«Άναψε φωτιές» η επανεμφάνιση Αλαβάνου

Tην ενόχληση της ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά και των εσωκομματικών τάσεων που είναι στην «κομματική αντιπολίτευση», προκάλεσε η παρέμβαση του Α. Αλαβάνου ο οποίος ύστερα από μακρά σιωπή επανεμφανίστηκε στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νάντιας Βαλαβάνη η οποία, όπως είναι γνωστό, ήταν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας και την εκλογή της προωθούσε, παρά την επίσημη απουσία του, ο Α. Αλαβάνος.
Σε μια στιγμή που οι διεργασίες του ΣΥΝ με τους συμμάχους του στον ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του πολιτικού σχήματος είναι σε κρίσιμο, αν όχι οριακό, σημείο με αιχμή τη μετεξέλιξή του ουσιαστικά σε ενιαίο κόμμα, ο Α. Αλαβάνος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επιδιώκει ενεργό ρόλο εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στα τέλη του Νοεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προαναφερθείσα εκδήλωση δήλωσε ότι η μόνη ιδιότητα την οποία θέλει να έχει είναι «μόνο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ότι ήταν τέως πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής του ίδιου κόμματος.
Η παρέμβαση Αλαβάνου ανακατεύει «την τράπουλα» των ευαίσθητων ισορροπιών που επικρατών μεταξύ του ΣΥΝ και των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο τέως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις από τον ΣΥΝ και τον Α. Τσίπρα, τον οποίο, σημειωτέον, ο ίδιος είχε πρακτικά επιβάλει στην ηγεσία του κόμματος. Ο Α. Αλαβάνος εμφανίστηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, αφού έκανε λόγο «για μεγάλη ήττα (του ΣΥΡΙΖΑ), γιατί ενώ είχαμε αναλάβει ένα εγχείρημα, να κλείσουμε το χάσμα με όλον αυτόν τον κόσμο που το 1989 μας είχε κλείσει τις πόρτες και επίσης να αναδειχθούμε ως η αντιπολίτευση και τα είχαμε αυτά καταφέρει, χάθηκε άδικα αυτή η φάση».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αυτοκριτική του Α. Αλαβάνου για τη συγκυβέρνηση του ενιαίου τότε ΣΥΝ (συμμετείχε και το ΚΚΕ) με τη ΝΔ το 1989, τονίζοντας ότι «το 1989 είχαμε την έκφραση του πιο ακραίου ίσως καιροσκοπισμού και ρεαλισμού της Αριστεράς με τη συμμετοχή της σε μια κοινή κυβέρνηση Αριστεράς – Δεξιάς και με την απόσπασή της από τον ευρύτατο, πλειοψηφικά, ΕΑΜογενή,
αριστερό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό κόσμο».
Ο Α. Αλαβάνος ξεκαθάρισε ότι εμμένει στη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα με κάρτες μέλους, κάτι που δεν συζητάει σε καμία περίπτωση ο ΣΥΝ. Ύστερα από την παρέμβαση Αλαβάνου η πορεία προς την Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, αποκτά νέο ενδιαφέρον και σίγουρα δεν θα είναι ανέφελη.


Σχολιάστε εδώ