Άγριες κόντρες για τον Σκαραμαγκά!

Το θετικό σ’ όλη την υπόθεση είναι ότι -όπως είχε γράψει το «Π»- επιτεύχθηκε συμβιβασμός με τη Thyssenkrupp και η μεταβίβαση των Ναυπηγείων θα είναι ομαλή. Ο συμβιβασμός προβλέπει την παραλαβή των 3 υποβρυχίων που είναι σωστά και τη μη παραλαβή του ελαττωματικού «Παπανικολή», το οποίο θα πουληθεί από τους Γερμανούς σε άλλη χώρα. Την πρόθεση της Thyssen να φύγει από την Ελλάδα τη γνώριζαν πρώτα πρώτα τα στελέχη της. Γι’ αυτό, εδώ και 5 μήνες, είχαν αποδυθεί σ’
έναν… αγώνα για να βρουν αγοραστές. Κάποιοι απ’ αυτούς, που συγκροτούσαν μια ομάδα, είχαν… άκρη με τον φίλο του Ρουσόπουλου, τον γνωστό Γιώργο Πατεράκη, ο οποίος ήθελε να πουλήσει στη χώρα μας το Eurofighter και έφερε ως αγοραστή τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου και Ελευσίνας, τον κ. Ταβουλάρη. Αυτός, δηλαδή, έκανε το «κονέ» του Ομίλου Ταβουλάρη με τους Γερμανούς.
Στο μεταξύ όμως είχε συγκροτηθεί και μια άλλη… ομάδα, την οποία αποτελούσαν μέλη του Σωματείου «Τρίαινα» και ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων (επί HDV), ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και ήταν εκείνος που τον είχε διατηρήσει ως εργαζόμενο στα Ναυπηγεία, αν και ήταν ήδη νομάρχης. Ο Γ. Μίχας μάλιστα είχε κατεβάσει το 2006 και τον Γιώργο Παπανδρέου στα Ναυπηγεία, ο οποίος είχε πάρει θέση υπέρ των Γερμανών και εναντίον της τότε κυβέρνησης, αφού είχε ταχθεί υπέρ της παραλαβής του προβληματικού υποβρυχίου!
Η ομάδα αυτή εμφάνισε 4-5 μέρες μετά τις εκλογές ως υποψήφιους αγοραστές μια ετερόκλητη ομάδα με αμφισβητούμενη οικονομική επιφάνεια, η οποία αποτελείται από τον παλαιό… γνώριμο στα Ναυπηγεία, Σωτήρη Εμμανουήλ, που βρίσκεται σχεδόν πίσω από κάθε «ντιλ» που τα αφορά, κάποιον κ. Χάσικο, τον καθηγητή της Σχολής Δοκίμων κ. Λουκά και έναν γνωστό δημοσιογράφο. Ένας από τους Γερμανούς της
ομάδας, μαζί με τον καθηγητή Λουκά, συναντήθηκε στις 27 Οκτώβρη με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Ο Θ. Πάγκαλος, ως Ελευσίνιος, στηρίζει τον Ταβουλάρη, και γι’ αυτό εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του με τη Λ. Κατσέλη επειδή συνάντησε τον καθηγητή Λουκά. Μάλιστα ο Θ. Πάγκαλος είχε συνάντηση με τον Ταβουλάρη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας όταν παρέστη στην εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.
Ωστόσο η γραμμή Βενιζέλου, όπως εκφράστηκε τόσο στη Λούκα Κατσέλη όσο και στον Θ. Πάγκαλο, είναι πως «δεν μπορούμε να δώσουμε με συνοπτικές διαδικασίες τα Ναυπηγεία στον Ταβουλάρη». Η άποψή του είναι να ορισθεί διεθνής οίκος για να αξιολογήσει τις προτάσεις. Την περασμένη Τετάρτη έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία μετείχαν ο Β. Βενιζέλος, ο Χ. Παμπούκης και ο εκτελεστικός διευθυντής της ThyssenKrupp. Από τη σύσκεψη απουσίαζαν η Λ. Κατσέλη και ο Θ. Πάγκαλος. Είναι άγνωστο αν είχαν κληθεί…
Εκεί ανακοινώθηκε στον γερμανό διευθυντή πως η χώρα μας θα παραλάβει τα τρία υποβρύχια και η Thyssen θα αναλάβει την πώληση του «Παπανικολή». Να σημειώσουμε ότι η πρόταση αυτή είναι του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών επί κυβέρνησης Καραμανλή, Βαγγ. Βασιλάκου, που την είχε υποβάλει προ εξαμήνου και στον τότε υπουργό Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος την απέρριψε. Να σημειώσουμε ότι, ακόμα και σήμερα, που ο κ. Βασιλάκος είναι… υπ’ ατμόν, λέει τη γνώμη του για διάφορα θέματα και αυτό έχει εκτιμηθεί από τον νέο υπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομίας και Άμυνας είναι να συγχωνευτούν όλα τα Ναυπηγεία σε μια μεγάλη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που θα αποτελεί ενιαίο φορέα.


Σχολιάστε εδώ