Στη σκαλωσιά…

3Τι σόι «προσαρμογή» είναι αυτή;
Ο νόμος για τον δανεισμό των εργαζομένων του 1998 δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί είναι απόρροια Κοινοτικής Οδηγίας – όσο κατάπτυστος «μεσαιωνικός» και αν είναι αυτός. Το λένε τα πιο επίσημα χείλη. Όμως κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι ύστερα από (αποδεδειγμένη) εργασία δύο χρόνων αλλάζει η σχέση εργασίας του εργαζομένου. Γίνεται αορίστου χρόνου. Πότε άραγε μια οδηγία της ΕΕ είναι απολύτως σεβαστή και πότε όχι; Πάντως εξηγείται γιατί κυβέρνηση και συνδικαλιστές προσκείμενοι σ’ αυτήν, υποστηρίζουν μανιωδώς ότι οι χιλιάδες των Stage είναι «μη
εργαζόμενοι». Και ας κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για πολύ περισσότερο
από τα δύο χρόνια.
3Αλήθεια, πώς φαίνεται ότι οι μεγαλοσχήμονες, που κυνικά αντιμετωπίζουν την εξώθηση στην ανεργία 30.000 νέων ανθρώπων, θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα ακόμη και χωρίς να δουλεύουν. Γιατί είναι προφανές ότι ούτε την αγωνία ενός μισθού δεν ένιωσαν ποτέ τους. Και νά «φιλούσαν κατουρημένες ποδιές» και νά «γλείψιμο σε βουλευτές», για να μην αναφερθεί άλλο ένα ατόπημα του αντιπροέδρου Θόδ. Πάγκαλου, γιατί έσπευσε αμέσως να το διορθώσει. Αναλογίστηκε κανείς από αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες τι ανάγκη επιβίωσης αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας (το 20% του πληθυσμού της χώρας μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας) ώστε να φτάνουν να ικετεύουν για τα ψίχουλα των 400 ευρώ, την ανασφάλιστη, πολύωρη δουλειά ή και να επωφελούνται ακόμη από τέτοιες συνθήκες; Η ξεφτίλα είναι αυτή…
3Μας λένε ότι κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του ΣΕΒ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος εμφανίστηκε φιλικός μεν, αυστηρός δε ως προς τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις περισσότερες επιχειρήσεις. Γρίφος πάντως η θέση του υπουργού στην πρόταση του ΣΕΒ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους καθώς και για επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα. Η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι άραγε «συνολική, κυβερνητική» ώστε να ισχύσει ό,τι και με τους εργαζομένους στα Stage, όπου ουδείς είναι άμεσα υπεύθυνος;
Κατά τ’ άλλα:
3Ο υπουργός Εργασίας εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην πανηγυρική εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού που πραγματοποιήθηκε για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ακόμη ο κ. Λοβέρδος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη δοξολογία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος στον Πειραιά και παρακολούθησε εκεί τη μαθητική παρέλαση.
3Το ΠΑΜΕ δεν πτοείται. Την Τρίτη στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Μετανάστες και πρόσφυγες καλούνται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον μετά τον πνιγμό οκτώ λαθρομεταναστών (τριών γυναικών και πέντε παιδιών) αλλά και την επανεξέταση των αιτίων θανάτου ενός 25χρονου Πακιστανού, ύστερα από κράτησή του σε αστυνομικό τμήμα.
3Για σύμπλευση κυβέρνησης – ΣΕΒ μιλά επίσης το ΠΑΜΕ. Και καλεί τους εργαζομένους να προετοιμαστούν για σοβαρούς και απαιτητικούς αγώνες. Σιγή από την ηγεσία της ΓΣΕΕ για το ίδιο θέμα.
3Τι νόημα είχε άραγε, εκτός από επικοινωνιακό τρικ, να δοθούν τόσο απλόχερα οι προσωπικοί αριθμοί των κινητών υπουργών, υφυπουργών και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης; Στην άλλη γραμμή, μονίμως απαντούν εκπρόσωποι ή γραμματείς των «επισήμων» σχεδόν αποκλείοντας κάθε επαφή μαζί τους. Θα επανέλθουμε σύντομα.
3Λυτοί και δεμένοι στη ΝΔ επιχειρούν να «συμφιλιώσουν» την τέως υπουργό Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με τον απελθόντα διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκη που αλληλοκατηγορούνται επί της ουσίας για τη λειτουργία του ΟΑΕΔ και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσαν πολλές από τις αποφάσεις του. Οι δυο τους δεν έχουν συναντηθεί από την προεκλογική περίοδο και αμφιβάλλουμε αν και στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ θα συναντηθούν τα βήματά τους.


Σχολιάστε εδώ