XΡΗΜΑτιστήριο

O Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει! Μέχρι να ξεκολλήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, να αναληφθούν οι αρμοδιότητες στα υπουργεία, να τοποθετηθούν οι νέοι γενικοί γραμματείς και να ενημερωθούν οι οσονούπω μάνατζερ, θα έχουν «φύγει» και οι λίγοι εναπομείναντες αλλοδαποί
επενδυτές.

>Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι απώλειες της Wall Street (λόγω των πιέσεων που άσκησε ο ενεργειακός κλάδος), τα μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη (με την άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία να αντισταθμίζεται από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας) και η στάση αναμονής εν όψει των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου ώθησαν τον Γενικό Δείκτη στις 2.781,13 μονάδες, με πτώση της τάξεως του 2,01% και χαμηλό τζίρο, που δεν ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Από τον 20άρη, πτώση για ATE, Eurobank, Εθνική, Marfin, Πειραιώς και Alpha, ενώ με κέρδη έκλεισε μόνο η Motor Oil. Την επομένη, η πτώση των δεικτών στην αμερικανική αγορά, μετά τις απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, οι ρευστοποιήσεις στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς (ελέω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της ING) και η εγχώρια αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καταβαράθρωσαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.711,96 μονάδες, με απώλειες 2,49%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 174 κινήθηκαν πτωτικά, 32 ανοδικά και 43 χωρίς μεταβολή. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η δραματική μείωση στις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, η διολίσθηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα κατώτερα των προσδοκώμενων εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, οι φήμες για μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων στις διεθνείς αγορές, η αργία της 28ης Οκτωβρίου, που δεν επέτρεψε να ξεθυμάνουν οι πωλήσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, και η κεραμίδα της Moody’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν στην πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών.

>Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, εξέλιξη που αναμένεται να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών, με απώτερο στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 12,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο κάτω του 10%.

>«Το μεγάλο κόλπο»! Ούτε τσίπα αλλά ούτε και φιλότιμο φαίνεται να έχουν κάποιοι από τους δήθεν απολιτίκ τεχνοκράτες της «πράσινης» διακυβέρνησης που προσπαθούν να «εξυπηρετήσουν» την ελίτ των τραπεζιτών εις βάρος του απλού κοσμάκη, περνώντας με φιλολαϊκό μανδύα τη νομιμοποίηση ενός παράνομου πλαφόν στα επιτόκια δανεισμού, που «τυγχάνει» να είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο δικαιοπρακτικό που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια.

>Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα! Μετά τον γνωστό «καθ’ υπαγόρευσιν» οικονομικό ρεπόρτερ τη σκυτάλη πήραν κάποιοι παρασιτικοί γυμνοσάλιαγκες, της εντεταλμένης δημοσιογραφίας, οι οποίοι επικαλούμενοι ανώνυμες κατ’ αυτούς, ανύπαρκτες κατ’ εμάς, πηγές του οικονομικού επιτελείου άφησαν να εννοηθεί ότι ο κύριος Αράπογλου θα παραμείνει «ισόβιος» διοικητής της Εθνικής, καθώς έχει με το μέρος του τόσο τα επιχειρηματικά συμφέροντα όσο και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

> Δύο από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός και η ναυτιλία, φαίνεται ότι στηρίζονται σε… πήλινα πόδια, καθώς η διεθνής κρίση, με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της, προκάλεσε ανισορροπία και αποσταθεροποίηση, οδηγώντας σε πτώση των εσόδων κατά 10,7% στον τουρισμό και κατά 38,7% στη ναυτιλία.

>Ετοιμοπόλεμες φαίνεται να είναι οι τράπεζες που διεκδικούν συμμετοχή σε κρατικά πρότζεκτ! Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι αυξήσεις κεφαλαίων αποτελούν «τα φιλέτα», καθώς οι προμήθειες σε αυτές τις δουλειές είναι πολύ μεγάλες.

>Αλλαγή ονόματος προς ενίσχυση του κύρους της… Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι διοικούντες της! Μαθαίνουμε ότι η θυγατρική της

Εμπορικής τράπεζας, Emporiki Asset Management, αναμένεται να μετονομαστεί σε Amundi Asset Management.

