Άρχισαν οι εκπτώσεις…
ΣΤΗ ΣΚΙΑ των οξύτατων προβλημάτων της οικονομίας η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα, ενώ παράλληλα επιχειρεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Πράγμα που αποδεικνύεται δύσκολο και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέφικτο. Η επιλογή των γενικών γραμματέων πέρασε από… σαράντα κύματα, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι επικεφαλής στους δημόσιους οργανισμούς. Οι πλέον αισιόδοξοι το προσδιορίζουν για τις πρώτες
εβδομάδες του 2010. Για την απόσυρση των Ι.Χ. ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι θα βελτιώσει τα μέτρα Σουφλιά, τώρα ως κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργησή τους. Παράλληλα ξεκίνησαν και… εκπτώσεις. Προεκλογικά η δέσμευση ήταν ότι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα
ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα είναι 1 δισ. και θα κυμανθεί από τα 300 μέχρι τα 1.300 ευρώ. Οι αποφάσεις προκάλεσαν και ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, με τον Β. Βενιζέλο να σημειώνει ότι η επιλογή έγινε με κριτήρια αποκλειστικά φορολογικά, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Γκρίνιες διατυπώθηκαν από κυβερνητικά στελέχη και για το γεγονός ότι καταργείται το επίδομα θέρμανσης. Αρνητικά αντέδρασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τη «χοντρή κοροϊδία» των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ότι στην ουσία δίνει… μισό κουλούρι την ημέρα! Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι παίρνει ψίχουλα από τους πλούσιους και φοροληστεύει τα λαϊκά στρώματα. Διαμαρτυρίες εκφράζονται και από κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα, αλλά εξαιρέθηκαν από το επίδομα.
Αϋπνίες
ΤΑ ΝΕΑ που έρχονται από τις Βρυξέλλες πάντως εξακολουθούν να είναι δυσάρεστα και προκαλούν αϋπνίες στο οικονομικό επιτελείο. Στη φθινοπωρινή έκθεσή της η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,7% το 2009 και ότι το 2010 θα διατηρηθεί στο 12,2%. Ακόμη προβλέπει αύξηση της ανεργίας, που το 2010 θα φθάσει το 10,2% και το 11% το 2011. Εν κατακλείδι ζητά τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων, αμφισβητώντας έτσι τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ελλείμματος. Στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία μπαίνει σε διαδικασία επιτήρησης από τις Βρυξέλλες, με συνεχείς τακτικούς ελέγχους για την πορεία των οικονομικών μεγεθών.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είχαμε την… αποκαθήλωση του Γ. Σουφλιά, τώρα αποκαθηλώνεται το έργο του! Με απόφαση της νέας κυβέρνησης καταργείται το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ., με το σκεπτικό ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός το μεγάλο κόστος των κινήτρων, αλλά και ότι δεν βοηθάει στην ανάπτυξη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων. Παράλληλα μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το μέτρο του «πράσινου δακτυλίου» που θα ίσχυε το 2011, ενώ διαμορφώνεται νέο σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας,
ανάλογα με την παλαιότητα των
οχημάτων. Η απόφαση αυτή πάντως προκάλεσε τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις τόσο του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, όσο και της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή.
Αντιδράσεις εκδηλώνονται τόσο από τον χώρο της αγοράς Ι.Χ. όσο και από πολίτες που σκόπευαν να κάνουν χρήση του μέτρου.
Σε έναν γύρο
Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Δ. Αβραμόπουλου να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της αρχηγίας, εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη, άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Αβραμόπουλος, με αφορμή την ένταση που προκάλεσε η «επίθεση» του Β. Μεϊμαράκη εναντίον του Αντ. Σαμαρά, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, διότι δεν θέλει να είναι μέρος της κρίσης. Επισήμανε ακόμη ότι η αντιπαράθεση γίνεται με όρους παρελθόντος και όχι μέλλοντος. Ο τρίτος υποψήφιος ο Π. Ψωμιάδης, διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει στη μάχη έως το τέλος, ωστόσο μετά την αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου είναι εξαιρετικά πιθανό ο νέος αρχηγός να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Η εκλογή ορίσθηκε για τις 29 Νοεμβρίου και, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα είναι στις 5 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ οι αναφορές του κ. Μεϊμαράκη στα γεγονότα του 1993, με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά, άνοιξαν κύκλο σκληρών αντιπαραθέσεων, με τους υποστηρικτές του τελευταίου να επιτίθενται με σφοδρότητα στον πρώην υπουργό Άμυνας και παράλληλα να διατυπώνουν υπαινιγμούς για εμπλοκή της Ντ. Μπακογιάννη στο σκάνδαλο της Ζήμενς. Αντιπαράθεση που θα οξυνθεί όσο προσεγγίζουμε την ημερομηνία των εκλογών (χθες και σήμερα πραγματοποιείται το Έκτακτο Συνέδριο). Πάντως, ύστερα από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η εκλογή θα γίνει από τα μέλη του κόμματος, αλλά και από όσους θελήσουν να εγγραφούν μέλη την ημέρα των εκλογών.
Κινητικότητα
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ εθνικών θεμάτων υπάρχει έντονη κινητικότητα. Με επιστολή του (είδε με καθυστέρηση το φως της δημοσιότητας) προς τον Γ. Παπανδρέου ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο και η απάντηση της ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι θετική. Την ίδια στιγμή ο σκοπιανός Πρόεδρος, κ. Ιβάνοφ, απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί
επίσημα τη γειτονική χώρα. Στο μεταξύ ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα και του έθεσε τα γνωστά ζητήματα, μεταξύ αυτών και για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Κατά τις πληροφορίες, ο αμερικανός Πρόεδρος (ένας ακόμη…) έδειξε να κατανοεί το δίκαιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον.
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μ. Ταλάτ, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση να ανακηρυχθεί αυτόνομο κράτος η κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου. Είπε, δε, χαρακτηριστικά ότι την ημέρα εκείνη… δάκρυσε!