Ελλάς – Αφγανιστάν – Αγωνία (II)

lΣτα όσα ανέφερα στο προηγούμενο φύλλο για τα ειδικά οχήματα προστασίας από νάρκες (MRAP), που αναζητεί με αγωνία το ΓΕΣ για να εφοδιάσει το Ελληνικό Τάγμα (Τάγμα Ειδικής Συγκρότησης Αφγανιστάν), θα προσθέσω και τα παρακάτω.
lΤο ΓΕΣ έχει πολιορκηθεί από παλιές φυσιογνωμίες αντιπροσώπων που προσπαθούν, ομολογουμένως… συγκινητικά, να πλασάρουν προϊόντα τους, τα οποία είναι ανεπαρκή για να προστατεύσουν τον έλληνα μαχητή.
lΕίναι βέβαιο ότι το ΓΕΣ δεν θα επιτρέψει να έχει ο έλληνας φαντάρος ούτε κατά 1% λιγότερη προστασία από αυτήν που διαθέτει ο αμερικανός, καναδός ή δανός συμμαχητής του.
lΤο ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΓΕΣ και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) δεν εκδήλωσαν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους είναι αδιάφορο.
lΟι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται, για άλλη μία φορά, να πληρώσουν ένα κόστος με απευθείας προμήθεια, χωρίς εγχώρια συμμετοχή. Έστω έτσι θα πρέπει να αγορασθεί το κορυφαίο, ώστε να αποτραπούν θυσίες αίματος.
Αλλαγή ηγεσίας ΕΔ
lΑνεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση, πιεζόμενη από κυκλώματα ρεβανσιστών παλαιοκομματικών που θέλουν να ελέγξουν το στράτευμα, να σχεδιάζει αντικατάσταση αρχηγών επιτελείων.
lΑν εξαιρέσουμε τον Α/ΓΕΝ, που έχει συμπληρώσει τον κύκλο θητείας του, οι Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΑ είναι, κατά κοινή ομολογία, άψογοι και επαγγελματικά άριστοι.
lΑς τα σκεφθούν όλα αυτά καλά οι κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων τα θεμέλια τρίζουν, δεν αντέχουν άλλους κραδασμούς τύπου 1990 και 1993. Φτάνει πια…
Του στραβού το δίκιο…
lΘα ήταν άδικο να μην εξαιρέσουμε από το σμάρι των Νεοδημοκρατικών αστέρων που εισέβαλαν στις αμυντικές βιομηχανίες τον απερχόμενο (;) διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Κ. Μανούσο, που ήταν σωστός, προσπάθησε, αλλά λίγα κατάφερε μέσα στο αποπνικτικό περιβάλλον των «συμβούλων» που του είχε επιβάλει ο υπουργός και τη συνεχή αρνητική στάση της ΓΔΑΕΕ.
lΕκεί, στη ΓΔΑΕΕ, «πνίγηκαν» τελευταία δύο φάκελοι-προτάσεις της ΕΑΣ για συμπαραγωγή:
n Πυρομαχικών 30 mm για τα πολυβόλα των ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ.
n Σύγχρονου όλμου 120 mm, αναγκαίου για τον Στρατό.
lΤον λόγο έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αντιμετωπίζει το φοβερό «άνοιγμα» των 200 εκατ. ευρώ των ΕΑΣ για το 2008, παράλληλα με τον λιμό των δεκάδων γενικών διευθυντών και διευθυντών…
Υπερβολές…
lΟσάκις η στήλη αναφέρεται στον βίο και την πολιτεία ενίων υπουργών Άμυνας στα εξοπλιστικά, δέχεται τα πυρά οπαδών της θεωρίας «αυτά δεν πρέπει να λέγονται, γιατί κλονίζουν το φρόνημα των πολιτών…».
lΥπό το πνεύμα αυτό, θα μαλώσω τον φίλο μου, κορυφαίο δημοσιογράφο Κ. Νικολάου, που από τη στήλη του στο «Π» έγραψε πρόσφατα για τον απευθείας χρηματισμό υπουργών, ιδίως όταν πρόκειται για αγορά οπλικών συστημάτων. Κύριε Νικολάου, θα δεχθείτε τα πυρά λαδωμένων παπαγαλακίων. Κρυφτείτε.
lΚάτι ανάλογο σημείωσε στο κείμενό του και ο καθηγητής Μενέλαος Γκίβαλος («Π» 1/11/09) για τον σημιτισμό: «Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέστη υποχείριο των δυνάμεων της διαπλοκής και της συναλλαγής μόνο σε επίπεδο κορυφής, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών!».
