Απύθμενο τουρκικό θράσος

Αλωνίζει τις Βρυξέλλες ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επιχειρώντας να ανατρέψει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ισχυρίζεται πλέον ότι με τη λύση τα θύματα θα είναι οι Τουρκοκύπριοι, αφού 50.000 από αυτούς θα εκτοπιστούν, όπως λέει, λόγω πιθανών εδαφικών αναπροσαρμογών, ενώ ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι η εδαφική πτυχή του Κυπριακού σημαίνει καθορισμό των συνόρων των δύο ομόσπονδων κρατών!
Εγγυήσεις
Ο κ. Ταλάτ βρέθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και μίλησε στο European Policy Centre για το Κυπριακό. Μεταξύ αυτών που συνάντησε ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκαμπριέλε Αλμπερτίνι, στον οποίο επισήμανε ότι η κρίση πρέπει να αποφευχθεί. Και για να αποφευχθεί θα πρέπει να μην επιβληθούν κυρώσεις επί της Τουρκίας στις συνομιλίες με την ΕΕ. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, μιλώντας δημόσια για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν λύση χωρίς εγγυήσεις, τόνισε δε ότι το πρόβλημα των εγγυήσεων εγείρεται και από τον Χριστόφια για λόγους ψυχολογικούς και επειδή, κατά τον ισχυρισμό Ταλάτ, βλέπει ακόμη συνωμοσίες των Αγγλοαμερικανών!
Η ΕΕ
Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, οι Ελληνοκύπριοι έχουν εμμονές, και μέσω της ΕΕ και της τουρκικής ενταξιακής πορείας θα αναγκάσουν την Άγκυρα να υποχωρήσει περαιτέρω στο Κυπριακό. Προσπάθησα, τόνισε ο κατοχικός ηγέτης, να πείσω τον Χριστόφια να εγκαταλείψει αυτές τις απόψεις, αλλά είναι δύσκολο διότι οι Ελληνοκύπριοι εμμένουν στις θέσεις τους.
Επιδιαιτησία
Ο κ. Ταλάτ ζήτησε με έμμεσο τρόπο την επιδιαιτησία των Ηνωμένων Εθνών και λύση-εξπρές έως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου. Το Κυπριακό, είπε, τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι στιγμής όμως ο ΟΗΕ είναι απών και θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο. Όσο δε για την ΕΕ, αυτή δεν θα πρέπει να επεμβαίνει στο Κυπριακό, όπως τόνισε, διότι θα μεροληπτεί υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση, η τουρκική πλευρά έχει έτοιμο για εφαρμογή το Σχέδιο Β.
Η «απομόνωση» και «ψευδοκράτος»
Σχετικά με τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο κατοχικός ηγέτης επισήμανε ότι αποτελεί ισοδύναμο αντάλλαγμα για την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι νέα, αλλά παλιά τουρκική πρόταση, όπως είπε, που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκυπρίους.
Ως επίλογο ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι ήταν αντίθετος με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Το κόμμα του και ο ίδιος, ενώ αρχικά ήταν αντίθετοι, άλλαξαν γνώμη και τελικά υποστήριξαν τη μονομερή ανακήρυξη. Αλλά η ανακήρυξη ήταν λάθος, είπε, διότι οδηγούσε σε διχοτόμηση. Πλέον όμως αυτό συνιστά Ιστορία.


Σχολιάστε εδώ