Δεν πήγε στην Κύπρο ο Σαρκοζί

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ η δυσαρέσκεια του γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί από τη στάση της Λευκωσίας και της Αθήνας όσον αφορά την τουρκική ενταξιακή πορεία, επιβεβαιώνεται και το «ΠΑΡΟΝ» το οποίο είχε γράψει για το θέμα.
Ο γάλλος Πρόεδρος ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Κύπρο για τα χθεσινά εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας. Αντί του Σαρκοζί όμως παρευρέθηκε ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Pierre Lellouche.
Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Κύπρο, όταν ρωτήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα παρευρισκόταν τελικά στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, απάντησε ότι η πρεσβεία είχε διαψεύσει την κάθοδο Σαρκοζί στο νησί.
Ο Σαρκοζί ενοχλήθηκε, φαίνεται, από το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, έδωσε έμφαση στη θέση ότι Αθήνα και Λευκωσία τάσσονται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ως γνωστόν ο γάλλος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει από την ΕΕ μόνο το καθεστώς της ειδικής σχέσης. Στο παρελθόν η κυπριακή κυβέρνηση είχε στηριχθεί πολύ στη Γαλλία για να επιτύχει τους στόχους της επί του Κυπριακού εντός της ΕΕ.
Τώρα φαίνεται να υπάρχει ψυχρότητα και για έναν ακόμη λόγο: εξαιτίας της στροφής της πολιτικής Χριστόφια προς τη Βρετανία.


Σχολιάστε εδώ