Διχάζει και τους τραπεζίτες…

δΠαλαιότερα οι μεγάλοι τραπεζίτες που κινούν τα νήματα στην Ένωση Τραπεζών παρουσίαζαν ενιαίο μέτωπο έναντι της ΟΤΟΕ, λέγοντας από κοινού ένα μεγάλο «όχι» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για κλαδική σύμβαση. Τελευταία, όμως, πληροφορούμαστε ότι κάτι αλλάζει στο κλίμα μεταξύ των τεσσάρων ισχυρών τραπεζιτών. Η ακραία στάση του κ. Τάκη Αράπογλου έναντι των εργαζομένων, την ώρα μάλιστα που η νέα κυβέρνηση ευνοεί τη συλλογική διαπραγμάτευση και συμπλέει με την ΟΤΟΕ, αρχίζει να ενοχλεί ορισμένους τραπεζίτες.
δ«Δημιουργείς πρόβλημα σε όλους μας», μαθαίνουμε ότι είπε στον πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζών κορυφαίος τραπεζίτης του ιδιωτικού τομέα, που φαίνεται να αντιλαμβάνεται καλύτερα ότι το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα έχει μεταβληθεί εις βάρος των τραπεζιτών και σκόπιμο θα ήταν να εμφανίζονται λιγότερο προκλητικοί.
δΑκόμη και στο κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού σημειώνεται, με αρκετή κομψότητα διατυπώσεων, η αδηφάγος διάθεση των ελληνικών τραπεζών εν μέσω της κρίσης. Το περιθώριο επιτοκίου (διαφορά επιτοκίων νέων χορηγήσεων και καταθέσεων) αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 40 μονάδες βάσης (0,40%) μέσα στο 2009, όπως σημειώνεται στο κεφάλαιο του προσχεδίου για τη νομισματική πολιτική. Το περιθώριο επιτοκίου στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερο από το αντίστοιχο μέγεθος στη ζώνη του ευρώ, όπως τονίζεται στο προσχέδιο. Με κρίση ή χωρίς κρίση, λοιπόν, οι τραπεζίτες το βιολί τους…
δΜια από τις σημαντικότερες θέσεις στο οικονομικό επιτελείο είναι ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, του πρώην ΣΔΟΕ. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι για τη θέση αυτή ο επικρατέστερος υποψήφιος έρχεται από το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ: πρόκειται για τον Δημήτρη Μπατζελή, που είχε βρεθεί στην ίδια θέση και πριν από το 2004. Ο κ. Μπατζελής είχε τοποθετηθεί στην ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ τον Ιανουάριο του 2001 από τον Γιάννο Παπαντωνίου, αντικαθιστώντας τότε τον παραιτηθέντα Γιώργο Κανελλόπουλο. Και οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι αρκετά χρόνια μετά επανέρχεται στα παλιά του «λημέρια».
δΑπό τον Ιανουάριο του 2010 και «έχει ο Θεός» ή μάλλον ο «υπερυπουργός»… Με άλλοθι τα τεχνικά προβλήματα αναβάλλεται εκ νέου η επιβολή φόρου υπεραξίας με συνυπολογισμό των ζημιών στο ΧΑ, που υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε τον φόρο συναλλαγών επί των πωλήσεων, εξέλιξη η οποία φανερώνει ότι κάποιοι από τους «πράσινους» είτε δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν είτε έλεγαν ψέματα προεκλογικά.
δ Την ώρα που έχουν «βγει τα μαχαίρια» στην αγορά πετρελαιοειδών για τη διεκδίκηση των «ορφανών» πρατηρίων της BP και της SHELL, ύστερα από την εξαγορά των δικτύων τους από τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil, αρκετοί από τους μικρομεσαίους του κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.


Σχολιάστε εδώ