Έκρηξη βουλευτών κατά «τσάρου»!

Την ίδια στιγμή, και παρά τις πρώτες δυσχέρειες και αντιφάσεις, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, ανεξαρτήτως δυσκολίας, αλλά και πολιτικού κόστους.
Χαρακτηριστικό του τρόπου που κινούνται τα πράγματα στο κυβερνών κόμμα και των πολλαπλών «αντίβαρων» προς τα «υπουργικά φέουδα» που ενεργοποιεί σιγά σιγά ο Γιώργος Παπανδρέου είναι και η «έκρηξη» κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με αιχμή την οικονομική και φορολογική πολιτική. Το βασικό είναι δε ότι σε όλη αυτήν την ιστορία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, που ταυτόχρονα είναι από τους πιο στενούς και σταθερούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που πρόεδρος της Βουλής παρενέβη ως απλός βουλευτής σε μια διαδικασία Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) πραγματοποιώντας και μια βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση. Παλιότεροι βουλευτές έλεγαν χαρακτηριστικά πως «κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει» και παρομοίαζαν την κατάσταση με την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όταν πρόεδρος της Βουλής ήταν ο αείμνηστος Γιάννης
Αλευράς, ο οποίος στη μεγάλη κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων είχε κατέβει να μιλήσει ως απλός βουλευτής.
Οι πρώτες γκρίνιες και κριτικές που διατυπώνονται λοιπόν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσα από θεσμικά όργανα και διαδικασίες, αφορούν πρωτίστως τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, και δη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η αρχή έγινε δύο εικοσιτετράωρα πριν από την έγκριση του προσχέδιου του προϋπολογισμού, στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Οικονομίας, όπου μετέχουν πολλά επώνυμα στελέχη (Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Φλωρίδης, Δ. Μακρυπίδης, Δ. Κουσελάς κ.ά), τα οποία άσκησαν έντονη κριτική στην ηγεσία του υπουργείου γιατί δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους βουλευτές για το τι θα πράξει και τα έμαθαν από τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις. Στη συνέχεια επικέντρωσαν την κριτική τους σε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα:
• Ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε πως το ύψος του επιδόματος αλληλεγγύης θα έφτανε το 1,65 δισ. ευρώ, ενώ τώρα αναγγέλλεται «περικομμένο», στο 1 δισ. ευρώ.
• Ότι δεν γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ όταν ήταν αντιπολίτευση κατηγορούσαν τη ΝΔ ότι δεν το έδινε και είχαν μάλιστα καταθέσει και σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
• Ότι αν υπάρξει, όπως ακούγεται, νέα έμμεση φορολογία στα καύσιμα, τότε οι καταναλωτές και ιδιαίτερα οι κοινωνικά ασθενέστεροι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται οι βουλευτές και να μαθαίνουν από τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις τα νομοσχέδια, αλλά αυτά πρέπει να έρχονται πρώτα στους αντίστοιχους ΚΤΕ. Αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας, είπε ότι «το χαράτσι στα ΙΧ περισσότερο αδικεί παρά βοηθάει τα ασθενέστερα στρώματα». Όσο για τους αγρότες, πρότεινε το επίδομα για όσους έχουν ανήλικα παιδιά να επεκταθεί και για οικογένειες αγροτών με παιδιά άνω των 21 ετών που δεν εργάζονται.
Η Βάσω Παπανδρέου αναφέρθηκε συνολικά στη δημοσιονομική κατάσταση, λέγοντας ότι είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι παρουσιάζεται και πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Άλλοι βουλευτές επεσήμαναν επίσης στον υπουργό Οικονομικών ότι η προσοχή του δεν πρέπει να στρέφεται μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και στη λειτουργία της αγοράς. Ο Β. Παπαχρήστος μάλιστα αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε τονίσει ότι χρειάζεται να δοθεί προσοχή στην αγορά. Τέθηκαν επίσης τα θέματα του επιδόματος θέρμανσης που δεν θα δοθεί (ο αντίλογος ήταν ότι το επίδομα αλληλεγγύης καλύπτει και τη θέρμανση), του ΕΤΑΚ (ορισμένοι βουλευτές προβληματίζονται αν τελικά ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα αφορά μόνο τους πλουσιότερους ή και τα μεσαία στρώματα) και των μισθών των περίφημων golden boys στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε την κριτική απαντώντας ότι, παρά την οικτρή δημοσιονομική κατάσταση και την άμεση ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα, η κυβέρνηση, με τον νέο προϋπολογισμό, τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για 1 δισ. επιπλέον στην παιδεία, όπως και για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 4%, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, αύξηση του ποσοστού ΦΠΑ που επιστρέφεται στους αγρότες από το 7% στο 11%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών κ.ά.
Κάποιοι λένε πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχε επαρκής μελέτη για τη διαχείριση ζητημάτων που το
ΠΑΣΟΚ ήξερε ότι θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει και τα οποία έχουν ευρύ κοινωνικό αντίκτυπο, όπως το θέμα των Stage. Οι χιλιάδες εργαζομένων που έχουν απασχοληθεί έτσι επί χρόνια, πολλοί εκ των οποίων λόγω ηλικίας θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν δουλειά, έχουν πιαστεί «αιχμάλωτοι» από το διαχρονικό, διακομματικό, ρουσφετολογικό σύστημα στην Ελλάδα (στη διαμόρφωση του οποίου το ΠΑΣΟΚ, έστω το «παλιό», δεν είναι άμοιρο ευθυνών) και χρησιμοποιήθηκαν ψηφοθηρικά και υποαμειβόμενοι για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κράτους.
Στο θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας υπάρχει η αίσθηση ότι αυτοί που θα πληρώσουν την περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, και αυτοί που ενδεχομένως δεν έχουν να πληρώσουν. Το χειρότερο στο θέμα της απόσυρσης ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι θα επανεξετάσει τους όρους, όχι ότι θα καταργήσει το μέτρο, με αποτέλεσμα πολλοί να ανέβαλαν την απόσυρση του αυτοκινήτου τους αναμένοντας το καινούργιο πλαίσιο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου που είχαν επιφορτιστεί με την επεξεργασία των νέων ρυθμίσεων για την απόσυρση συνέχιζαν κανονικά τη δουλειά τους μέχρι που άκουσαν τη δημόσια ανακοίνωση ότι το μέτρο καταργείται.
Η ένσταση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και η παρατήρησή του ότι εφόσον η κυβέρνηση κατάργησε την απόσυρση, έπρεπε να καταργήσει και τα «πράσινα» τέλη, απηχούσε την άποψη και τον εκνευρισμό πολλών βουλευτών, που θεωρούν ότι υπάρχει γενικότερα έλλειμμα ενημέρωσης και επικοινωνίας των υπουργών με τους βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