Πολλά πρόστιμα και πιστοποιητικά, αλλά γιοκ άδειες…

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη αρχή, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, με ετήσιο κόστος στον Προϋπολογισμό περίπου 2,8 εκατ. ευρώ.
Το «Π» σήμερα συνεχίζει τον απολογισμό στους φορείς που σχετίζονται με τα ΜΜΕ. Η πιο σημαντική στιγμή του ΕΣΡ, όπου το Συμβούλιο λειτούργησε φανερά υπέρ του πολίτη, ήταν η έρευνα για τα στημένα τηλεπαιχνίδια και η παραπομπή της υπόθεσης Χρηστίδη στον Εισαγγελέα. Το Συμβούλιο, δεχόμενο πολλά παράπονα και ύστερα και από τα σχετικά δημοσιεύματα του «Π», έκανε μια πολύμηνη έρευνα που είχε αποτέλεσμα και την καταδίκη του προσώπου που ήταν πίσω από τα τηλεπαιχνίδια της απάτης. Σήμερα η Αρχή ελέγχει σε βάθος την περίπτωση του παιχνιδιού «Call 4 Cash», που θυμίζει σε πολλά σημεία τη λειτουργία και τη μετάδοση σε όλη την Ελλάδα, μέσω δικτύου, των παρελθόντων
παιχνιδιών Χρηστίδη.
Best, Ψαριανός, «Ελληνοφρένεια», Παπακαλιάτης
Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο επικρίθηκε πολλές φορές για παρεμβάσεις επί του περιεχομένου σε τηλεοπτικές σειρές. Χαρακτηριστικότερη είναι η απόφαση επιβολής προστίμου 100.000 ευρώ για το φιλί μεταξύ δύο ανδρών στη σειρά του Χ. Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια», ενώ υπήρξε και η περίπτωση ραδιοφωνικής εκπομπής για ομοφυλόφιλους που χάθηκε από τον χάρτη μετά τον έλεγχο του ΕΣΡ. Επίσης, μνημειώδης ήταν η εμμονή ελέγχου σατιρικών εκπομπών («Ελληνοφρένεια», Μητσικώστας) για το περιεχόμενο που μετέδιδαν με
επικρίσεις του τύπου «στο σήμα της εκπομπής κυματίζει ανάποδα η ελληνική σημαία». Η απόφαση που είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη έκπληξη ήταν για το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού Best 92,6 επειδή ο Γ. Ψαριανός είχε επικρίνει την Εκκλησία,
ενώ ερωτήματα προκάλεσε η πρόσφατη παλινδρόμηση επί των μετοχών του Εν Λευκώ. Τα μέλη του ΕΣΡ είδαν πολλές από τις αποφάσεις τους να καταρρίπτονται από το ΣτΕ, όπως έγινε με την υπόθεση Παπακαλιάτη ή με την απόφαση επιβολής προστίμου 500.000 ευρώ στο Alter για τη μη μετακίνηση της εκπομπής «Φύλλο & Φτερό». Τα χρήματα αυτά επεστράφησαν στο κανάλι από το ελληνικό Δημόσιο. Οι περισσότερες πλέον αποφάσεις του ΕΣΡ προσβάλλονται στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο και αυτό δυστυχώς φέρνει επιπλέον πλήγματα στην αξιοπιστία της ανεξάρτητης αρχής, η οποία δεν κατάφερε να επιβληθεί στον τηλεοπτικό χώρο.
Στο σκέλος της αδειοδότησης, το ΕΣΡ εξέδωσε προκηρύξεις το 2003 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, και επεξεργάστηκε τις αιτήσεις, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να εκδώσει άδειες. Το ίδιο συνέβη και με το ραδιόφωνο, και έτσι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν ως τις 31.12.2009 με το λεγόμενο «προσωρινό καθεστώς λειτουργίας». Προέβη αντιθέτως σε αμέτρητες εγκρίσεις δικτυώσεων μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και σε διακοπές λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών: Γαλάτσι TV (200/1.4.2003), Αθήνα TV (201/1.4.2003), 06 TV (209/1.4.2003) και New Tempo – Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική (214/8.4.2003). Επίσης, στον τομέα της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης ανακάλεσε τις άδειες της Alpha Digital και της Interactive, ενώ εξέδωσε το καλοκαίρι του 2008 την άδεια για την HellasSat.
Τα 13.000 πιστοποιητικά
Από το 2002 έως και το 2006 (κυβερνήσεις Σημίτη – Καραμανλή) το ΕΣΡ εξέδωσε συνολικά 13.023 πιστοποιητικά διαφάνειας. Το 2002 εξέδωσε 1.801 πιστοποιητικά διαφάνειας και 78 απορριπτικές πράξεις και το 2003 έβγαλε 4.078 πιστοποιητικά διαφάνειας, εκ των οποίων τα 22 έπειτα από αποφάσεις της Ολομέλειας, και 4 απορριπτικές πράξεις. Το 2004 εξέδωσε 3.696 πιστοποιητικά, ενώ σε έξι περιπτώσεις υπήρξε άρνηση από πλευράς του Συμβουλίου να εκδοθούν πιστοποιητικά. Το 2005 τα πιστοποιητικά έφτασαν τα 54 και το 2006 τα 3.394, ενώ από το 2007 το Τμήμα Διαφάνειας σταμάτησε να εκδίδει πιστοποιητικά και απορριπτικές πράξεις.
Πρόστιμα ύψους 26 εκατ. ευρώ
Συνολικά, το ΕΣΡ από το 2002 (προεδρίες Λαμπρίδη και Λασκαρίδη) μέχρι και το 2008 επέβαλε πρόστιμα ύψους 26 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία το 2006, ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, όταν και τιμώρησε τον Alpha με πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ για τον δανεισμό της εταιρείας του Alpha από μέτοχό της σε ποσοστό άνω του 5% και για αναφορά του Μ. Τριανταφυλλόπουλου στο δελτίο ειδήσεων περί χρηματισμού βουλευτών του ΣΥΝ, χωρίς στοιχεία.
Από τη μελέτη των εκθέσεων πεπραγμένων προς τη Βουλή προκύπτει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης περιορίστηκε κυρίως στον έλεγχο των ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη τη χώρα, ενώ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς η παρέμβασή του, όταν υπήρχε, γινόταν μόνο με επιβολή χρηματικών κυρώσεων, κυρίως σε μικρότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.


Σχολιάστε εδώ