Χρ. Παναγόπουλος: Πέτυχα τους στόχους!
Στους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΡΤ ΑΕ, βάσει των οποίων υπεγράφη το συμβόλαιό του με τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, προσφεύγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Παναγόπουλος για να απαντήσει στα δημοσιεύματα περί υψηλού κόστους αμοιβών και τηλεοπτικών παραγωγών. Με μια ανακοίνωση η οποία «υπογράφεται» από τη διοίκηση της ΕΡΤ, ο κ. Παναγόπουλος απαντά για τις ζημίες της κρατικής τηλεόρασης, τις συμβάσεις και τις εκπομπές, λέγοντας πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από το διοικητικό συμβούλιο και ήταν υπογεγραμμένες από τους υπουργούς της κυβέρνησης! Τα ποσά που χρησιμοποιεί προέρχονται από τους προϋπολογισμούς-ισολογισμούς της εταιρείας, όμως δεν δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των συμβασιούχων και το κόστος τους, τον αριθμό των ελληνικών τηλεοπτικών εκπομπών και το κόστος τους. Σημειώνει πως οι συσσωρευμένες ζημίες από 110 εκατ. ευρώ το 2005 μειώθηκαν στις 31.12.09 σε 100,8 εκατ. ευρώ, παρότι υπήρξε η επιβάρυνση των 45,7 εκατ. ευρώ για την
εθελουσία έξοδο του 2001. Δεν καταγράφει όμως την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 30% και την αύξηση της αξίας των ακινήτων της εταιρείας δύο φορές στη θητεία του, συνολικά κατά 76,5 εκατ. ευρώ, κάτι που είχε αποτέλεσμα τη μείωση των συσσωρευμένων ζημιών.
Σχετικά με το κόστος των εξωτερικών παραγωγών, ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε ότι «προσδιορίζεται μέσα από σειρά διαδικασιών και εισηγήσεων επιτροπών, που προβλέπονται στην ισχύουσα για την ΕΡΤ νομοθεσία, και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο». Ειδικότερα για την εκπομπή «Στην υγειά μας» του Σπύρου Παπαδόπουλου, υποστηρίζει πως «είναι ένα από τα φθηνότερα προγράμματα του είδους στην ελληνική τηλεόραση (τα αντίστοιχα των ιδιωτικών καναλιών κοστίζουν υπερδιπλάσια ποσά)». Για τις συμβάσεις έργου δηλώνει πως «συνάπτονται σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, μετά από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής, και δεν υπερβαίνουν το έτος», ενώ για τις «αποδοχές των στελεχών της διοίκησης» υποστηρίζει ότι «καθορίζονται με νόμο και υπουργικές αποφάσεις» και «υπολείπονται αντιστοίχων του ιδιωτικού τομέα». Ο κ. Παναγόπουλος σημειώνει πως το «Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2007-2012 της ΕΡΤ έχει υλοποιηθεί επιτυχώς στο μέγιστο μέρος του». Ειδικότερα έχουν λειτουργήσει τα τρία ψηφιακά κανάλια, ολοκληρώθηκαν «οι υποδομές για την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ και ο ετήσιος μέσος όρος τηλεθέασης των δημόσιων καναλιών έχει ανέλθει στο 15,8% για το 2008, ενώ οι ραδιοφωνικές ακροαματικότητες κινούνται στο 23%».