Κορέα…
lΚι ο Στρατός μας που πήγε στην Κορέα
πολεμούσε για τα ιδανικά
κι είχε βάψει τους κίτρινους στο αίμα
δείχνοντάς τους τι θα πει ελευθεριά.
lΤραγουδούσαν οι παρελαύνοντες φαντάροι προ… πεντηκονταετίας. Ούτε ο Στρατός μας, βέβαια, πολεμούσε για τα ιδανικά (για τις ΗΠΑ πολεμούσε) ούτε δείχναμε στους κίτρινους τι θα πει ελευθερία. Παίζαμε τον ρόλο μας στον φοβερό, τότε, Ψυχρό Πόλεμο.
lΟύτε τώρα θα δείξουμε στους Ταλιμπάν τι θα πει ελευθερία, που στέλνουμε εκεί ουκ ολίγους Έλληνες, αξιωματικούς και οπλίτες, στο άγριο τοπίο του οπίου και των βράχων.
lΣήμερα ο Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας, πήγε στην Κορέα για να συμμετάσχει στην ειρηνική Παγκόσμια Συνάντηση Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών (Global Air Chiefs Conference) και οι «κίτρινοι» ελέγχουν το εμπόριο ένδυσης στην Ελλάδα, η Cosco το λιμάνι του Πειραιά και πάει λέγοντας. Άλλες εποχές…
Η κ. Μαρία Δαμανάκη
lΑρνηθείσα τη θέση υφυπουργού στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη), της προσεφέρθη η προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
lΣέβομαι, ασφαλώς, και εκτιμώ την κ. Δαμανάκη, αλλά προβληματίζομαι για το εύστοχο της επιλογής, δεδομένης της πολιτικής της διαδρομής, αλλά και των πολλάκις εκτεθεισών απόψεών της για τους εξοπλισμούς. Μακάρι η πραγματικότητα να την προσγειώσει.
Πυρομαχικά αρμάτων…
lΉθελα να ξέρω, δεν προβληματίστηκε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος όταν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έβλεπε τα άρματα LEO να παρελαύνουν χωρίς πυρομαχικά;
lΆκουγε ο κοσμάκης τον εκφωνητή να περιγράφει το σύστημα διεύθυνσης πυρός, τον σωλήνα πυροβόλου 120 mm, τη θωράκιση… Κουβέντα για την… ταμπακέρα. Τα πυρομαχικά.
Καλά, ο κ. Μεϊμαράκης επί μια τριετία απολάμβανε το θέαμα αυτοχειροκροτούμενος… Δεκάρα δεν έδινε…
lΚαι με την ευκαιρία, έως πότε θα εκκρεμεί από τη γραφειοκρατία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Οικονομικων το οριστικό ξεκαθάρισμα της υπόθεσης παραλαβής των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ, που είχε κι αυτή ταφεί επί ΝΔ; Αν τυμβωρυχήσω, θα βρω, πέραν της κομπίνας της αγοράς, και μια άλλη, μικρότερη, στη χρηματοδότηση… Ο σχετικός φάκελος έχει χαθεί κάπου στο υπουργείο.
Συνέντευξη Τύπου
lΔόθηκε την Τετάρτη από υπουργό αναπληρωτή
lΜίλησαν επί παντός επιστητού και για αλλαγές νόμων προμηθειών, προαγωγών κ.ά.
lΛεπτομέρειες προσεχώς…
lΑπό τον καιρό του Άκη είχε να δει η αίθουσα Τύπου του ΥΕΘΑ τέτοιες δόξες.


Σχολιάστε εδώ