υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
3Οι Ρώσοι έχουν πολλούς λόγους να είναι έξω φρενών με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Αθήνα. Ένας παραπάνω είναι η υποβάθμιση της Α5 Διεύθυνσης, όπου μερικούς μήνες τώρα ψάχνουν να βρουν κάποιον υπεύθυνο να συνεννοηθούν. Το κακό με τους Ρώσους είναι ότι… δεν ξεχνούν!
-Η διαδικασία υπό τον Μ. Νίμιτς έχει υπερβεί εδώ και χρόνια τα όριά της. Είναι σαφές ότι είναι μάλλον απίθανο η διαδικασία αυτή να επιφέρει αποτέλεσμα, γιατί ο κ. Νίμιτς από μόνος του διεύρυνε την ουσία της διαφοράς και πρόσθεσε και άλλα ζητήματα, απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει τη βασική επιδίωξη των Σκοπίων για λύση καθαρής ή εναλλακτικής «διπλής ονομασίας». Εάν από την αρχή ο κ. Νίμιτς είχε επιμείνει στην εντολή των Ηνωμένων Εθνών, οι προτάσεις του θα ήταν μισή σελίδα, καθώς θα ανέφερε μόνο το προτεινόμενο όνομα και τις εγγυήσεις εφαρμογής της συμφωνίας. Γιατί και ο ΟΗΕ είχε ορίσει ως αντικείμενο της διαφοράς το «όνομα» της χώρας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ούτε για εσωτερική χρήση ούτε για εξωτερική ούτε για ντεμί εξωτερική κ.λπ.
8Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της δραστήριας μεν, αλλά ασαφούς προς το παρόν στόχευσης εξωτερικής πολιτικής, να ζητήσει κατʼ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες δεν είναι εκ προοιμίου αρνητική. Όμως υπάρχουν ερωτήματα για το πώς οργανώθηκε αυτή η συνάντηση τη στιγμή που ο κ. Γκρούεφσκι έστελνε τα πιο αρνητικά μηνύματα στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα έδωσε στον κ. Γκρούεφσκι να καταλάβει ότι το αποτέλεσμα της φανατικής αυτής επίδειξης αλυτρωτισμού (με τελευταίο ξέσπασμα αυτό στην επίσκεψή του στην Αυστραλία) οδηγεί εκτός ΕΕ.
DΗ διμερής συζήτηση της διαφοράς για το όνομα έχει νόημα μόνον εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να διαπραγματευθεί με όρους ισχύος με τα Σκόπια και τον κ. Γκρούεφσκι, με τρόπο που τα δύο βέτο, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και οι οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει η εθνικιστική πολιτική τους θα είναι πειστικά επιχειρήματα για να συναινέσουν σε λύση συμφωνημένη και αποδεκτή, που θα δημιουργεί στέρεες βάσεις για τις διμερείς σχέσεις.
Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος οι διμερείς επαφές απλώς να αποδυναμώσουν την ελληνική διαπραγματευτική ισχύ και εκεί που θα μιλάμε για βέτο οι Ευρωπαίοι να καταγράφουν την «πρόοδο στις διμερείς σχέσεις».
-Όπως όλα δείχνουν, πάντως, το βέτο στα Σκόπια είναι αρκετά ανώδυνο και θα έδινε και πιστοποιητικά «περήφανης εξωτερικής πολιτικής» στη νέα κυβέρνηση, που θα τα χρειασθεί εφόσον κάνει στραβοπατήματα στο θέμα της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.
8Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, ο πρέσβης Αλ. Κογεβίνας αποκαταστάθηκε και από τη διαθεσιμότητα στην οποία τον έριξε η κ. Μπακογιάννη επανήλθε στη θέση του ως επικεφαλής της Α8 Διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής.
Ο κ. Κογεβίνας ήταν το εξιλαστήριο θύμα στο οποίο άρον άρον έσπευσαν να φορτώσουν τις ευθύνες με τη διάτρητη ΕΔΕ για τα όσα έγιναν με το περίφημο τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη που… παράπεσε στο γραφείο της κ. Μπακογιάννη και έτσι βρήκε την ευκαιρία ο κ. Καραβέλλας, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Ζήμενς, να την κοπανήσει ανενόχλητος στο
εξωτερικό.
DΕκτεθειμένοι είναι όμως όχι μόνον η τέως υπουργός Ντ. Μπακογιάννη αλλά και όσοι στο υπουργείο Εξωτερικών ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Όσοι χειρίστηκαν το τηλεγράφημα και όσοι φρόντισαν να φορτώσουν τις ευθύνες στον κ. Κογεβίνα. Όλοι ανταμείφθηκαν αναλόγως. Σε αυτά η «αγία οικογένεια» είναι πάντοτε γενναιόδωρη.
