσαν να αναλάβει το αξίωμα ασιάτης υποψήφιος.
Υπ’ όψιν ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των πολέμιων της κινεζικής υποψηφιότητας ήταν η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Πεκίνου. Εύγε λοιπόν στον άντρα που με την ηθική της συναλλαγής έχει το θράσος να δίνει μαθήματα δημοκρατίας στη χώρα του «ωραίου και τ’ αληθινού».
= Ο Θεόδωρος Ανδρεάκος διετέλεσε πρωταθλητής ΠΓΣ, ιδρυτής ΕΟΠΕ, μέλος ΑΣΕΑΔ, αρχηγός ομάδων στίβου, μπάσκετ και ποδοσφαίρου ΕΔ, πρόεδρος ΚΕΙΠΠ.