>Μπορεί οι φόβοι για τις διαστάσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης να έχουν αποκλιμακωθεί χάρη στην ισχυρή παρουσία του ΔΝΤ, όμως τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη παρέλθει για τις οικονομίες αυτές, με μεγαλύτερους κινδύνους την υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων και τις πιέσεις προς τις τράπεζες από το κόστος των επισφαλών δανείων.

> Με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του ίδιου του κράτους! Μπορεί η Σοφοκλέους να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες αγορές, ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά δομικά προβλήματα, όπως το «βάθος» σε μεγάλο αριθμό επενδυτικών επιλογών και η ύπαρξη εταιρειών με ανύπαρκτο συναλλακτικό ενδιαφέρον.

>Αν και δεν συμμετείχε στην ομάδα του ΠΑΣΟΚ που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του ΟΤΕ, είχε διατελέσει μέλος του διοικητικού του συμβουλίου! Αλήθεια, κ. Παπακωνσταντίνου, τι σκοπεύετε να πράξετε με την υπόθεση-σκάνδαλο που αφορά την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote;

>«Είναι πολλά τα χρήματα, πατριώτη»! Πόσες από τις δημόσιες υπηρεσίες, τους κρατικά εποπτευόμενους οργανισμούς, τις ημικρατικές εταιρείες, τις τράπεζες στις οποίες υπάρχει δημόσιο συμφέρον ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες του κ. Αλογοσκούφη, συνάπτοντας αποκλειστικές συμφωνίες χρήσης του λογισμικού της Microsoft;

>Με το γράμμα του νόμου αλλάζει την εικόνα των οικονομικών της αποτελεσμάτων! Η αναφορά στην ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, που προσφεύγει στα δικαστήρια κατά του χαρτοσήμου, ύψους 599.709,53 ευρώ, επί απαιτήσεων της απορροφηθείσας εταιρείας ΑΤΕΜΚΕ ΑΤΕ.

>Το ολιγοπώλιο στο μεγαλείο του! Στο εννεάμηνο του 2009 μόλις τρία μέλη του ΧΑ είχαν μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 10%, σε 17 υπολογίζονται αυτά που ξεπέρασαν το 1%, ενώ σε 46 εκείνα των οποίων το ποσοστό στη χρηματιστηριακή «πίτα» βρίσκεται κάτω από το 0,5%.

>Άλλα μάς λέγανε και άλλα τελικά ισχύουν! Απ’ ό,τι φαίνεται, η πολυδιαφημισμένη έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης είναι περισσότερο ένα σύνολο κανόνων που εφαρμόζονται οικειοθελώς από τις εταιρείες, επιλέγοντας οι ίδιες τις εφαρμοζόμενες πρακτικές, και λιγότερο ένας αριθμός υποχρεώσεων που επιβάλλονται από τον νόμο και είναι κοινές για όλους τους εμπλεκομένους.

>Προς εξυπηρέτηση των μητρικών από τις θυγατρικές των τραπεζών! Σε ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχει εξελιχθεί το factoring, με το 2008 να αναδεικνύεται η καλύτερη χρονιά για τις εταιρείες του κλάδου.

>Μπορεί τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα» να θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ωστόσο δεν θα μείνουν αλώβητα από τη γενικότερη συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, αναμένεται να θυσιάσει μέρος της κερδοφορίας τους, ζημιώνοντας τους λίγους μετόχους προς όφελος των πολλών καταναλωτών.

>Στον αέρα οι εργαζόμενοι, στην αβεβαιότητα οι πελάτες! Πλήγμα για την ING Ελλάδος, την ασφαλιστική αγορά και τις τράπεζες που είχαν συνάψει μαζί της ειδικές συμφωνίες αποτελεί η πρόθεση του ING Group να προχωρήσει σε διάσπαση των τραπεζικών και των ασφαλιστικών εργασιών, με την προοπτική πώλησης των δεύτερων.

>Αν δεν υπήρχαν τα κοινοτικά κονδύλια, η ελληνική οικονομία θα παρουσίαζε ύφεση που θα άγγιζε το 3,5% του ΑΕΠ! Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την ευκαιρία της άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς τα κεφάλαια αναμένεται να μπουν στην αγορά σε τουλάχιστον εννέα μήνες από σήμερα.

>«Βέτο» του υπουργείου Οικονομικών μαθαίνουμε ότι αποτελούν οι εξαιρέσεις των προστίμων προς το Δημόσιο και των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.

>Κάθε πέρσι και καλύτερα! Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, διαμορφούμενος σε 5,4% από 6% τον Αύγουστο του 2009 και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008.