-Μια και λέμε για ανταμοιβές, υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι ζουν τις αγωνίες τους, καθώς οι τοποθετήσεις που ενέκρινε το τελευταίο υπηρεσιακό την παραμονή της προκήρυξης των εκλογών δεν έχουν ακόμη εγκριθεί και τυπικά από τη νέα ηγεσία. Αν και δεν προβλέπονται απρόοπτα, καθώς για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι υπάρχει… συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τον έλεγχο νευραλγικών θέσεων από τις γνωστές παρεούλες.
8Η επιστροφή Κογεβίνα στην Α8 προκάλεσε νέες καραμπόλες. Ο κ. Γανδής, από επιτετραμμένος στην Ουάσινγκτον, είχε έρθει στο κέντρο και είχε τοποθετηθεί στην Α8. Τώρα μετακινείται και πάει στη Διεύθυνση Α5, των σχέσεων με τη Ρωσία.
DΤον Άλεξ Ρόντο περίμεναν να εμφανιστεί στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Δημήτρη Δόλλη (φωτο) είδαν να οδεύει για πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Γνωστός από τη θητεία του στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Δόλλης ήταν από τους ριγμένους από την παρέα του
ΥΠΕΞ επί της προηγούμενης θητείας του Γ. Παπανδρέου. Είναι πολύ καλή περίπτωση ο Δ. Δόλλης και είναι άνθρωπος για ειδικές αποστολές.
-Φωτογραφική έκθεση της Υπηρεσίας του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου με θέμα «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», με ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό, φιλοξενείται μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στο ισόγειο του υπουργείου Εξωτερικών (Ακαδημίας 1) με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Πάλι καλά, γιατί με τη φόρα που έχει πάρει η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να βλέπαμε τις φωτογραφίες σε εδικό αφιέρωμα-προσφορά μαζί με βιντεοταινίες στην εφημερίδα με την οποία αποκλειστικά συνεργάζεται η προϊσταμένη του (με το αζημίωτο άραγε;) διοχετεύοντας τη δημόσια περιουσία του Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών…
8Άρχισαν οι διαρροές από τα Σκόπια για αλλαγή του έλληνα διαπραγματευτή. Έτσι οι φήμες οργίασαν ότι ο Αδαμάντιος Βασιλάκης φεύγει και ο Αλέξανδρος Μάλλιας έρχεται στη θέση του. Αυτό που είναι γνωστό πάντως είναι ότι ο κ. Βασιλάκης διατήρησε τις σχέσεις με τη Χ. Τρικούπη όλο το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και είναι από αυτούς που καλύτερα από οτιδήποτε άλλο ξέρουν να κρατούν ισορροπίες. Αν και μαθαίνουμε ότι είχε αρκετά προβλήματα… επικοινωνίας με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της χώρας μας στα Σκόπια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Εξάλλου τα γραπτά μένουν και έτσι μπορεί εύκολα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να διαπιστώσει από αυθεντικές πηγές τι έλεγε και τι έπραττε ο καθείς στον όλο χειρισμό της υπόθεσης.
3Αν έχετε κάποιο νέο για το ραντεβού που περιμένει να πάρει από τον Ομπάμα ο Γ. Παπανδρέου, μην ξεχάσετε να ενημερώσετε και την ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον…
3Καθώς είπαμε πολλά για το Σκοπιανό και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρις ότου σιγουρευτούμε ότι, όταν μιλά ο κ. Παπανδρέου για εθνική κόκκινη γραμμή, εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα. Να θυμίσουμε ότι θεωρητικώς ακόμη και η κ. Μπακογιάννη ήταν υπέρ της κόκκινης γραμμής…
3«Θέλει η… τέτοια να χαρεί και η… απαυτή δεν την αφήνει!». Δεν πρόλαβε να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου και ο επικεφαλής της πιο σκληρής οργάνωσης που προβάλλει μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, Χαλίτ Χαμπιμπόγλου, έσπευσε να στείλει επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κύριος αυτός εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, που έδωσε «ελπίδες στην τουρκική μειονότητα», και χαιρέτισε την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, που είναι, όπως είπε, «θετικό βήμα για την τουρκική μειονότητα». Και το αποκορύφωμα είναι ότι ο κ. Χαμπιμπόγλου εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός διαλόγου με την «τουρκική μειονότητα»…