«Σέρνεται» από τους άλλους η Ντόρα!

ΜΕ το φάντασμα του διχασμού να πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης
η Ν. Δημοκρατία μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου αρχηγού, ενώ η κατάσταση στη βάση εξακολουθεί να παραμένει ρευστή και συγκεχυμένη. Η καθυστέρηση που σημειώνεται στην οριστικοποίηση των διαδικασιών προκαλεί διαλυτικά φαινόμενα και κομματικοί παράγοντες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς τον συνολικό αριθμό όσων θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες.

Η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται αγχωμένη, δίχως στρατηγική και δείχνει να «σέρνεται» πίσω από τις εξελίξεις, ενώ φαίνεται να έχει χάσει τον «αέρα νίκης» των πρώτων ημερών. Ξεκίνησε ζητώντας η εκλογή του νέου αρχηγού να γίνει από το συνέδριο, υποχρεώθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση αυτό να γίνει με ανοιχτές διαδικασίες και κατέληξε να αποδεχθεί εκ των προτέρων όποια απόφαση πάρει η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδρίασε χθες)! Η τέως υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να παρουσιάσει την υποχωρητική αυτή στάση της ως κίνηση μεγαλοψυχίας, αλλά είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο επιτελείο της. Εκτός του ότι είναι αναγκασμένοι κάθε εβδομάδα να αναθεωρούν τα σχέδιά τους, επιπλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σταθερά διευρυνόμενο εκλογικό σώμα, τη σύνθεση του οποίου κανείς δεν γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Πόσω μάλλον που εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- εξ αυτών που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία θα εγγραφούν στους καταλόγους λίγο πριν προσέλθουν στις κάλπες, θα είναι δηλαδή ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής. Κατά συνέπεια, ο μηχανισμός της κ. Μπακογιάννη δεν θα έχει τον χρόνο να επηρεάσει την απόφασή τους.
Στο μεταξύ, πληροφορίες από κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι οι περιοδείες της στην περιφέρεια δεν έχουν μέχρι τώρα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, μεγαλύτερες φαίνεται να είναι οι δυσκολίες στη Β. Ελλάδα. Μάλιστα η συγκέντρωσή της στη Θεσσαλονίκη υστερούσε κατά πολύ σε πλήθος και σε πάθος από την αντίστοιχη του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει εκεί ισχυρό ρεύμα. Το κλίμα αυτό δεν είναι άσχετο με τις… διαλλακτικές θέσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει η κ. Μπακογιάννη για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Αίσθηση προκάλεσε και η συμμετοχή του κόσμου κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις Σέρρες, την πατρίδα του Κ. Καραμανλή, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μήνυμα προς την ευρύτερη ομάδα των λεγόμενων Καραμανλικών. Πλην του Αχ. Καραμανλή, στην ομιλία παρόντες ήσαν, λέγεται, και στελέχη που περιλαμβάνονταν στη λίστα με τους 1.000 υποστηρικτές της που παρουσίασε προ ημερών η κ. Μπακογιάννη.
Αντίθετα με ορισμένους, μεμονωμένους και «θερμόαιμους», υποστηρικτές της όπως π.χ. ο Γ. Γιακουμάτος που… προβλέπει νίκη και αυτοδυναμία από τον πρώτο γύρο, οι στενοί συνεργάτες της, προφανώς και η ίδια, δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική ότι η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, όπου το τοπίο δεν θα είναι ιδιαίτερα φιλόξενο για την κ. Μπακογιάννη, καθώς οι ψηφοφόροι τόσο του κ. Αβραμόπουλου, όσο και -κυρίως- του κ. Ψωμιάδη είναι πιο κοντά στις απόψεις και τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Για τον λόγο αυτό και ο στόχος της κ. Μπακογιάννη είναι στον πρώτο γύρο να επιτύχει όχι μόνο ένα καθαρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, αλλά και ένα ποσοστό που να δημιουργεί «αέρα νίκης». Στόχος που αυτή τη στιγμή φαντάζει ανέφικτος, εφόσον βέβαια στην αφετηρία για την κούρσα πάρουν θέση τέσσερις υποψήφιοι και δεν έχει αποχωρήσει νωρίτερα ένας εξ αυτών. Από την άλλη, οι κινήσεις της των πρώτων ημερών θεωρήθηκαν αλαζονικές και ενόχλησαν ένα τμήμα στελεχών και ψηφοφόρων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, δεν προτίθεται να εκφράσει δημόσια τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο, ενώ είναι άγνωστο ποια στάση θα τηρήσει ο Π. Ψωμιάδης. Παράλληλα, τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη αποφεύγουν να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους, κάτι που προφανώς επιθυμούν να κάνουν παραμονές των εκλογών ή στη διάρκεια του συνεδρίου. Ειδικώς ο Άρ. Σπηλιωτόπουλος επισημαίνει ότι η στάση του θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει καθένας από τους υποψήφιους αρχηγούς.
Στο μεταξύ, το κλίμα που επικρατεί στη βάση, οργανωμένη και μη, της παράταξης είναι απογοητευτικό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν και δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στην εκλογική διαδικασία. Στη Ρηγίλλης εκφράζουν την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί όσο προσεγγίζουμε την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες και ότι ένας μεγάλος αριθμός θα προσέλθει να ψηφίσει, διότι σε διαφορετική περίπτωση «η διαδικασία θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ». Αποφεύγουν ωστόσο επιμελώς και για ευνόητους λόγους να θέσουν ως στόχο συγκεκριμένο αριθμό. Έντονες είναι οι ανησυχίες και για το κλίμα πόλωσης που ενδέχεται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες της εκλογικής διαδικασίας και κυρίως μεταξύ πρώτου και δεύτερου, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο ακόμη και διάσπασης. Για τον λόγο αυτό όλο και περισσότερα στελέχη πλέον επισημαίνουν την ανάγκη οι υποψήφιοι να δεσμευτούν εκ των προτέρων ότι θα αποδεχθούν το τελικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση των πραγμάτων όταν θα έχει προηγηθεί το συνέδριο, όπου θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- και τα αίτια της πρόσφατης βαριάς εκλογικής ήττας. Εκεί είναι περίπου βέβαιο ότι θα ειπωθούν σκληρά λόγια για την περίοδο διακυβέρνησης, θα διατυπωθούν κατηγορίες και γενικώς θα «ανοίξουν πληγές» που θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν.


Σχολιάστε εδώ