Διάδρομοι και Ψίθυροι

4Προσοχή στους τίτλους εταιρειών που θα κληθούν να πληρώσουν τα… «σπασμένα» της έκτακτης εισφοράς. Κατά σειράν… συνεισφοράς τη μεγαλύτερη εισφορά θα πληρώσουν η Εθνική Τράπεζα (150 εκατ. ευρώ), ο ΟΠΑΠ (99 εκατ. ευρώ), ο ΟΤΕ (84 εκατ. ευρώ), η Eurobank (81 εκατ. ευρώ), η Alpha Bank (62 εκατ. ευρώ), η Τράπεζα Κύπρου (55 εκατ. ευρώ) και η Τράπεζα Πειραιώς (38 εκατ. ευρώ).
4Υπάρχουν όμως και τα κρατικόχαρτα, που τη… γλίτωσαν! Ο λόγος για τις εταιρείες που είτε είχαν ζημιογόνο χρήση πέρυσι είτε τα κέρδη τους είναι… ανάξια λόγου! Όπως η ΔΕΗ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο!
4Δεν είναι μόνον τίτλοι του 20άρη που θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά. Και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουμε «εισφορές». Έχουμε και λέμε: Aegean, Alapis και ΑΒ-Βασιλόπουλος από 4 έως και 9 εκατ. ευρώ. Κρίμα η κερδοφορία δηλαδή…
4Μερίσματα: Η «χρυσή» λέξη για τους έλληνες επενδυτές και κυρίως για τους ξένους και τα κεφάλαια που «κυνηγούν» τις μεγάλες μερισματικές αποδόσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, στο ΧΑ σήμερα συναντά κανείς μακράν τις καλύτερες μερισματικές αποδόσεις από κάθε άλλη ευρωπαϊκή αγορά. Τουλάχιστον από τις «αναπτυγμένες»… Και μάλιστα δεν αφορά μόνο σε «δυσθεώρητους» τίτλους του 20άρη, αλλά σχεδόν σε όλο το ταμπλό, σε τίτλους και της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του ΟΠΑΠ (η μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 12%), του ΟΤΕ (στο 6% περίπου) ή των ΕΛΠΕ (στο +3,5%). Οι τράπεζες μάλιστα είναι μακράν καλύτερες σε μερίσματα κάθε άλλης ευρωπαϊκής. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα στοιχεία «δείχνουν» KAE, Aegean, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Φουρλή.
4Alapis: Τον τίτλο συστήνει για αγορά («buy») η Deutsche Bank, με υψηλότερη τιμή-στόχο στα 10 ευρώ. Ομοίως, σύσταση για αγορά δίνουν οι Γερμανοί και για τον τίτλο της ΕΧΑΕ.
4Εμπορική: Η Credit Suisse διατηρεί τη σύσταση για υπεραπόδοση («underperform») της μετοχής και δίνει και νέα τιμή-στόχο τα 4 ευρώ. Την ίδια ώρα όμως οι Αμερικανοί της Citigroup εκφράζουν σοβαρότατες ενστάσεις για τη δυναμική και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο σύνολό του!
4Μια και ο λόγος για τις τράπεζες, θυμηθείτε πως η Αlpha Bank από τις 12 του μηνός έως και τις 26 θα «τρέχει» την αύξηση κεφαλαίου της. Μετά βλέπουμε τις αντιδράσεις της…
4Aspis Bank: Απαντήσεις προσεχώς. Πάντως οι ζημίες εννεαμήνου άγγιξαν τα 42 εκατ. ευρώ.
4Αυξήσεων κεφαλαίου συνέχεια: Το ΔΣ της Attica Grouρ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 25/11 προκειμένου να αποφασίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στα 2 ευρώ θα διατεθούν οι νέες μετοχές.
4ΟΤΕ: Το μεγάλο ερώτημα των τελευταίων ημερών: Πότε θα «συνέλθει». Οι αναλυτές πάντως είναι δύσπιστοι, καθώς «βλέπουν» περαιτέρω υποχώρηση εσόδων και κερδών για το εννεάμηνο.
4ΜΕΤΚΑ: Θετικά σχόλια συνόδευσαν την ανακοίνωση της συμφωνίας για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και στη γείτονα Τουρκία. Το σύνολο των εγχώριων οίκων ανάλυσης θεωρεί πως η συμφωνία θα επιδράσει θετικά για την εταιρεία, κυρίως για τις συνεργασίες που συνεπάγεται αυτή η επέκτασή της!


Σχολιάστε εδώ