Ψάχνουν πάλι καρτέλ στα καύσιμα

δΆλλη μια έρευνα για καρτέλ στα καύσιμα αρχίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αυτήν τη φορά «ξεθάβοντας» μια παλιά καταγγελία του Συνασπισμού, που είχε υποβληθεί στον Σπύρο Ζησιμόπουλο από τον Νοέμβριο του 2006 (!). Η εποπτεία της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ανατέθηκε από τον πρόεδρο, Δημήτρη Κυριτσάκη, στον μόνιμο εισηγητή Ασημάκη Κομνηνό, δικηγόρο με πλούσιες μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
δΗ στήλη δεν διαθέτει τις περγαμηνές του κ. Κομνηνού, αλλά δεν ξέρουμε και πόσα πτυχία και μεταπτυχιακά χρειάζονται για να κινήσει σε κάποιον την προσοχή ένα από τα στοιχεία της καταγγελίας του Συνασπισμού, που φαίνεται να παραπέμπει σε σκληρό καρτέλ των δύο διυλιστηρίων: όπως προκύπτει από τιμοκαταλόγους των ΕΛΠΕ και της Motor Oil που επισυνάφθηκαν στην καταγγελία, τα δύο διυλιστήρια πωλούσαν ακριβώς στις ίδιες τιμές (με την ίδια τιμή βάσης και την ίδια προσαύξηση) τα καύσιμα όλων των κατηγοριών, με μόνη εξαίρεση τη -χαμηλής κατανάλωσης- σούπερ αμόλυβδη, όπου καταγράφεται μια οριακή διαφορά (1,5 δολ./μετρικό τόνο) στις τιμές.
δΑν δύο ανταγωνιστές, που ελέγχουν κατά 100% μια αγορά, πωλούν στις ίδιες ακριβώς τιμές, συνήθως αυτό δεν είναι τυχαίο και κάτι κακό συμβαίνει με τη λειτουργία του ανταγωνισμού, όπως αντιλαμβανόμαστε ακόμη και εμείς οι αδαείς, που θυμόμαστε μάλιστα ότι με λιγότερα στοιχεία τιμωρήθηκαν για καρτέλ η BP και η Shell. Να δούμε τι θα βγάλει η έρευνα, γιατί θυμόμαστε και την αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στην προεκλογική του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε κάνει λόγο για «καρτέλ και ολιγοπώλια» που κρατούν ψηλά τις τιμές των καυσίμων…
δΜε έκτακτες γενικές συνελεύσεις θα αλλάξουν οι διοικήσεις ΔΕΚΟ και υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, έλεγε την Πέμπτη ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Εθνικής. Τα λόγια του ερμηνεύθηκαν από ορισμένους ως διάθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον κ. Αράπογλου στη θέση του επ’ αόριστον, με το πρόσχημα ότι θα μπορούσαν να διαταραχθούν οι σχέσεις με ξένους
θεσμικούς επενδυτές από μια «άκομψη» παρέμβαση.
δΑργότερα διευκρινιζόταν ότι περίπτωση παραμονής του κ. Αράπογλου δεν υπάρχει, αλλά επειδή όλα αυτά δημιουργούν αρκετή ασάφεια, καλό θα ήταν να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Το βέβαιο είναι ότι θα αποτελέσει πρωτοφανή πολιτική ανορθογραφία αν μια κυβέρνηση επιχειρήσει να εφαρμόσει πολιτική, βασιζόμενη σε έναν διοικητή της Εθνικής που όχι μόνο έχει διορισθεί από την προηγούμενη, αλλά έχει επικριθεί βαρύτατα στο παρελθόν από το σημερινό κυβερνών κόμμα για βασικές του επιλογές (πανάκριβη εξαγορά της Finansbank και της χρηματιστηριακής Π&Κ, για την οποία μάλιστα το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπέρογκα μπόνους στα στελέχη).


Σχολιάστε εδώ