Στο… ράφι τα «έτοιμα νομοσχέδια»!
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος διασκεδάζοντας τις εύλογες απορίες, απέδιδε την απραξία στο γεγονός ότι δεν είχαν συσταθεί οι διαρκείς επιτροπές της Βουλής, από τις οποίες εξετάζονται τα νομοσχέδια πριν συζητηθούν στην ολομέλεια, λέγοντας την περασμένη Δευτέρα ότι τα κόμματα καθυστερούν να ορίσουν τα μέλη που θα μετέχουν σε αυτές. Την επομένη ωστόσο της εθνικής επετείου ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας απεμπολούσε το μερίδιο της ευθύνης που απεδόθη στα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας τις ημερομηνίες που ανακοίνωσαν τις λίστες. Σύμφωνα με τον κ. Τραγάκη η ΝΔ, με ανοιχτά τα εσωκομματικά της προβλήματα, υπέδειξε τους εκπροσώπους της στις 26 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα δηλαδή που ο πρόεδρος της Βουλής ισχυριζόταν ότι δεν είχε παραλάβει τις λίστες, ενώ το ΠΑΣΟΚ τρενάρισε επί ένα 24ωρο και τελικά τις παρέδωσε την επομένη, στις 27 Οκτωβρίου, μαζί με το ΚΚΕ που δεν είχε και ιδιαίτερο λόγο να κόπτεται για το πώς θα κατανεμηθούν οι 21 βουλευτές του… Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 19 και 20 Οκτωβρίου, είχαν ανακοινώσει τις λίστες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ αντίστοιχα.
Η συγκρότηση ωστόσο των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών που ανακοινώθηκε περί τα τέλη της εβδομάδας και αναμένεται να αναδείξουν τα προεδρεία τους την Τρίτη, δεν σημαίνει ότι η Βουλή βρίσκεται σε κατάσταση παραγωγής έργου, αφού κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να εισαχθεί στις επιτροπές αν δεν προηγηθεί ανακοίνωση της κατάθεσής του, κάτι που προϋποθέτει τη σύγκληση της ολομέλειας. Αυτό ενδέχεται να συμβεί την ερχόμενη Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, εάν και εφόσον κατατεθούν αύριο και μεθαύριο επίκαιρες ερωτήσεις και οριστεί ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου από τη διάσκεψή των προέδρων. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι το μοναδικό από τα περίφημα νομοσχέδια που δρομολογεί η κυβέρνηση και τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, είναι του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του φετινού Αυγούστου.
Το σίριαλ πάντως της συγκρότησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις σχετικά με την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετικό έργο και τελικά μαρτυρά την αδυναμία της, την οποία ανέλαβε να συγκαλύψει η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, όλοι θυμούνται τη δήλωση του προέδρου της Βουλής τη νύχτα της 18ης Νοεμβρίου, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ότι στην καλύτερη περίπτωση η Βουλή θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου, μια ομολογία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει νωρίτερα.
Στο μεταξύ στελέχη πρώτης γραμμής, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα προταθούν για τις θέσεις των προέδρων των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών: Μαρία Δαμανάκη για την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, Κώστας Σκανδαλίδης για τη Δημόσιας Διοίκησης, Βάσω Παπανδρέου για την Οικονομικών Υποθέσεων, Δημ. Κρεμαστινός για την Κοινωνικών υποθέσεων, Γ. Δριβελέγκας για την Παραγωγής και Εμπορίου και Γ. Νικητιάδης για τη Μορφωτικών Υποθέσεων.
Από τους υποψήφιους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως και ο τέως υπουργός Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της κοιν. ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παρακολουθεί και την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Στην ίδια επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν ο Χρήστος Παπουτσής και ο Πέτρος Ευθυμίου, αλλά και η νεοεισερχόμενη Αννα Νταλάρα. Στην Οικονομικών Υποθέσεων μετέχει ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Κώστας Καραμανλής δεν βρίσκεται σε καμία επιτροπή. Στην Κοινωνικών Υποθέσεων μετέχει ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.