Το ΠΑΣΟΚ συγκρότησε σε μία ημέρα… δύο ειδικές επιτροπές τις οποίες κατήγγελλε ως αντιπολίτευση!

Ενώ προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, είχε εξαγγείλει την κατάργηση των διάφορων πολυποίκιλων και πολυώνυμων επιτροπών και ως κυβέρνηση κυκλοφόρησε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες και σχετική εγκύκλιο, σε μία μόλις ημέρα (26 Οκτωβρίου) ανακοίνωσε τη σύσταση… δύο ειδικών επιτροπών! Τη μία την ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον τίτλο Ειδική Τριμελής Επιτροπή Κατεδαφίσεων, και την άλλη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Πρόκειται για την Ειδική Επιτροπή η οποία, όπως ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα, «θα αναλάβει να προετοιμάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της απόδοσης των συντάξεων προς τους δικαιούχους από τα Ταμεία, θα εργάζεται -όπως υπογραμμίστηκε- αμισθί και θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις της έως το τέλος του χρόνου».
Η Ειδική αυτή Επιτροπή για το Ασφαλιστικό είναι ίσως… η 101η τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αλλά υπάρχει και μια άλλη λεπτομέρεια: Ενώ το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δημιουργούσε συνεχώς Ειδικές Επιτροπές, ως αντιπολίτευση τις κατήγγελλε ως τακτική τού «στρίβειν» και δεν συμμετείχε, και τώρα ως κυβέρνηση ιδρύει μιαν άλλη για το ίδιο θέμα, το Ασφαλιστικό!
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2006 ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης που θα αποτελούσε τη βάση για περαιτέρω συζήτηση γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ήταν η… εκατοστή τα τελευταία πενήντα χρόνια. Η πρώτη είχε συγκροτηθεί το… 1958 και τα συμπεράσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα το 1959 σε 264 σελίδες! Ακολούθησαν πολλές άλλες, όπως η Επιτροπή Φακιολά το 1992, η Επιτροπή Τζουμάκα το 1992 (συμμετείχαν μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ), η Επιτροπή Σπράου το 1996 και η Ειδική Επιτροπή που ανακοίνωσαν ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου την 1η Απριλίου 1999.
Ο κ. Παπαντωνίου έκανε τότε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Ο δεύτερος γύρος της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα θα ξεκινήσει από το 2000. Αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται μελέτες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας».
Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε τα εξής: «Θα συσταθεί μια Ειδική Επιτροπή η οποία θα συγκεντρώσει όλες τις μελέτες και γενικά το υλικό που υπάρχει για το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, ενώ θα ζητηθεί η βοήθεια και από σύμβουλο διεθνούς κύρους».
Περίπου τρία χρόνια αργότερα (13 Φεβρουαρίου 2002) ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι «ξεκινάει ο διάλογος για τα ασφαλιστικά ταμεία τον Μάρτιο».
Από την παράθεση των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι ήδη από το 1998 (με άλλη δήλωση του κ. Παπαντωνίου) οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει τη συγκρότηση Ειδικών Επιτροπών και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου. Όταν όμως ήταν στην αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε στην ανακοίνωση της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση μιας ακόμη Ειδικής Επιτροπής και στη συνέχεια διάλογο – συζήτηση για το ασφαλιστικό. Τότε, ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανέναν λόγο να συμμετάσχει σε μια τεχνοκρατική επιτροπή»! Επίσης, το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωση στις 15 Ιουνίου του 2006 υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συμμετάσχει στην τεχνική επιτροπή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση». Ακόμα, στις 27 Ιουλίου του 2006 οι τότε βουλευτές Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Χριστοδουλάκης και Βάσω Παπανδρέου σημείωσαν ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει στις επιτροπές που ανακοινώθηκαν» και κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση για «καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για το Ασφαλιστικό», καθώς και για «μη
αξιοποίηση των μελετών που διενεργήθηκαν επί
ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το πόρισμα επιτροπής που είχε συσταθεί επί υπουργίας του για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2001 ο τότε υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης είχε προχωρήσει στη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό. Σκοπός της επιτροπής αυτής ήταν να αξιολογήσει τις εκθέσεις που είχαν καταρτισθεί για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα από βρετανούς ειδικούς και από τη ΓΣΕΕ, αλλά και να εξετάσει τις αλλαγές που είχαν συντελεσθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και εργαζόμενοι δεν είχαν συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις που συζητούνταν τότε για το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου Εργασίας είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών.
Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρουμε ότι πρόσφατα (στις 6 Ιουλίου του 2009) ο τότε βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και σημερινός υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας σχετικά με τις δύο επιτροπές που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είχε δηλώσει τα εξής: «…Το ”στρίβειν διά των επιτροπών” επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για την αποκάλυψη της αλήθειας στις μεγάλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Τις πολιτικές αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν επιτροπές…».
Τώρα ποιος τις λαμβάνει;


Σχολιάστε εδώ