Ζητάει διαβατήριο…

Όπως συνηθίζεται στη διεθνή διπλωματική πρακτική, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η απάντηση του Γ. Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν, στην οποία τονίζεται η ετοιμότητα της Τουρκίας να εξετάσει τα διμερή προβλήματα και προτείνεται η δημιουργία Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το βράδυ ο τούρκος υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς (που ήταν στην Αθήνα για να συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδριο) σε συνομιλία που είχε με τους τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν (μετά το τέλος της ομιλίας του στο ΔΙΚΕΜΕΠ), προανήγγειλε τρόπον τινά ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής (Τ. Ερντογάν – Γ. Παπανδρέου), και μάλιστα στην Αθήνα. Ο κ. Μπαγίς είπε στους τούρκους δημοσιογράφους ότι στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται 1 – 2 Δεκέμβρη στην Αθήνα, την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, επισημαίνοντας πως η εδώ παρουσία του συνδέεται με την προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μπαγίς κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ του παρέθεσε γεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν, με αφορμή τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου – Ε. Μπαγίς, ότι «η Ελλάδα έχεις τις δικές της θέσεις και τη δική της πολιτική αναφορικά με την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ωστόσο, οι «χειρονομίες» της Τουρκίας κλιμακώνονται. Χαρακτηριστικό του θρίλερ γύρω από την επιστολή του Ερντογάν στον έλληνα πρωθυπουργό (ένα απόσπασμά της δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη) είναι το γεγονός ότι ο κ. Μπαγίς κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα έδωσε με δηλώσεις του στη δημοσιότητα ένα ακόμα τμήμα της περιβόητης επιστολής.

Είπε πως τα θέματα για συζήτηση-συνεργασία που προτείνει ο Ερντογάν είναι το Κυπριακό, η λαθρομετανάστευση, τα ευρωτουρκικά και τα θέματα μειονοτήτων και επίσης σημείωσε πως ο Ερντογάν προτείνει τη δημιουργία μια επιτροπής σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών, στην οποία οι υπουργοί θα εναλλάσσονται ανάλογα με το θέμα.

Πάντως, και η κυπριακή πλευρά παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό αυτές τις εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με επιφύλαξη όσα συμβαίνουν και περιμένει από την Άγκυρα όχι μόνο λεκτικές αναφορές αλλά και έμπρακτα παραδείγματα για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού».

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία των επισκέψεων Ερντογάν και Νταβούτογλου στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι το περιεχόμενο όσων αποφασίστηκαν στην Άγκυρα, αφού επί της ουσίας δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα».
Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα «οι επισκέψεις να μην έχουν μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα», διαμηνύοντας ότι, αν η Τουρκία συμμορφωθεί και κάνει τα απαραίτητα βήματα, ανάλογη θα είναι και η στάση της Λευκωσίας. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι στις απευθείας συνομιλίες η τουρκική πλευρά δεν τηρεί εποικοδομητική στάση και ότι η Λευκωσία μελετά όλα τα σενάρια σε ό,τι αφορά τις τουρκικές κινήσεις, αλλά και εν όψει Δεκεμβρίου.
Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να υπάρξει πλήρης και όχι επιλεκτική υλοποίηση των τουρκικών υποχρεώσεων.


Σχολιάστε εδώ