Αλαζονικός ο τούρκος υπουργός Μπαγίς

Ο τούρκος υπουργός Eπικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς επεδόθη σε ρεσιτάλ προκλήσεων στη διάρκεια της διάλεξης που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ στο Κινγκ Τζορτζ σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών του Ευξείνου Πόντου.
Προκλητικά αλαζών, υπερφίαλος και ειρωνικός ο κατά το όνομα «ηγεμών» (αυτό σημαίνει το μικρό όνομά του Εγκεμέν), από τη αρχή της ομιλίας του, προβάλλοντας ως ο εκπρόσωπος μιας υπερδύναμης, χωρίς την υποστήριξη της οποίας η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον.
Ο κ. Μπαγίς παρενέβη ακόμη και στα εσωτερικά της χώρας, προβλέποντας ποιος θα είναι ο… νικητής στη μάχη της διαδοχής στη ΝΔ, χωρίς να κρύβει τις προτιμήσεις του (γιατί άραγε;).
Εξηγώντας για ποιον λόγο συναντήθηκε με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο τούρκος υπουργός είπε ότι αυτή είναι η «αναδυόμενη ηγέτιδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ισχυρίσθηκε με περισσό κομπασμό ότι όχι μόνο για το ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνους, αλλά για όλους τους καταφρονεμένους του κόσμου, εκτός από τον Μπιν Λάντεν, υπάρχουν τα «αντίπαλα» ινδάλματα: ο Γκιουλ και ο Ερντογάν.
Προσβάλλοντας το ελληνικό κοινό, μίλαγε για την ειρηνική συνύπαρξη «χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων στην Τουρκία» και για «συνύπαρξη των δύο εθνών μας για δύο χιλιάδες χρόνια».
Για την Κύπρο ξεκαθάρισε ότι οι Τούρκοι έκαναν το καθήκον τους το 2004 με την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν.
Εξέθεσε την κυβέρνηση, καθώς λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις με τους κ. Παπανδρέου και Δρούτσα και ενώ η Αθήνα έκανε λόγο για θετικό κλίμα, ο κ. Μπαγίς εξηγούσε ότι δεν πρόκειται να κάνει η χώρα του καμιά κίνηση προκειμένου να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο, εάν δεν υπάρξει ως αντάλλαγμα η άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.
Για τους λαθρομετανάστες λίγο πολύ είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να τους συγκρατήσει γιατί παίρνει από την ΕΕ μόνο 60 ευρώ το «κεφάλι», ενώ η Ελλάδα παίρνει… χίλια ευρώ (!), απάντηση η οποία μάλλον αποκαλύπτει ότι θα μπορούσε η Τουρκία να τιθασεύσει το κύμα λαθρομετανάστευσης εάν πληρωνόταν λίγο παραπάνω…
Προκλητικός όταν μια δικηγόρος από το ακροατήριο τον ρώτησε πώς είναι δυνατόν να ομιλεί για ειρήνη με τόσα που έχει διαπράξει η χώρα του εις βάρος του ελληνικού έθνους, των Ποντίων, των Κυπρίων.
«Με επικρίνετε γιατί σας μίλησα για ειρήνη. Αν σας μιλήσω για το άλλο εναλλακτικό, θα είναι δυσάρεστο για όλους μας», είπε ανερυθρίαστα ο μικρός Ηγεμών, απειλώντας με «casus belli». Ακόμη πιο αγενής και προκλητικός ήταν ο κύριος αυτός όταν η σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας ζήτησε τον λόγο και του επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.
Ο κ. Μπαγίς τη διέκοψε λέγοντας ότι «άξιος ο μισθός της και μπορεί τώρα να πάει να στείλει την αναφορά της στους προϊστάμενούς της…» και άρχισε με ύφος ειρωνικό με ρυθμό απαγγελίας να λέει ότι στην «Κύπρο που υπάρχουν δύο κράτη, λάμπει ο ήλιος, πάνω από δύο λαούς, που μιλούν δύο γλώσσες…».
Από πολλές απόψεις ήταν χρήσιμη η επίσκεψη του κ. Μπαγίς στην Αθήνα. Έδειξε το πραγματικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα και τα «θερμά λόγια» του κ. Ερντογάν και του
κ. Νταβούτογλου.


Σχολιάστε εδώ