«Ρυθμίσεις» και όχι κατάργηση των αντεργατικών νόμων!

Με ανοικτές πολιτικές διαφοροποιήσεις από τη συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση) ξεκινά τις εργασίες της η Επιτροπή -υπό τον καθηγητή Γ. Κουκάδη- για τη διαμόρφωση νομοσχεδίου για τις εργασιακές ευέλικτες σχέσεις (μερική απασχόληση, μπλοκάκια, τετραήμερα κ.λπ.). Και παράλληλα, επί της ουσίας για τη διαδοχική ασφάλιση, θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά αύριο επιτροπή που ορίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος των δύο παράλληλων διαδικασιών η δημιουργία νέου νομοθετικού καθεστώτος που θα ισχύσει αρχές του 2010 και το οποίο αφορά περισσότερους από 2 εκατομμύρια εργαζομένους. Αναλυτικά:

• Αντεργατικοί νόμοι δεν πρόκειται να καταργηθούν, αλλά θα αναζητηθούν «ευνοϊκότερες ρυθμίσεις», ενώ το πλαίσιο για την «ενοικίαση» εργαζομένων θα αναμορφωθεί όπως είπε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος παραδέχεται ότι: «Οι εργασιακές σχέσεις σήμερα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αυθαιρεσίας, έκδηλα συμπτώματα απορρύθμισης που, ορισμένες φορές, δημιουργούν την εντύπωση πως η Ελλάδα επέλεξε την κατάργηση της παρουσίας των εργαζομένων…».

Το έργο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στις 15 του ίδιου μήνα. Αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λοβέρδο, είναι:

– Η υπογράμμιση μη εφαρμοσμένων στην πράξη, αλλά υπαρχουσών εγγυητικών ρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, η οποία θα βοηθήσει να επικεντρωθεί ο έλεγχος εκεί που πρέπει και

– Η πρόταση συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων «στο πλαίσιο βεβαίως, του ενωσιακού δικαίου».

Υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων, επιχειρείται η ένταξη του δεύτερου για το 2009 πορίσματος για τη διαδοχική ασφάλιση. Ως εκπρόσωπος των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ συμμετέχει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας Γιώργος Ρωμανιάς, όπως και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΙΚΑ Βασ. Κόκκαλης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αύριο θα βρεθούν:

• Η δυνατότητα έκδοσης σύνταξης εντός τριών μηνών και:

α) Αν ο νέος νόμος θα προβλέπει αναδρομικότητα της ισχύος του (σ.σ.: Η άποψη που φαίνεται να κυριαρχεί είναι αρνητική).

β) Αν και πώς αξιολογείται η έκδοση σύνταξης από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα του εργαζομένου.

γ) Αν είναι λειτουργική η πρόβλεψη για έκδοση σύνταξης από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ο εργαζόμενος, διαθέτει τα περισσότερα ένσημα. Και κυρίως:


Σχολιάστε εδώ