>Εν αναμονή των φορολογικών αλλαγών της κυβέρνησης για τις μετοχές και τα μερίσματα στο ΧΑ φαίνεται να βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι επενδυτές! Η φορολόγηση της υπεραξίας των πρώτων και η προσθήκη των δεύτερων στο συνολικό εισόδημα έχουν κάνει τους εμπλεκομένους αρκετά επιφυλακτικούς.

>Δοκιμάζει τα αντανακλαστικά και τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου…. ο κ. Ρέστης! Ποια η θέση του ελληνικού Δημοσίου στο φημολογούμενο ενδιαφέρον της FBB για την Aspis Bank; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ελέγχει το 77% της ATEbank, που με τη σειρά της κατέχει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της FBB.

> Δεν είναι όλα ρόδινα! Μεικτά εμφανίζονται τα εταιρικά αποτελέσματα εκτός χρηματοοικονομικού τομέα, εκεί δηλαδή όπου η πορεία της πραγματικής οικονομίας έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις, με τις θετικές εκπλήξεις να οφείλονται κυρίως στις σημαντικές περικοπές κόστους και στη μείωση των αποθεμάτων. Για του λόγου το αληθές, η διαθέσιμη επενδυτική ρευστότητα οδηγείται κατά αποκλειστικότητα σε καμιά δεκαπενταριά δεικτοβαρείς μετοχές.

>Μαθαίνουμε ότι «υπάρχει θέμα» με ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία, της οποίας το margin παρακολουθείται από τραπεζικό ίδρυμα! Να γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει ότι τα εισοδήματα που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις στο ΧΑ θα πρέπει να διαχωρίζονται άμεσα από τα κεφάλαια των ΑΧΕΠΕΥ και να αποδίδονται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πελατών…

>Οι επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους μετοχές τις οποίες θέλουν να διακρατήσουν μακροπρόθεσμα μπορούν, εκτός από τα μερίσματα που εισπράττουν, να αποκομίζουν ένα επιπλέον άτοκο έσοδο, που δεν είναι άλλο από τον δανεισμό στην ΕΤΕΣΕΠ.

>Πολλά τα λεφτά, μεγάλη η βρωμιά! Τι κι αν οι παραιτήσεις των «γαλάζιων» διοικήσεων δεν έχουν συνοδευτεί από τις τοποθετήσεις των «πράσινων» αξιωματούχων; Οι «εγκάθετοι» δημοσιογράφοι, οι «έγκυροι» της διαπλοκής, τα «παπαγαλάκια» της διαφθοράς, οι δικτυωμένοι κονδυλοφόροι εξακολουθούν να απολαμβάνουν την «ημικρατική» διαφήμιση…

>«Τρίβει τα χέρια του» ο ΣΕΒ και ζητά την άμεση εφαρμογή των stage στον ιδιωτικό τομέα! Πού να φαντάζονταν οι νεοφιλελεύθεροι βιομήχανοι ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση θα σχεδίαζε να τους… «παράσχει» μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων εργαζομένων.

>Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Σε μια περίοδο που αναμένεται άνοδος του ευρωπαϊκού επιτοκίου, η ξαφνική στροφή στα δάνεια κυμαινόμενου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

>Στα ύψη οι λιανικές τιμές στην Ελλάδα, σε μια σειρά βασικών προϊόντων! Δεν το λέμε εμείς, αλλά η Κομισιόν, που με πρόσφατη έρευνά της διαπίστωσε προβλήματα στην πορεία της αλυσίδας, με αποτέλεσμα η διαφορά στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή να είναι μεγάλη.

>Από τη στιγμή που άρχισε η οικονομική κρίση δεν έχουν ξεκινήσει κανένα νέο έργο! Παρά τις εξαγγελίες για επενδύσεις σε ακίνητα, οι ΑΕΕΑΠ δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε κάποια σημαντική κίνηση με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου τους.

>Δείγμα γραφής για τις δυνατότητες του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να αποτελέσει το σχέδιο για τη φορολόγηση των offshore, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι συναλλαγές γίνονται με πλαστά και εικονικά στοιχεία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εμφανίζουν υψηλές δαπάνες και μειωμένα φορολογητέα κέρδη, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τελικά μειωμένο φόρο κερδών.

