άλλα παραπολιτικά

3Με μια φράση του Αϊνστάιν έκλεισε την ομιλία με θέμα «Αμερικανική και Ρωσική Οικονομία: Συγκριτική Μελέτη», που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο σερ Βασίλης Μαρκεζίνης. «Τα μεγάλα πνεύματα πάντοτε συναντούν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των μετριοτήτων. Οι τελευταίες δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μην υποκύπτει στις παραδεδομένες προκαταλήψεις, αλλά με ειλικρίνεια και θάρρος να χρησιμοποιεί την ευφυΐα του».
«Εμείς θα εμπνευστούμε από τέτοια μυαλά ή θα μείνουμε υπόδουλοι παρωχημένων συντηρητικών ιδεολογιών;», αναρωτήθηκε ο ομιλητής. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου και ήταν εντυπωσιακή η παρουσία, εκτός των ελλήνων πολιτικών από όλα τα κόμματα, των πρέσβεων της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Ισραήλ, της Ουκρανίας και της Γεωργίας και των επιτετραμμένων του Ιράν, του Λουξεμβούργου, της Κροατίας. Παρευρέθησαν ακόμη εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ουγγαρίας, της Σερβίας, της Αυστραλίας και ο οικονομικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας. Αξίζει να επισημανθεί ότι τόσο ο ρώσος πρέσβης όσο και ο τούρκος ομόλογός του ζήτησαν από τον κ. Μαρκεζίνη κατ’ ιδίαν συνάντηση.

***

3 «Καζάνι που βράζει» χαρακτηρίζεται η διογκούμενη δυσφορία παλαιότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη νέα κυβέρνηση, θεωρώντας ότι και συγκεκριμένες επιλογές υπερβαίνουν τις ιδεολογικές γραμμές του Κινήματος και η διαχείριση κάποιων σοβαρών ζητημάτων δεν είναι αυτή που επιβάλλεται. Η δυσφορία σχετίζεται ακόμη και με κάποιες επιλογές του ίδιου του πρωθυπουργού, οι οποίες περιορίζονται πλέον στους «στενούς προσωπικούς του κύκλους», από τους οποίους και προέρχεται σε μεγάλο βαθμό η νέα κυβέρνηση.

3Ιστορικό και πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος έλεγε τις προάλλες, εις επήκοον όλων των θαμώνων σε «ΠΑΣΟΚικό στέκι» της Βαλαωρίτου, ότι «κι εγώ και άλλοι σαν εμένα σύντροφοι αισθανόμαστε ξένοι και ξεκομμένοι από αυτό που κάποτε λέγαμε Κίνημα». Για να προσθέσει με σαφή δόση ειρωνείας: «Ευτυχώς επεστρατεύθη ο Ανωμερίτης… για ν’ αποκτήσει η κυβέρνηση κάποια σοσιαλιστική προοπτική».

3Αλλαγή… φρουράς και στον ΛΑΟΣ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επρόκειτο να εκλεγεί νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήθελε να αντικαταστήσει τον μέχρι χθες Απ. Μπαμίχα μ’ ένα πιο έμπειρο και προβεβλημένο στέλεχος. Τα ονόματα που ακούγονταν ήταν του βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη, του Κ. Βελόπουλου και του Θ. Πλεύρη, με επικρατέστερο τον πρώτο.

***


Σχολιάστε εδώ