Δεν υπάρχει συντονισμός Μαξίμου – υπουργών!

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει το μέτρο αυτό που θα έδινε ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών, που θεωρούν ότι η ματαίωση της συγκεκριμένης ρύθμισης προκαλεί
αδικίες, γιατί κάποιοι πρόλαβαν ήδη να
αποσύρουν τα οχήματά τους ενώ άλλοι όχι, φέρνει άνω κάτω την αγορά και πλήττει τη θετική εικόνα για την κυβερνητική παράταξη. Οι όποιες αντιρρήσεις δεν συζητήθηκαν μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και η απόφαση να δοθούν τα χρήματα της απόσυρσης των οχημάτων στην παιδεία δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να βρεθεί την Τρίτη το βράδυ στο επίκεντρο έντονης κριτικής από τα Μέσα Ενημέρωσης για πρώτη φορά μετά τις εκλογές. Έτσι αναδείχθηκε και το βασικότερο μέχρι στιγμής πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ο όποιος συντονισμός μεταξύ Μαξίμου και υπουργών χρειάζεται, όπως λένε συνεργάτες του Παπανδρέου, περισσότερη προσπάθεια, ώστε να μην υπάρχουν κενά και παρεξηγήσεις.
«Δεν έχει βρεθεί ακόμη το απόλυτο κούμπωμα στα επικοινωνιακά», λένε στελέχη του Μαξίμου, που ζουν καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με τους υπουργούς. Δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κοινός βηματισμός και είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ρίχνοντας «καρφί» στο Μαξίμου. Ο υπουργός Άμυνας δεν γνώριζε την επιστολή του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν προς τον Παπανδρέου (επιστολή που έχει σταλεί από τις 30 του Οκτώβρη και την αποκάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή) και μιλώντας προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι την ύπαρξή της την πληροφορήθηκε από τον τούρκο πρέσβη που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο. Το κορυφαίο από τα φαινόμενα δυσλειτουργίας είναι φυσικά η μη ολοκλήρωση της τοποθέτησης των γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η οποία προκαλεί τεράστια καθυστέρηση στο κυβερνητικό έργο, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι υπουργοί. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που εκδηλώνεται, ο ίδιος πρωθυπουργός εφιστά την προσοχή όλων να μην υπάρξει λαθεμένη κίνηση, τονίζοντας κάθε φορά στους συνεργάτες του ποιοι υπουργοί πρέπει να ενημερωθούν και να εμπλακούν και με τη σειρά τους οι υπουργοί αυτοί θα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο άλλους υπουργούς για να… βγάλουν άκρη.
Πιέσεις υπουργών για γραμματείς
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από τον Γιώργο Παπακωσνταντίνου, όταν έκλεισαν οι πόρτες και σταμάτησε η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ορισμένοι υπουργοί έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ανέφεραν τις πιέσεις για χρήματα από Οργανισμούς που ανήκουν στην εποπτεία τους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, λόγου χάρη, μίλησε για τις ανάγκες των ασφαλισμένων και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τις υποχρεώσεις των δημόσιων νοσοκομείων και τις προμήθειες που πρέπει να πληρωθούν ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Όλα αυτά φυσικά πρέπει να τα «τρέξουν» οι γενικοί γραμματείς, που πρέπει να καταγράψουν τις ανάγκες του κάθε υπουργείου, με τις οποίες δεν μπορεί να ασχοληθεί ο υπουργός, που έχει άλλες προτεραιότητες. Γενικούς και ειδικούς γραμματείες μέχρι τώρα δεν έχουν σε όλα τα υπουργεία. Ανακοινώνονται με δόσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα η υπόθεση του Λιμανιού, με τις νέες, επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων, έχει προκαλέσει νέο έμφραγμα στην αγορά και η Λούκα Κατσέλη προσπαθεί να βρει άκρη, συζητώντας με πολλούς υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα λόγω αρμοδιοτήτων. Με το «καπέλο» που της έβαλαν, με την τοποθέτηση του Γιώργου Ανωμερίτη στον ΟΛΠ, η υπουργός Οικονομίας κατάλαβε ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα γίνονται μόνο από την ίδια, που έχει ωστόσο εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Το Μαξίμου παρατηρεί μια θολούρα στην πολιτική της υπουργού και πολλοί αναρωτιούνται πού θα βγει αυτή η κατάσταση.
Ψάχνουν 21 δισ. ευρώ επιπλέον
Οι διαπιστώσεις και η καταγραφή των προβλημάτων δεν συνιστούν και λύσεις, τις οποίες όμως το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι τις έχει. Επιμένει στην πολιτική του καρότου και του μαστίγιου: Από τη μια ανακοινώνει το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο όμως χάθηκε επικοινωνιακά εξαιτίας της απόφασης για την απόσυρση, αφού συνοδεύτηκε από τις αυστηρές συστάσεις Αλμούνια, και από την άλλη βάζει έμμεσους φόρους 4,7 δισ. σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα. Ψάχνουν να βρουν 21 δισ. ευρώ που δεν υπάρχουν.
Από τη μια φιλολαϊκή πολιτική και από την άλλη φοροεισπρακτική, καθώς οι «μαύρες τρύπες» που πρέπει να κλείσουν είναι πολλές. Άλλωστε ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε πως το χρέος είναι διπλάσιο απ’ ό,τι υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος τον είχε ενημερώσει με απόλυτη ακρίβεια για όλα τα μεγέθη.
Εξετάζεται η διεύρυνση του ΕΚΑΣ
σε επιπλέον δικαιούχους
Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουν οι υπουργοί για τους τομείς ευθύνης τους, διαμορφώνουν και τον προγραμματισμό τους, χωρίς να υπάρχει ωστόσο κοινή συνισταμένη με το Μαξίμου. Κάθε κυβερνητικό στέλεχος που διαθέτει χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, προγραμματίζει και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες πολλές φορές δεν είναι σύμφωνες με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Η πίεση που υφίστανται από το Μαξίμου να προχωρήσουν σε προγραμματισμό και υλοποίηση κυβερνητικών μέτρων είναι το κάτι άλλο. Χωρίς τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς, χωρίς προέδρους Οργανισμών, χωρίς στην ουσία τη δημόσια διοίκηση σε λειτουργία, γίνεται μια προσπάθεια ώστε στις 100 πρώτες ημέρες ο Παπανδρέου να έχει κάτι χειροπιαστό να παρουσιάσει.
Έτσι, εντός των ημερών, δεν αποκλείεται, σε συνεννόηση με τον Παπακωνσταντίνου, να ανακοινωθεί η διεύρυνση του ΕΚΑΣ και σε άλλους δικαιούχους εκτός από αυτούς που το παίρνουν μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, αν λόγω ενός μικρού ενοικίου που ελάμβαναν κάποιοι συνταξιούχοι δεν έπαιρναν ΕΚΑΣ ή τους είχε κοπεί, τώρα εξετάζεται το επίδομα να δίνεται και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, καθώς η εκτίμηση είναι ότι αφορά λίγες χιλιάδες συνταξιούχων και άρα μπορεί να τους δοθεί και αυτό εξετάζεται από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.


Σχολιάστε εδώ