>Έχει τη σημασία του! Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΧΑ, ουδείς εγχώριος βασικός μέτοχος της ΕΧΑΕ (βλέπε Εθνική, Alpha, Eurobank, ΑΤΕbank, Εμπορική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) φέρεται να κατέχει ποσοστό άνω του 5%. Γιατί άραγε;

>Παγκόσμια πατέντα! Στην Ελλάδα, εκτός από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, επιβάλλεται και φόρος προστιθέμενης αξίας επί του συνόλου του λογαριασμού, που περιλαμβάνει το πάγιο, την επιπλέον χρήση αλλά και το ίδιο το τέλος.

>Μπορεί να μάθαμε για τις «ύποπτες διαδρομές» του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο με την JP Morgan και αγόρασαν με «καπέλο» τα ασφαλιστικά ταμεία, όμως αοριστία εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τα υπόλοιπα δομημένα προϊόντα, στα οποία τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους «γαλάζιους» κρατικούς αξιωματούχους και καταγράφουν ήδη σημαντικές ζημίες.

>Ατάκα κι επιτόπου επιβάλλονται τα πρόστιμα των εποπτικών αρχών στην Κύπρο, εκ των υστέρων και μετά την πάροδο ετών στην Ελλάδα! Ογδόντα χιλιάδες ευρώ «έφαγε στο κεφάλι» η Aspis Holdings γιατί ξεπέρασε το ποσοστό του 30% στην εταιρεία ADHP χωρίς να υποβάλει δημόσια πρόταση.

>Στο profit taking του τραπεζικού κλάδου, στις εκδόσεις ομολόγων και στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων αποδίδουν αρκετοί επαγγελματίες τη διάθεση υποχώρησης των αγορών, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους, καθώς σε ημέρες διόρθωσης κανένας από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς κλάδους δεν κατορθώνει να κινηθεί κόντρα στο κλίμα των ρευστοποιήσεων.

δΟι αριστερές καταβολές της κ. Κατσέλη επηρεάζουν την εξόχως φιλολαϊκή πολιτική της! Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες αναμένεται να δώσει το νέο νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς μεταξύ άλλων προστατεύει την κύρια κατοικία του οφειλέτη, προβλέποντας ότι μπορεί να ζητείται η εξαίρεσή της από την περιουσία που ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών, αρκεί να καταβάλλεται ποσόν που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε διάστημα είκοσι ετών.

δ Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα, κυρίες και κύριοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής; Αλήθεια, κ. Μπιρμπίλη, γιατί προβλέπετε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών «κατά αποκλειστικότητα» στις εκτάσεις των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2009;

δ Για ποια χτυπά η καμπάνα; Είναι δυνατόν από τη μια να είναι προϊσταμένη λογιστηρίου στα εισπρακτέα μεγάλου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και από την άλλη να της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδομαρτυρία; Απ’ ό,τι φαίνεται, για κάποιες πρώην υποψήφιες δημοτικές συμβούλους όλα είναι δυνατά.

δ Στις ανατιμήσεις πάντα πρώτοι, στις μειώσεις… τελευταίοι και καταϊδρωμένοι! Ναι στην αύξηση της ταρίφας των ταξί, όχι στη μείωση της επιβάρυνσης στα διόδια των εθνικών οδών από το υπουργείο Υποδομών, που εξελίσσεται σε «προστάτη των εχόντων».

>Ένα μεγάλο μπράβο στους κ. Σάλλα και Πανταλάκη που, εν μέσω κρίσης, αποφάσισαν να μειώσουν τα επιτόκια των καρτών, αυξάνοντας παράλληλα τα πιστωτικά όρια! Είτε το έκαναν ανταποκρινόμενοι στην απόγνωση των καταναλωτών και στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους είτε προκειμένου να συμπλεύσουν με τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν στα επιτόκια και να αναθερμάνει την αγορά, το βέβαιο είναι ότι πραγματοποίησαν μια έξυπνη, δυναμική επιθετική κίνηση, που αναμένεται να βοηθήσει την κοινωνία και να οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς για την Πειραιώς. Αντίθετα σκληρή στάση φαίνεται να κρατά ο κ. Αράπογλου μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο θέμα του πλαφόν για τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, τα οποία, όπως «θέλουν να διαλαλούν», διαμορφώνονται σύμφωνα με την αρχή της ανοικτής αγοράς, τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας.


Σχολιάστε εδώ