Όραμα η «ανοιχτή διακυβέρνηση»

ΡΩΓΜΕΣ στο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης περί «ανοιχτής διακυβέρνησης» μετά τις δυσλειτουργίες και τις παρενέργειες που προκάλεσε η εφαρμογή του κατά τη διαδικασία επιλογής των Γενικών Γραμματέων υπουργείων. «Όραμα» το οποίο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- εμπνεύσθηκε ο σημερινός υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκης και αποτελεί ένα κράμα του αντίστοιχου βρετανικού και σουηδικού μοντέλου. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Παμπούκης πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες (πρόσφατα στη Γαλλία), μελέτησε μοντέλα διοίκησης, αντέγραψε ιδέες και ρυθμίσεις. Στις συσκέψεις, πρώτα στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στην κυβέρνηση, ο υπουργός υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό και ενδεχομένως να αποτελέσει τον «πιλότο» για μελλοντική διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Ωστόσο, μετά το «αλαλούμ» που παρατηρείται στις διαδικασίες επιλογής των Γενικών Γραμματέων υπουργείων, αρκετοί στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αμφισβητούν την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του μοντέλου και ακόμα περισσότεροι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν έναν μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, οι Γενικοί Γραμματείς δεν έχουν ακόμη επιλεγεί, ενώ τα πρώτα ονόματα λέγεται ότι θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. Πέραν αυτού, η διαδικασία τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επιλογή των προσώπων δεν θα γίνει με τα πλέον αξιοκρατικά κριτήρια, ότι στο τέλος θα προσληφθούν όχι οι κατάλληλοι, αλλά οι ημέτεροι. Το μοντέλο θα μπει σε νέα, πιο επώδυνη δοκιμασία τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα
εφαρμοσθεί στην επιλογή και των επικεφαλής
-διοικητών και προέδρων- των ΔΕΚΟ, αλλά και των οργανισμών του δημόσιου τομέα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αν εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι ίδιες διαδικασίες (προκήρυξη θέσεων, υποβολή υποψηφιοτήτων μέσω διαδικτύου κ.λπ.) οι νέοι διοικητές ενδεχομένως να αναλάβουν καθήκοντα τις πρώτες ημέρες του 2010.


Σχολιάστε εδώ