από το Περιστύλιο…

νΔύο φορές διαχώρισε τη θέση του από αυτήν της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Με την ιδιότητα του βουλευτή, που –όπως λέει– δεν σκοπεύει να την απαρνηθεί, συμμετείχε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν έχει προηγούμενο για το αξίωμά του, και προκάλεσε αίσθηση χαρακτηρίζοντας χαράτσι την επιβολή υψηλών τελών κυκλοφορίας στους κατόχους παλαιών ΙΧ που δεν έχουν χρήματα να τα αντικαταστήσουν, και με τον τρόπο αυτόν, αντί να βοηθηθούν, τιμωρούνται. Παρενέβη επίσης παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιμείνει να μην πάρουν το επίδομα αλληλεγγύης αγρότες με χαμηλό εισόδημα που δεν έχουν παιδιά, αφού –όπως εξήγησε– υπάρχουν εκατοντάδες αγρότες με χαμηλά εισοδήματα που τα παιδιά τους είναι μεγάλα και δεν είναι προστατευόμενα μέλη… Από την άλλη, ο κ. Πετσάλνικος φρόντισε να εξαιρεθούν οι βουλευτές από την κυβερνητική εξαγγελία για τα χαμηλού κυβισμού υβριδικά αυτοκίνητα. Όσο και να τον δεσμεύει η σύμβαση με την οποία τα είχε προμηθευτεί η Βουλή, το θέαμα των θηριωδών BMW και SAAB προκαλεί και δεν συνάδει με το νοικοκύρεμα και τους χαμηλούς τόνους…
νΈντεκα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο κόστιζαν οι συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής για τις εργασίες της Βουλής των Εφήβων. Έντεκα είναι και τα μέλη της. Κάθε μέλος και χιλιάρικο, δηλαδή, για μια επιτροπή που συνεδρίαζε ελάχιστες φορές, και από τους έντεκα, δυο τρεις τράβαγαν το κουπί…
νΟι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Έτσι, ο Απόστολος Κακλαμάνης, με του οποίου την επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις εκλογικές δαπάνες επρόκειτο να ξεκινήσουν οι εργασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, όταν αντιλήφθηκε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα και στη θέση του είχε στείλει τον υφυπουργό του, δεν χάρισε κάστανα και έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους από την αρχή. «Ο Κανονισμός ορίζει ότι απαντούν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί σε ερωτήσεις που απευθύνονται σε αυτούς. Εάν εντός της αυτής εβδομάδος κληθεί ο υπουργός για δεύτερη φορά στη Βουλή, τότε, κατά τον Κανονισμό, μπορεί να εξουσιοδοτήσει άλλον υπουργό ή έναν υφυπουργό του για να απαντήσει. Είναι η πρώτη ερώτηση με την οποία αρχίζουν οι εργασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Σώματός μας και νομίζω ότι πρέπει να προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών. Έχει φόρτο εργασίας, αλλά πληροφορούμαι από την υπηρεσία ότι είναι εντός του Κοινοβουλίου», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έσπευσε να δικαιολογήσει τον προϊστάμενό του λέγοντας ότι βρισκόταν σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Οικονομικών για να παρουσιάσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Ο κ. Κακλαμάνης ήταν όμως ανένδοτος. «Ο υπουργός, εφόσον έχει υποχρέωση στην Ολομέλεια, πρέπει να είναι εδώ και να αναβάλει για πέντε λεπτά την οποιαδήποτε άλλη απασχόλησή του. Αυτό είναι το σωστό», επέμενε. Και τελικά μπορεί να έχασε τη σειρά του και να του πήραν την πρωτιά συνάδελφοί του της αντιπολίτευσης, καθώς ακολουθούσε η συζήτηση των ερωτήσεών τους, όμως τα κατάφερε και κατέβασε άρον άρον στην Ολομέλεια τον κ. Παπακωνσταντίνου…
νΗ ερχόμενη Παρασκευή θα είναι μάλλον η πρώτη που ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάει στη Βουλή για να απαντήσει στην «Ώρα του πρωθυπουργού». Το πρώτο νομοσχέδιο που θα πάει στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη αφορά τον προϋπολογισμό της Βουλής. Την Τετάρτη ξεκινά στην Επιτροπή Οικονομικών η επεξεργασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του κράτους και η συζήτησή του θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.
νΤάραξε τα νερά στην πρώτη τοποθέτησή του στη Βουλή ως υπουργός Εργασίας ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κοντογιάννη σχετικά με την τύχη των εργαζομένων στα Stage. Αφενός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς των Stage και αφετέρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί ρύθμιση που θα αφορά όσους έχουν καλύψει το 24μηνο σε σχέση με προσλήψεις στο Δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Ενδεχομένως, η Βουλή εδώ χρειάζεται να ψηφίσει σχετική τροπολογία, και με το νομοθετικό πλαίσιο αυτό θα μπορούν τα παιδιά των Stage να είναι υποψήφιοι και όχι να ενταχθούν αυτοδικαίως με τον αντισυνταγματικό νόμο που προέβλεπε η ρύθμιση της ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι από αυτούς τους νέους ανθρώπους έχουν τα σχετικά προσόντα θα μπουν με τους αντικειμενικούς διαγωνισμούς που η Πολιτεία προβλέπει για το ΑΣΕΠ», είπε.
Εάν και εφόσον πάντως έρθει τέτοια τροπολογία, δεν θα τη φέρει ο υπουργός Εργασίας. Για τον κ. Ραγκούση χτυπούσε την καμπάνα ο κ. Λοβέρδος, που φαίνεται να δυσκολεύεται να συμπορευθεί στην υπόθεση των Stage.


Σχολιάστε εδώ