Ήταν λάθος η εγκατάλειψη της βασικής θέσης ότι το μόνο ζήτημα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας
Οποιοδήποτε λύση στα χνάρια του Σχεδίου Ανάν καταργεί το κράτος της Κύπρου και καθιστά το ελεύθερο τμήμα της όμηρο της Τουρκίας, ενώ είναι λάθος η εγκατάλειψη της θέσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου πως το μόνο ανοικτό υπαρκτό ζήτημα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, επισημαίνει ο κ. Αν. Πεπονής.
Όσο για το όνομα των Σκοπίων, χαρακτηρίζει αυθαίρετο τον προσδιορισμό «Μακεδόνες» και τονίζει ιδιαίτερα πως «θα συντηρεί τον παράλογο, προκλητικό και επικίνδυνο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βουλγαρία, αλυτρωτισμό στον οποίο επιμένουν οι ιθύνοντες στα Σκόπια».
• Είναι γνωστές οι ευαισθησίες σας για τα εθνικά μας θέματα. Όλοι ζητάνε από μας. Η Τουρκία δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις της. Στην Κύπρο πολλά τα μαύρα σύννεφα. Ανησυχείτε; Ποια πρέπει να είναι η στάση μας; Κόκκινες γραμμές υπάρχουν; Τις βλέπετε; Πρέπει να υπάρξει μια διακομματική συναίνεση για μια ενιαία στρατηγική της χώρας. Μέχρι πού συζητάμε. Η Ελλάδα σήμερα είναι σε χειρότερη θέση από τη δεκαετία του ʼ80;
– Έχω υποστηρίξει και το 1996 και το 1999 ότι είναι λάθος η εγκατάλειψη της βασικής θέσης Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας, ότι μόνο ένα εμείς αναγνωρίζομε ως υπαρκτό και ανοικτό ζήτημα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Με τις παραδοχές που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης και στο Κείμενο Συμπερασμάτων του Ελσίνκι, αυτή η πολιτική ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε. Εύχομαι να καταστεί δυνατό να επανέλθομε στην αρχική τοποθέτηση. Επίσης έχω δημόσια υποστηρίξει ότι η αποδοχή «λύσης» του Κυπριακού στα χνάρια του Σχεδίου Ανάν καταργεί το κράτος της Κύπρου κα καθιστά το ήδη ελεύθερο τμήμα του όμηρο της Τουρκίας διά μέσου της εκάστοτε τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
• Πρέπει να μπει βέτο στην Τουρκία αν δεν σταματήσει της παραβιάσεις, τις προκλήσεις, αν δεν αναγνωρίσει τα σύνορά μας, αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία;
– Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει έμπρακτα τις βασικές αρχές που διέπουν τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμφισβητήσεις της ακεραιότητας του εθνικού χώρου –του εδαφικού, του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου και του εναέριου– εις βάρος κράτους μέλους της ΕΕ είναι αδιανόητες. Επίσης είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζει η Τουρκία κράτος μέλος κοινότητας στην οποία ζητά να εισέλθει.
• Εκτιμάτε πως θα βρεθεί λύση στο όνομα των Σκοπίων χωρίς να περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία;
– Και η προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα αποβλέπουν σε μια σύνθετη ονομασία γενικής χρήσης με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιλαμβάνει και τη λέξη Μακεδονία. Η ουσία όμως του ζητήματος βρίσκεται στον εθνικό προσδιορισμό του πληθυσμού του γειτονικού μας κράτους. Θα αποκαλούνται π.χ. «Βορειομακεδόνες» ή «Ανωμακεδόνες»; Ή, όπως είναι το πιθανότερο, θα αποκαλούνται, ακόμα και στις διεθνείς αναφορές, «Μακεδόνες»; Αλλά αυτός ο αυθαίρετος προσδιορισμός θα συντηρεί τον παράλογο, προκλητικό και επικίνδυνο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βουλγαρία, αλυτρωτισμό στον οποίο επιμένουν οι ιθύνοντες στα Σκόπια.
• Η παρέμβαση του εξωτερικού παράγοντα στα εσωτερικά μας, σχετικά με τις θέσεις μας στα εθνικά θέματα, είναι σήμερα ισχυρότερη από τα προηγούμενα χρονιά;
– Στις μέρες μας τυχόν παρεμβάσεις είναι ελάχιστα ορατές. Τα εθνικά θέματα όμως έχουν πάντα μια διεθνή διάσταση. Και είναι λογικό οι τρίτοι να τα αντιμετωπίζουν και από τη σκοπιά της δικής τους πολιτικής και των δικών τους συμφερόντων. Ζητούμενο είναι η δική μας ικανότητα να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύομε τα νόμιμα συμφέροντά μας και δικαιώματα μέσα στις δεδομένες διεθνείς συνθήκες.