Αδειάζουν τον Αράπογλου οι μεγάλοι τραπεζίτες

Η πρώτη «τορπίλη» ήλθε την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Eurobank, Ν. Νανόπουλο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία του αντανακλά και τις θέσεις των άλλων δύο μεγάλων τραπεζών (Alpha, Πειραιώς), οι οποίες ελέγχουν τις αποφάσεις της ΕΕΤ. Με επιστολή του στη διοίκηση της ΟΤΟΕ, ο κ. Νανόπουλος δηλώνει την ετοιμότητα της Eurobank να προσέλθει σε συλλογική διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ για τη σύμβαση του 2010, παρότι ο κ. Αράπογλου ως τώρα, εκφράζοντας και την Ένωση Τραπεζών, επέμενε στη γραμμή της απόλυτης άρνησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, η διοίκηση της Εθνικής είχε φροντίσει να ενημερώσει το προσωπικό ότι σκοπεύει να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη κατά της διαιτητικής απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, που είχε εκδοθεί μετά την προσφυγή της ΟΤΟΕ, με την οποία έχει εγκριθεί η κλαδική σύμβαση εργασίας.
Όμως, οι άλλοι μεγάλοι τραπεζίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι η σκληρή γραμμή κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί μόνο σε σύγκρουση με την ΟΤΟΕ, αλλά και με την κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί προεκλογικά ανοικτά υπέρ των θέσεων της Ομοσπονδίας.
Έτσι, οι άλλοι τραπεζίτες είναι πλέον έτοιμοι να ακολουθήσουν τον δρόμο που δείχνει η Eurobank με την παρέμβασή της, δηλαδή να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση. Για να υπάρξει διαπραγμάτευση σημειώνεται ότι χρειάζεται η συμμετοχή τραπεζών που εκπροσωπούν το 70% του συστήματος, γι’ αυτό και είναι κρίσιμη η συμμετοχή της Εθνικής, που όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα συρθεί στις συζητήσεις. Άλλωστε, οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η αντικατάσταση του κ. Αράπογλου από στέλεχος που θα επιλέξει η νέα κυβέρνηση είναι θέμα χρόνου και διαδικασιών.
Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Φ. Σαχινίδη, η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι «διαπιστώθηκε βούληση εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και στη λειτουργία των τραπεζών», ενώ επί ημερών Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου οι πύλες του υπουργείου Οικονομικών παρέμεναν κλειστές για την Ομοσπονδία.
Η ΟΤΟΕ παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ενημέρωσε αναλυτικά τον υπουργό και τον υφυπουργό για τη στάση της διοίκησης Αράπογλου της Εθνικής Τράπεζας, που συνεχίζει να απειλεί με δικαστικές διώξεις την ΟΤΟΕ, τον ΟΜΕΔ και τους εργαζομένους, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο υπουργός Οικονομικών, τονίζεται στην ανακοίνωση, απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, όμως όσα λέγαμε προγραμματικά για τις τράπεζες θα ισχύσουν κατά γράμμα και το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα εφαρμοσθεί κανονικά». Επεσήμανε, ακόμα, ότι το θέμα των μπόνους θα εξετασθεί συνολικά μαζί και με άλλα ζητήματα που αφορούν στην εποπτεία, στις πρακτικές των τραπεζών και στην τήρηση των θεσμών, καταλήγοντας ότι στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Πάντως, τους τραπεζίτες έχουν θορυβήσει, ίσως ακόμη περισσότερο και από τις εξελίξεις στα εργασιακά, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για άνοιγμα νέου διαλόγου για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ήδη από τα δικαστήρια οι ρυθμίσεις Αλογοσκούφη έχουν σχεδόν «ξηλωθεί», αφού εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου και η δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η ρύθμιση για την Εμπορική. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ την Τετάρτη, έστειλε επιστολή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, όπου είχε προσφύγει η Ομοσπονδία, για να προαναγγείλει την έναρξη διαλόγου για το ασφαλιστικό. Στην επιστολή του, μάλιστα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορούν το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Άγνωστο είναι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να «κατεδαφίσει» συνολικά τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, προχωρώντας και στη διάλυση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.


Σχολιάστε εδώ