Προ των πυλών η πανδημία!

«Έκρηξη» της πανδημίας της νέας γρίπης και εξάπλωσή της με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς προβλέπεται για τις επόμενες μέρες, καθώς μέχρι τώρα η καλοκαιρία βοήθαγε στη μη μετάδοση του ιού, τώρα όμως η επιδείνωση του καιρού θα τη… διευκολύνει!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», αν και δεν ανακοινώνεται πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων, μέχρι στιγμής έχει νοσήσει το 1 με 2% του πληθυσμού. Τώρα που χαλάει ο καιρός και ο κόσμος υποχρεωτικά πλέον θα μένει στα σπίτια και θα συναθροίζεται σε κλειστούς χώρους, θα έχουμε έξαρση της πανδημίας της νέας γρίπης.
Στο μεταξύ από τις 10 Νοέμβρη θα αρχίσει το εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού για την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Ήδη έχουν έρθει 479.000 στελέχη εμβολίων και αναμένονται σύντομα άλλες 100.000.
Όπως προβλέπεται με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, πρώτα θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο απʼ όλους αφού έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες (όσοι έχουν δηλαδή καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα) και οι διαβητικοί.
Για να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επιπλοκών ή παρενεργειών από το εμβόλιο, εμβολιάστηκαν προχθές συμβολικά ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιάννης Πιερουτσάκος, η επικεφαλής της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΚΕΕΛΠΝΟ Έλενα Τσάγκαρη, ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου κ. Σαρόγλου και άλλα 5 άτομα διαφόρων ηλικιών, δηλαδή είτε κάτω είτε πάνω από τα 60 έτη.
Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν γιατί η ένταση της πανδημίας θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και θα υπάρξουν φαινόμενα πανικού ή ατέλειωτων… ουρών στους χώρους υποδοχής των ασθενών, όπως και πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου υπάρχει επίσης φόβος μήπως δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες θέσεις.
Η διαφορετικότητα (και επικινδυνότητα) της νέας γρίπης σε σχέση με τη συνηθισμένη, την εποχική, είναι ότι «χτυπάει» νέους ανθρώπους. Άτομα άνω των 65 ετών «αντιστέκονται» στον νέο ιό. Κι αν ακόμα προσβληθούν, τα συμπτώματα δεν είναι βαριά.
Εκείνο που δεν μπορεί να προβλέψει κανένας αυτή τη στιγμή είναι η σφοδρότητα που θα έχει το επιδημικό κύμα. Οπότε, αυτό το βάρος πέφτει στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις κλινικές του ΙΚΑ που θα κληθούν πρώτα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Από τον βαθμό ετοιμότητας και ψυχραιμίας που θα δείξουν, θα κριθούν πολλά…
Η αύξηση των κρουσμάτων, με την αλλαγή του καιρού σημειώνει… γεωμετρική πρόοδο! Σε 2-3 βδομάδες θα φανεί η ένταση της πανδημίας και θα μπορούμε να μιλήσουν οι αρμόδιοι με σιγουριά για τις διαστάσεις της.
Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται εδώ και λίγες μέρες ένας 34χρονος που έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη σε πολύ βαριά μορφή και φαίνεται πως δύσκολα θα αποφύγει το μοιραίο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άτυχος άντρας δεν έπασχε από κάτι άλλο για να του δημιουργηθεί επιπλοκή ούτε ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης καταγράφονται στις ηλικίες από 20 έως 35 ετών και σε παιδιά που κατά κανόνα δεν έχουν νοσήσει από καμία ασθένεια μέχρι σήμερα!
Ένα χαρακτηριστικό ακόμα της εποχής είναι ότι έχουν αυξηθεί οι πνευμονίες.
Η γενική οδηγία πάντως είναι πως όποιος αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα της νέας γρίπης θα πρέπει να καταφεύγει στο νοσοκομείο για να διαπιστώσει αν έχει προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό.


Σχολιάστε εδώ