ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η AΓΚΥΡΑ

Θέλοντας να φανεί ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από το πρωτόκολλο, αλλά η κυπριακή πλευρά βάζει προσκόμματα, θα δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει κάποια (όχι όλα…) λιμάνια και αεροδρόμιά της, υπό την προϋπόθεση (!) ότι οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν σε απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους, που σημαίνει ότι βάζει όρους στην ΕΕ (!), ζητάει ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ, ανταλλάγματα που θα έχουν ως αυτόματο αποτέλεσμα την αναγνώριση του «ψευδοκράτους» με τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου (Ερτζάν) στα κατεχόμενα και λιμανιών. Ακόμη κι αν υπέκυπταν οι Βρυξέλλες στους εκβιασμούς της Άγκυρας, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να το αποδεχθεί η Λευκωσία, κανένα κόμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, η εκβιαστική αυτή μεθόδευση, που έχει στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν δημιουργεί προβλήματα, απεφασίσθη σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με συμμετοχή κάπου σαράντα πρέσβεων σε χώρες – κλειδιά.
Αυτός είναι ο ελιγμός (όπως ονομάζουν τον εκβιασμό), ενώ θα υπάρξουν και άλλες επικοινωνιακές ενέργειες, προκειμένου – όπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταούτογλου κατά τη σύσκεψη των διπλωματών «η Τουρκία να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκυπρίους στο πρόβλημα», διακηρύσσοντας την… αποφασιστικότητα της χώρας του για… επίλυση το ταχύτερο.
= Η Τουρκία θα προχωρήσει ακόμη σε πιεστικές κινήσεις, αφενός προς την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον για διορισμό αμερικανού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Κάτι που θα θέσει ευθέως στον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο τούρκος πρωθυπουργός. Και αφετέρου προς τα Ηνωμένα Έθνη, απαιτώντας από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να προωθήσει «διαδικαστική επιδιαιτησία», για να μην υπάρξει στασιμότητα και να επιταχυνθεί λύση.Και στην Αθήνα και στη Λευκωσία θεωρούν ότι πρόκειται για συντονισμένη επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας, η οποία αποβλέπει στην παραπλάνηση της διεθνούς (και κυρίως της ευρωπαϊκής) κοινότητας.
Πέραν όμως αυτών, επιταχύνεται η βρετανική παρέμβαση για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να προωθηθεί νέο συμβιβαστικό σχέδιο. Και εδώ πρέπει να λεχθεί ότι:
= Αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, κατά την οποία ο δεύτερος υπογράμμισε «τις ανησυχίες του για τυχόν αδιέξοδο στην παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία και για επιπλοκές που θα προκύψουν αν αυτή διακοπεί».
Ο Γκόρντον Μπράουν ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό να ασκήσει επιρροή προς τη Λευκωσία, «προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη… ευελιξία από την ελληνοκυπριακή πλευρά», ενώ… επεκρότησε τα περί μητέρων πατρίδων και της ανάγκης η Κύπρος να απαλλαγεί από αυτές, που είπε ο Γ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