Έχουμε ως χώρα στρατηγική;

Σε ποιους θα ανοιχτούμε. Θα ρίξουμε γέφυρες φιλίας. Θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μ’ αυτούς που έχουμε παραδοσιακές σχέσεις. Δεν θα παίξουμε
σ’ ένα ταμπλό! Ναι, ανήκουμε στο ίδιο μπλοκ, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η χώρα μας. Και δεν πρέπει να είμαστε σε όλα δεδομένοι.
Προβλήματα, αγωνίες και ανησυχίες, γιατί όλο και χειρότερα αρμενίζουμε… Και έχουμε χάσει το λιμάνι… Με τις φουρτούνες να μαίνονται στον ορίζοντα. Θύελλες κρύβει ο Δεκέμβρης.
Κι εμείς, χωρίς ξεκάθαρες θέσεις.
Γιʼ αυτό και μας ανησυχούν. Γιατί δεν ξέρεις τι κρύβουν. Και τι υποχωρήσεις ίσως να έχουν ήδη γίνει αποδεκτές.
Βλέπουμε τους γύρω μας να κάνουν βήματα. Να μας ξεπερνάνε… Κι εμείς να μένουμε στο χθες. Αφού σημαία σήμερα δεν σηκώνουμε. Ούτε καν ευκαιρίας. Λειτουργούμε αυτοκαταστροφικά. Χάνουμε φίλους. Κάποιοι που μας πίστεψαν και σε πρόσφατες κρίσιμες στιγμές μάς στήριξαν, απογοητεύθηκαν με την ασυνέπειά μας. Και το χειρότερο, με την ατολμία μας. Δείξαμε μικροί και φοβισμένοι.
Αντικρίζεις απέναντι την Τουρκία και της βγάζεις το καπέλο. Έχει διαχρονική στρατηγική και στόχους, που κανένας πρωθυπουργός, όποιο κόμμα κι αν εκπροσωπούσε, δεν την παραβίασε. Ξέρουν τι θέλουν. Κι έχουν ηγέτες που δεν κάνουν πίσω. Και κάνουν φίλους τους μέχρι χθες εχθρούς τους. Ακόμη και αντιπάλους της Αμερικής. Και φθάσανε σήμερα να τους υπολογίζουν ΟΛΟΙ, με πρώτους τους μεγάλους. Και να μιλάνε τώρα για ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ Βαλκάνια!
Βλέπεις δίπλα τα Σκόπια. Μια… κουτσουλιά κρατίδιο. Χωρίς διέξοδο, να ‘χει ανάγκη την Ελλάδα. Να στηρίζεται η οικονομία τους στις ελληνικές επιχειρήσεις, και όχι μόνο βγάζουν γλώσσα, αλλά όλο και περισσότερο απαιτούν δικά σου πράγματα. Σ’ αρέσει δεν σʼ αρέσει, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι έχουν στρατηγική.
Κι εμείς; Στη… στρούγκα μας. Γυμνοί από στρατηγική. Κάθε κυβέρνηση που έρχεται, κάθε πρωθυπουργός κάνουν τα δικά τους. Κι όπου βγει… Με τον λογαριασμό να τον πληρώνει η χώρα… Ως πότε όμως; Είναι τόσο δύσκολο, όνειρο απατηλό μένει χρόνια, να αποκτήσει και η Ελλάδα αυτό που έχει κάθε χώρα; Μια στρατηγική, που δεν θα την παραβιάζει ΚΑΝΕΙΣ. Να αντιγράψουμε αυτό που κάνουν η Τουρκία, τα Σκόπια. Ακόμη και σʼ αυτό δεν μπορούν οι πολιτικοί μας να συνεννοηθούν…


Σχολιάστε εδώ