Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει χορηγήσει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της ρευστότητας δάνεια σε τράπεζες των διαφόρων κρατών μελών πάνω από 700 δισ. ευρώ (δηλαδή γύρω στο 1 τρισ. δολάρια) και με επιτόκιο 1%, με την κατάθεση κρατικών ομολόγων ως εγγύηση. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι τώρα από την ΕΚΤ 42 δισ. ευρώ, περίπου το 6% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ το μερίδιο της Ελλάδας φτάνει στο 2,7% των χορηγήσεων. Από τα 42 δισ. ευρώ που δανείστηκαν οι ελληνικές τράπεζες, τα 20 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε κρατικά ομόλογα. Τα υπόλοιπα 22 δισ. ευρώ τι έγιναν; Οι χορηγήσεις των τραπεζών δίδονται με το σταγονόμετρο.
Ίσως αυτά τα 22 δισ. ευρώ τα κρατάνε για ρεζέρβα ρευστότητας, γιατί το 2010 είναι πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα, αν δεν ανατραπεί μια απόφαση της ΕΚΤ. Η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε να διακόψει από την 1η Ιουλίου 2010 την παροχή ρευστότητας στις ιδιωτικές τράπεζες με τους σημερινούς ευνοϊκούς όρους και από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια γίνονται πολύ αυστηρότερα. Αν η απόφαση αυτή τελικά εφαρμοστεί, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Και τότε θα αναγκαστούν να προβούν σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σε συγχωνεύσεις και σε αύξηση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων και έτσι οι προϋποθέσεις και το κόστος δανεισμού θα τραβήξουν την ανηφόρα.
2Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί γενναίες παροχές. Ανάμεσα σʼ αυτές περιλαμβάνονταν αύξηση των πιστώσεων για την παιδεία, το επίδομα αλληλεγγύης, ενίσχυση αγροτών, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Το συνολικό κόστος των παροχών αυτών για το 2010 φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ, που θα καλυφθεί από αύξηση των έμμεσων φόρων και περικοπές κρατικών δαπανών. Από τα 2,5 δισ. ευρώ για την παιδεία θα διατεθεί το 1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει το επίδομα αλληλεγγύης. Τα μέτρα αυτά, που θα τονώσουν τα χαμηλά εισοδήματα, θα προκαλέσουν και αύξηση της κατανάλωσης και συνεπώς θεωρούνται μέρος του σχεδίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτά προγραμματίζει η κυβέρνηση, αλλά ο κ. Αλμούνια άλλα κελεύει. Κατά την προ ημερών μετάβασή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ευπειθέστατα έθεσε υπόψη του Επιτρόπου Χ. Αλμούνια την πρόθεση της κυβέρνησης για τις παροχές αυτές, που θα ενισχύσουν και την προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Όμως ο κέρβερος της δημοσιονομικής πειθαρχίας κ. Αλμούνια εξέφρασε την
αντίθεσή του για τη διάθεση των 2,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ σε ισόποση αύξηση στο έλλειμμα. Άραγε τελικά ο υπουργός Οικονομικών θα μπορέσει να αποσπάσει την έγκριση (ή τη συγκατάθεση) των κηδεμόνων μας ή θα αναγκαστεί να βάλει τις προεκλογικές παροχές στην (κοινοτική) προκρούστεια κλίνη και να τις πετσοκόψει ανάλογα; Πάντως για υπέρβαση δεν τίθεται θέμα. Είμαστε πειθαρχικοί!
3Πρώτη στην ανάκαμψη η οικονομία της Κίνας. Η ηγεσία της χώρας αυτής το 2008 έριξε στην εσωτερική αγορά το 15% του ΑΕΠ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης. Την ίδια πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης συνεχίζει και κατά τη φετινή χρονιά. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Φέτος το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 8,9%. Η Κίνα πέτυχε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης όπως την εποχή πριν από την κρίση. Και αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση της κρίσης. Με γοργά βήματα βαδίζει στον δρόμο της ανάπτυξης, γεγονός που θα τη φέρει στην κορυφή της πολιτικής, της οικονομικής και (γιατί όχι;) και της στρατιωτικής ισχύος. Ο γίγαντας των 1,4 δισ. ανθρώπων ξύπνησε και γρήγορα θα μετατοπίσει τον άξονα της παγκόσμιας δύναμης ανατολικότερα. Άραγε ποιο θα είναι το δεύτερο σε ισχύ κράτος που θα συντροφεύει την Κίνα στην κορυφή; Αυτό είναι το ερώτημα που σύντομα θα απασχολεί όλους. Για το μελλοντικό G-2 που θα καθορίζει τις τύχες των υπόλοιπων χωρών υπάρχει μια θέση κενή. Άραγε οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να σταματήσουν τον κατήφορό τους και να είναι οι συνδιαχειριστές της παγκόσμιας εξουσίας; Νέοι παίκτες εμφανίζονται, ενώ οι παλαιοί αποσύρονται από το παιχνίδι. Το μεγαλείο του νόμου της
ανανέωσης.